Ruim 426.000 euro voor virtuele assistent in Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen

Vlaanderen investeert en ondersteunt de lokale besturen in hun digitale dienstverlening. Kortrijk krijgt voor de ontwikkeling van een virtuele assistent 426.660,46 euro. “Met enkele klikken op de muis je dossier inkijken of documenten opvragen zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, wordt voor steeds meer zaken mogelijk. Via Vlaamse subsidies willen we steden en gemeenten hierbij ondersteunen zodat de digitale dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Met het project “Gemeenten zonder gemeentehuis” wil Vlaanderen de lokale besturen stimuleren in te zetten op innovatie en digitalisering. Meer concreet zorgen de projecten voor een snellere doorlooptijd en minder administratieve rompslomp voor de burger, minder verplaatsingen betere informatie en betere toegankelijkheid van de diensten.

“Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat niet iedereen digitaal mee is. Digitale diensten zijn altijd maar een aanvulling aan de fysieke loketwerking”, zegt Brecht Warnez.

In dat kader van het digitaliseringsprogramma diende de stad Kortrijk een project in om burgers de mogelijkheid te geven om 24 uur per dag en 7 dagen in de week zeer eenvoudige informatie, diensten of producten bij hun stad op te vragen. Via een virtuele assistent is het de bedoeling om gepersonaliseerd en automatisch burgers, verenigingen en ondernemingen bij te staan bij hun vragen, het afleveren van documenten of het maken van afspraken. Daarvoor zullen diverse kanalen worden ingezet zoals een chatvenster op de website, Whatsapp en Messenger. De stad Kortrijk is trekker van dit project maar zal dit samen uitvoeren met de andere 13 gemeenten uit Leiedal. “Als het project succesvol is, kan dit uitgerold worden naar alle gemeenten in Vlaanderen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).