Ruim 8.000 studenten kregen leerkrediet terug omwille van corona

Op 10 juni 2020 keurde het Vlaams parlement de resolutie over de maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor de studievoortgang in het hoger onderwijs op te vangen en te monitoren, goed. Studenten konden corona inroepen als overmacht om leerkrediet terug te krijgen. “We zijn blij dat we ruim 8.000 studenten hebben kunnen helpen maar ook dat de meeste studenten aan alle examens hebben deelgenomen. Ze hebben volhard tijdens de moeilijk periode.”, stelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

8.000 studenten kregen leerkrediet terug omwille van corona

Naar aanleiding van de coronacrisis werd op 10 juni 2020 de resolutie over de maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor de studievoortgang in het hoger onderwijs op te vangen en te monitoren, goedgekeurd. Door deze resolutie konden studenten eenvoudig via een online of schriftelijk formulier hun leerkrediet terugvragen omwille van overmacht door corona.

“Het inroepen als overmacht kon enkel na de tweede zittijd”, legt Brecht Warnez als mede-indiener van de resolutie uit. “Op die manier konden we vermijden dat studenten hun studies tijdelijk zouden stopzetten en moedigden we hen aan om alsnog te proberen slagen in hun tweede examenkans.”

In totaal werden 9.704 aanvragen ingediend waarvan 9.166 aanvragen ontvankelijk verklaard werden. Sommige studenten dienden twee aanvragen in. “Uiteindelijk konden 8.152 studenten genieten van de teruggave van het leerkrediet omdat corona een impact heeft gehad op studieresultaten. Die impact is voor elke student uiteraard anders. Dat kan gaan om een ernstige ziekte van een nabij familielid, zelf ziek zijn…”, stelt Brecht Warnez als lid van de Commissie onderwijs. “Het toont dat de maatregel effectief is. Enerzijds werden duizenden studenten geholpen die door corona getroffen werden, anderzijds toont het dat veel studenten volhard hebben om toch te slagen in de tweede zittijd. Daar ben ik heel tevreden om.”.

Het tekort van leerkrediet is een probleem waar duizenden studenten jaarlijks mee kampen.

Alle examens konden doorgaan

Uit de cijfers blijkt ook dat bijna alle examens of evaluatiemomenten aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen konden worden georganiseerd. Alleen in de Hogere Zeevaartschool kon een examenmoment niet doorgaan waardoor 91 studenten niet konden worden geëvalueerd omwille van COVID-19. Zij kregen ook automatisch hun leerkrediet terug.

“De universiteiten en hogescholen hebben krachtinspanningen geleverd om de examens en evaluaties te kunnen organiseren. Er werd extra personeel ingezet en grotere locaties gehuurd. Ze spaarden kosten noch moeite.”, stelt Brecht Warnez.

Het parlementslid riep daarom in de commissie Onderwijs van 8 oktober op om die meerkosten te vergoeden vanuit de Vlaamse overheid. Inmiddels raakte bekend dat de minister hierop inging. De Vlaamse regering maakt 38,5 miljoen euro coronasteun vrij voor de universiteiten, hogescholen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De universiteiten en hogescholen kunnen hun coronasteun vrij besteden. Toch vraagt Vlaams parlementslid Brecht Warnez aan die instellingen om een groot deel in te zetten voor het mentaal welbevinden van de studenten: “Het is voor de studenten vandaag een heel erg lastige periode. Ik durf de universiteiten en hogescholen daarom te vragen om een groot deel hun coronasteun te besteden aan extra individuele contactmomenten.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).