Slechts 57% van de oldtimereigenaars dagen op voor keuring

In 2022 werden 69.594 uitnodigingen verzonden, maar slechts 39.843 volledige oldtimerkeuringen werden uitgevoerd. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Oldtimereigenaars kregen lang geen duidelijke instructies en leefden in onzekerheid. Velen durfden daarom hun oldtimer niet te laten keuren, maar ook de keuringscentra handelden niet steeds consequent. Dat moet stoppen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de oldtimereigenaars begrijpt.

Sinds de invoering van de periodieke keuring voor oldtimers in 2018, zijn er bijna jaarlijks problemen opgedoken rond het naleven van de keuringsverplichtingen. Onder meer na aandringen van het parlementslid werd een nieuwe ‘oldtimerinstructie’ geschreven. De bedoeling van deze nieuwe instructie is om meer duidelijkheid en transparantie te creëren voor de eigenaar van een oldtimer en meer specifiek voor voertuigen die een verbouwing of een aanpassing hebben ondergaan. De nieuwe richtlijnen zijn van kracht sinds 1 november 2022, waardoor vorig jaar nog steeds veel oldtimereigenaars achterwege blijven.

42% van oldtimers afgekeurd bij eerste keuring

In 2022 werden 39.843 voertuigen van 25 jaar en ouder als oldtimer gekeurd, waarvan 58% vanaf de eerste keer werd goedgekeurd. De voornaamste redenen voor afkeuring waren slecht afgestelde lichten, hoge uitstoot van uitlaatgassen, onvoldoende remkracht, problemen met ruitensproeiers, mistachterlicht en overmatig olieverlies.

“Het is belangrijk dat de minister vinger aan de pols blijft houden en op korte termijn weer samenzit met de sector zodat de nieuwe instructie geëvalueerd kan worden. De eigenaars van oldtimers mogen niet gestraft worden omdat sommige regels onduidelijk zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Verkeersveiligheid

Nood aan nieuwe werven tegen geluidshinder van wegen

Na een oproep van Brecht Warnez om ook in West-Vlaanderen te voorzien in geluidswerende initiatieven investeerde Vlaanderen recent 15 miljoen euro in vier initiatieven. “Deze investeringen in geluidswerende initiatieven zijn niet alleen een welkome verademing voor de oren, maar bovenal een zorgzame keuze voor de gezondheid van de burger. Ik ben verheugd dat Vlaanderen deze stap heeft gezet en vraag om verder dergelijke initiatieven te nemen om de gezondheid en het welzijn van onze inwoners te beschermen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Verkeersveiligheid

31 West-Vlaamse kruispunten op lijst met “zwarte kruispunten”

In West-Vlaanderen staan er 31 gevaarlijke punten op de dynamische lijst met gevaarlijke verkeerspunten. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Elk gevaarlijk verkeerspunt is er één te veel. Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit, niet alleen door het wegwerken van de gevaarlijke punten, maar ook door het proactief aanpakken van locaties om te voorkomen dat ze op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten belanden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Bijna 52.000 leerlingen dragen fluo en/of helm op weg naar school

In 249 West-Vlaamse scholen kunnen leerlingen door fluo en/of een helm te dragen stickers verzamelen en sparen voor beloningen. Dat blijkt uit een antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “Met het project ‘Helm op, fluo top’ worden leerlingen niet alleen aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen, ze worden er ook toe aangezet dit veilig te doen. We zijn blij dat zoveel scholen hieraan meewerken”, zegt Warnez.