Slechts 5% van de 65+ers heeft een UiTPAS

“Zet de UiTPAS in, zodat ouderen niet vereenzamen maar meer naar buiten komen.” Maar liefst de helft van de 60-plussers in Vlaanderen voelt zich af en toe sociaal geïsoleerd, wat een belangrijke negatieve impact heeft op hun welzijn. “Nu blijkt dat nog geen 5% van onze 65+’ers een UiTPAS hebben, roep ik op om deze meer te promoten en bereikbaar te maken voor deze doelgroep. Via de pas kunnen ze meer deelnemen aan het rijke vrije tijdsaanbod”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cd&v roept in hun Ouderenplan op om met het beleid meer oog te hebben voor onze oudere bevolking. Recent bleek al uit een bevraging van de Koning Boudewijnstichting dat 22% van onze ouderen aangeven te vereenzamen.

Voor ons is elke persoon uniek en een meerwaarde voor de samenleving. Net daarom willen we niet dat mensen uit Generatie Ervaring zich opsluiten. Ze moeten net blijven deelnemen aan het socio-culturele leven”, geeft Brecht Warnez mee. “We nemen onze verantwoordelijkheid om hier met heel wat maatregelen iets aan te doen.”

UiTPAS mag geen gemiste kans worden

De UiTPAS is een kaart die toegang geeft tot verrassende vrije tijd buitenshuis. Met de UiTPAS kunnen houders ervan punten sparen telkens wanneer ze deelnemen aan culturele evenementen, zoals theater-, film- of muziekvoorstellingen, tentoonstellingen, sportactiviteiten en andere vrijetijdsactiviteiten. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor kortingen, gratis toegang of andere voordelen bij de deelnemende partners en organisaties.

De pas is bedoeld om mensen te stimuleren om deel te nemen aan activiteiten en drempels zoals financiële beperkingen te verlagen. Het is een ideaal middel om ook onze ouderen uit hun huis te krijgen”, geeft Warnez aan. “Van de 1,4 miljoen Vlaamse 65+’ers hebben maar 70.000 zo’n kaart. Dit moet echt beter.”

AantalProcent
Vlaamse 65+’ers1.414.540 
65+’ers
met een UiTPAS
69.7084,93%

Onderschrift

Tijd voor actie

De UiTPAS biedt de mogelijkheid om speciaal voor een bepaalde doelgroep gepersonaliseerde aanbiedingen te voorzien en het engagement van de gebruikers te monitoren.
We stellen een overheidscampagne voor die via onze lokale besturen de vele kansen en voordelen van de UiTPAS in de verf zet: bewegen, lezen, discussiëren, genieten, cultuur beleven, vrijwilligerswerk, … We zien in een massaal gebruik van de UiTPAS door onze 65+’ers een hulp om gezond en gelukkig ouder te worden”, sluit Brecht Warnez af.

Foto: publiq vzw

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.