Ruim 5.500 gezinnen kregen uitstel van betaling van sociale woonlening

Tijdens de coronacrisis verloren heel wat gezinnen koopkracht, waardoor het afbetalen van een woonlening onder druk komt te staan. Vlaanderen maakt daarom betalingsuitstel van de Vlaamse sociale woonlening mogelijk. “Maar liefst 5.558 gezinnen hebben hun lening tijdelijk on hold geplaatst. Het toont dat de maatregel noodzakelijk is. Een woning is de beste spaarpot voor elke Vlaming. Die moeten we helpen garanderen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de cijfers opvroeg bij minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

De grote piek van aanvragen deed zich duidelijk voor in het begin van de coronacrisis. Daarna viel het in de zomer van 2020 bijna stil, om terug te hervatten met verlengingen vanaf oktober-november. De gemiddelde uitsteltermijnen bedroeg zes maanden.

“De maatregel is duidelijk belangrijk geweest voor duizenden gezinnen. We moeten de maatregel handhaven voor wie de sociale ontleners wie haar inkomen ziet dalen door de coronacrisis. Het kan gaan om werkloosheid maar ook door de ziekte door het virus”, vindt Brecht Warnez.

Vlaanderen staat daarom nog steeds uitstel van betaling toe in 2021 mits het voorleggen van de nodige bewijsstukken. Uit de cijfers blijkt dat vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen heel wat betalingsuitstellen werden toegekend. In West-Vlaanderen is dat opvallend weinig.

ProvincieBetalingsuitstel
Antwerpen                     1.576
Limburg                     1.180
Oost-Vlaanderen                     1.407
West-Vlaanderen                        509
Vlaams-Brabant                        916
TOTAAL                     5.588

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.