Slechts 1 op 4 lokale besturen laat cyberveiligheid controleren

Er raakte bekend dat 1 op 5 websites niet cyberveilig is. Daarenboven blijken vooral overheidswebsites een groot risico te lopen. “Maatregelen die genomen werden om lokale besturen beter te beschermen, zijn te weinig bekend bij lokale besturen,” vindt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. Uit cijfers die hij opvroeg blijkt dat slechts 1 op 4 lokale besturen een basisaudit bestelde. “Te weinig, zeker gezien de grote kwetsbaarheid.” Warnez pleit voor meer sensibilisering over het belang van cyberveiligheid.

Lokale besturen zijn bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen en werden er in het verleden al geregeld slachtoffer van. Vorig jaar maakte de Vlaamse regering nog 2 miljoen euro vrij om lokale besturen te ondersteunen in het nemen van preventieve maatregelen tegen cyberaanvallen. Zo engageerde de Vlaamse regering zich om 66 procent terug te betalen van een basisaudit aan gemeenten die dit aanvragen. Ook konden gemeenten bijkomende auditwerkzaamheden  aanvragen én werd een project uitgerold met ethische hackers uit het hoger onderwijs.

77 lokale besturen bestelden audit

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez opvroeg bij bevoegd minister Somers, blijkt dat slechts 1 op 4 lokale besturen mee op de kar sprongen. “Slechts 77 lokale besturen hebben bij de Vlaamse Overheid een basisaudit besteld,” leert Brecht Warnez uit de cijfers. “De kostprijs per basisaudit is afhankelijk van de raamovereenkomst waarbinnen het bestuur de bestelling plaatste. De lokale besturen die een audit bestelden tonen hiermee aan dat ze samen met Vlaanderen bezorgd zijn en hun dienstverlening willen garanderen en de data beschermen“, stelt Brecht Warnez, die hoopt dat in de toekomst nog meer lokale besturen mee op de kar springen. Een sensibiliseringscampagne kan volgens Warnez meer lokale besturen over de streep trekken.

76 lokale besturen bestelden aanval door ‘ethische hackers’

Naast een audit konden lokale besturen zich ook opgeven voor ethische hacktests. “Tot op heden hebben 76 Lokale besturen zich opgegeven voor ethische hacktests door Howest-studenten,” zegt Warnez.

Howest heeft een gespecialiseerde bacheloropleiding Computer & Cyber crime waarin elk jaar meer dan 100 studenten afstuderen. De hogeschool stelt in het najaar van 2020 en voorjaar van 2021 minstens 100 derdejaarsstudenten als ‘ethische hackers’ ter beschikking van de lokale besturen. Samen met VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) zette Vlaanderen een project op om de ethische hackers van hogeschool HOWEST gratis het ICT-systeem van gemeenten te laten testen”, zegt Warnez. De studenten gaan te werk als echte ethische hackers en testen niet alleen de IT-systemen en toepassingen in de gemeente op zwakheden en verbeterpunten maar onderzoeken ook mogelijke zwakheden in processen en het gedrag op de werkvloer.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).