Ruim 8.000 studenten kregen leerkrediet terug omwille van corona

Op 10 juni 2020 keurde het Vlaams parlement de resolutie over de maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor de studievoortgang in het hoger onderwijs op te vangen en te monitoren, goed. Studenten konden corona inroepen als overmacht om leerkrediet terug te krijgen. “We zijn blij dat we ruim 8.000 studenten hebben kunnen helpen maar ook dat de meeste studenten aan alle examens hebben deelgenomen. Ze hebben volhard tijdens de moeilijk periode.”, stelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

8.000 studenten kregen leerkrediet terug omwille van corona

Naar aanleiding van de coronacrisis werd op 10 juni 2020 de resolutie over de maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor de studievoortgang in het hoger onderwijs op te vangen en te monitoren, goedgekeurd. Door deze resolutie konden studenten eenvoudig via een online of schriftelijk formulier hun leerkrediet terugvragen omwille van overmacht door corona.

“Het inroepen als overmacht kon enkel na de tweede zittijd”, legt Brecht Warnez als mede-indiener van de resolutie uit. “Op die manier konden we vermijden dat studenten hun studies tijdelijk zouden stopzetten en moedigden we hen aan om alsnog te proberen slagen in hun tweede examenkans.”

In totaal werden 9.704 aanvragen ingediend waarvan 9.166 aanvragen ontvankelijk verklaard werden. Sommige studenten dienden twee aanvragen in. “Uiteindelijk konden 8.152 studenten genieten van de teruggave van het leerkrediet omdat corona een impact heeft gehad op studieresultaten. Die impact is voor elke student uiteraard anders. Dat kan gaan om een ernstige ziekte van een nabij familielid, zelf ziek zijn…”, stelt Brecht Warnez als lid van de Commissie onderwijs. “Het toont dat de maatregel effectief is. Enerzijds werden duizenden studenten geholpen die door corona getroffen werden, anderzijds toont het dat veel studenten volhard hebben om toch te slagen in de tweede zittijd. Daar ben ik heel tevreden om.”.

Het tekort van leerkrediet is een probleem waar duizenden studenten jaarlijks mee kampen.

Alle examens konden doorgaan

Uit de cijfers blijkt ook dat bijna alle examens of evaluatiemomenten aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen konden worden georganiseerd. Alleen in de Hogere Zeevaartschool kon een examenmoment niet doorgaan waardoor 91 studenten niet konden worden geëvalueerd omwille van COVID-19. Zij kregen ook automatisch hun leerkrediet terug.

“De universiteiten en hogescholen hebben krachtinspanningen geleverd om de examens en evaluaties te kunnen organiseren. Er werd extra personeel ingezet en grotere locaties gehuurd. Ze spaarden kosten noch moeite.”, stelt Brecht Warnez.

Het parlementslid riep daarom in de commissie Onderwijs van 8 oktober op om die meerkosten te vergoeden vanuit de Vlaamse overheid. Inmiddels raakte bekend dat de minister hierop inging. De Vlaamse regering maakt 38,5 miljoen euro coronasteun vrij voor de universiteiten, hogescholen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De universiteiten en hogescholen kunnen hun coronasteun vrij besteden. Toch vraagt Vlaams parlementslid Brecht Warnez aan die instellingen om een groot deel in te zetten voor het mentaal welbevinden van de studenten: “Het is voor de studenten vandaag een heel erg lastige periode. Ik durf de universiteiten en hogescholen daarom te vragen om een groot deel hun coronasteun te besteden aan extra individuele contactmomenten.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.