Ruim 120.000 gepresteerde uren in de vaccinatiecentra voor eerste en tweede prik

Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in de strijd tegen COVID-19. Bij de eerste en tweede prik, in de periode van februari 2021 tot en met september 2021, zijn door medisch vrijwilligers in totaal 121.213 uren gepresteerd. Dit is een gemiddelde van ongeveer 501 uren per dag. “Het is dankzij de vrijwilligers dat de vaccinatiecampagne zo vlot is gelopen, zij hebben zich ingezet en blijven zich inzetten in de strijd tegen corona”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Vele vrijwilligers hebben zich in verschillende vaccinatiecentra in Vlaanderen ingezet tijdens de coronacrisis en dankzij deze vrijwilligers is de vaccinatiecampagne tot nu toe zeer vlot verlopen. Zowel medische als niet-medische profielen zijn aan de slag als vrijwilliger. In de periode van februari 2021 tot en met september 2021 hebben de medische vrijwilligers ruim 120.000 uren gepresteerd. De meeste uren werden gepresteerd door de vaccinatoren-optrekkers, zij vullen de spuitjes met het vaccin vanuit het aangeleverde buisje.

Het is bewonderingswaardig dat de vrijwilligers zich voor zoveel uren inzetten in de centra om te zorgen dat elke Vlaming gevaccineerd kon worden”, zegt Brecht Warnez.

Boostercampagne en aanbod kinderen Initieel zouden de vaccinatiecentra de deuren sluiten in oktober 2021, maar omwille van de boostercampagne en vaccinatiekans voor kinderen blijven de centra nog een tijdje open. De boosterprik geeft een bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau, zo’n prik verlengt en versterkt de bescherming. “Om te zorgen dat elke Vlaming zijn boosterprik tijdig kan krijgen, zijn veel vaccinatiecentra volop op zoek naar vrijwilligers die een boost geven aan de vaccinatie”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.