Ruim 426.000 euro voor virtuele assistent in Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen

Vlaanderen investeert en ondersteunt de lokale besturen in hun digitale dienstverlening. Kortrijk krijgt voor de ontwikkeling van een virtuele assistent 426.660,46 euro. “Met enkele klikken op de muis je dossier inkijken of documenten opvragen zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, wordt voor steeds meer zaken mogelijk. Via Vlaamse subsidies willen we steden en gemeenten hierbij ondersteunen zodat de digitale dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Met het project “Gemeenten zonder gemeentehuis” wil Vlaanderen de lokale besturen stimuleren in te zetten op innovatie en digitalisering. Meer concreet zorgen de projecten voor een snellere doorlooptijd en minder administratieve rompslomp voor de burger, minder verplaatsingen betere informatie en betere toegankelijkheid van de diensten.

“Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat niet iedereen digitaal mee is. Digitale diensten zijn altijd maar een aanvulling aan de fysieke loketwerking”, zegt Brecht Warnez.

In dat kader van het digitaliseringsprogramma diende de stad Kortrijk een project in om burgers de mogelijkheid te geven om 24 uur per dag en 7 dagen in de week zeer eenvoudige informatie, diensten of producten bij hun stad op te vragen. Via een virtuele assistent is het de bedoeling om gepersonaliseerd en automatisch burgers, verenigingen en ondernemingen bij te staan bij hun vragen, het afleveren van documenten of het maken van afspraken. Daarvoor zullen diverse kanalen worden ingezet zoals een chatvenster op de website, Whatsapp en Messenger. De stad Kortrijk is trekker van dit project maar zal dit samen uitvoeren met de andere 13 gemeenten uit Leiedal. “Als het project succesvol is, kan dit uitgerold worden naar alle gemeenten in Vlaanderen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

West-Vlaanderen investeert het meest in asbestverwijdering

“De Vlaamse subsidie versnelt asbestverwijdering uit onze leefomgeving”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde. “West-Vlaanderen maakte reeds gebruik van 1.042.043 euro, het meest van alle provincies.”

Onderwijs

Aantal studenten in West-Vlaamse hoger onderwijs steeg met 6,6 %

Er studeren geleidelijk aan meer studenten aan de West-Vlaamse hogescholen en universiteiten. “Er waren 24.670 studenten ingeschreven in West-Vlaanderen. Dat is 6,6 % meer dan het jaar voordien”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover cijfers opvroeg bij minister Weyts (N-VA). “Onze arbeidsmarkt schreeuwt om lokaal talent, de stijging is broodnodig.”