Ruim 426.000 euro voor virtuele assistent in Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen

Vlaanderen investeert en ondersteunt de lokale besturen in hun digitale dienstverlening. Kortrijk krijgt voor de ontwikkeling van een virtuele assistent 426.660,46 euro. “Met enkele klikken op de muis je dossier inkijken of documenten opvragen zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, wordt voor steeds meer zaken mogelijk. Via Vlaamse subsidies willen we steden en gemeenten hierbij ondersteunen zodat de digitale dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Met het project “Gemeenten zonder gemeentehuis” wil Vlaanderen de lokale besturen stimuleren in te zetten op innovatie en digitalisering. Meer concreet zorgen de projecten voor een snellere doorlooptijd en minder administratieve rompslomp voor de burger, minder verplaatsingen betere informatie en betere toegankelijkheid van de diensten.

“Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat niet iedereen digitaal mee is. Digitale diensten zijn altijd maar een aanvulling aan de fysieke loketwerking”, zegt Brecht Warnez.

In dat kader van het digitaliseringsprogramma diende de stad Kortrijk een project in om burgers de mogelijkheid te geven om 24 uur per dag en 7 dagen in de week zeer eenvoudige informatie, diensten of producten bij hun stad op te vragen. Via een virtuele assistent is het de bedoeling om gepersonaliseerd en automatisch burgers, verenigingen en ondernemingen bij te staan bij hun vragen, het afleveren van documenten of het maken van afspraken. Daarvoor zullen diverse kanalen worden ingezet zoals een chatvenster op de website, Whatsapp en Messenger. De stad Kortrijk is trekker van dit project maar zal dit samen uitvoeren met de andere 13 gemeenten uit Leiedal. “Als het project succesvol is, kan dit uitgerold worden naar alle gemeenten in Vlaanderen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Na verkoop van Cipal: nood aan meer inspraak en controle

Na de overname van Cipal-Schaubroeck door de Canadese groep Constellation Software is opnieuw duidelijk dat er nood is aan meer inspraak en controle. “De intercommunales vervullen een sleutelrol in onze publieke dienstverlening. Het is cruciaal dat gemeenteraadsleden, als vertegenwoordigers van onze burgers, nauw betrokken worden bij strategische beslissingen zoals deze overname”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v) die hierover eerder al een voorstellen in het parlement indiende.

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.