Omdat de kosten om te studeren aan de universiteit en de hogeschool kunnen oplopen, kan aan studenten een studietoelage toegekend worden door Vlaanderen.
“Elke student moet op basis van zijn of haar talent de kans krijgen om dat talent te ontwikkelen en een diploma te behalen. We moeten studenten en hun ouders die het nodig hebben financieel ondersteunen”, motiveert Brecht Warnez.
Uit de cijfers die het parlementslid opvroeg bij minister Weyts blijkt bij 5.932 studenten nog geen onderzoek tot toekenning van een studietoelage werd gestart omdat de student nog essentiële informatie moet aanleveren. Bij 6.797 studenten is het onderzoek al gestart maar nog niet afgehandeld.
Eerder deze week bleek al dat beursstudenten steeds sneller vroegtijdig hun studies stopzetten.
Parlementslid Warnez ziet een verband: “Studenten met een studietoelage moeten vaak bijklussen om hun studies te betalen. Als we als Vlaamse overheid daarnaast nog eens in gebreke blijven en wachten met de uitbetaling, kan dit voor studenten een druppel teveel zijn.”
Dossiers blijven te lang liggen
De gemiddelde tijd wanneer een ambtenaar start met het onderzoeken van een dossier, is de afgelopen tijd nochtans sterk afgenomen. In het academiejaar 2015-2016 had de administratie gemiddeld 114 dagen nodig om te onderzoeken of een studietoelage wel mocht worden toegekend. In het huidig academiejaar bedraagt die doorlooptijd slechts 47 dagen ondanks dat het aantal aanvragen is gestegen met 40%.
“Het probleem ligt hem vooral in het feit dat het te lang duurt vooralleer iemand een dossier in handen neemt of dat de student de boodschap krijgt dat de administratie meer info wenst. Dat kan eigenlijk niet”, vindt Brecht Warnez.
Minister Weyts ziet een aantal oorzaken voor de lange wachttijd. In zijn antwoord verwijst hij onder meer naar een sterke toename van het aantal dossiers of de onvolledigheid van bepaalde dossiers. De adminstratie kan vaak pas aan de slag als alle stukken door de student werden aangeleverd.
Meer studietoelagen nodig
Uit de studiekostenmonitor van het Steunpunt Onderwijs Onderzoek (eind 2020) blijkt dat een gemiddelde opleiding aan een universiteit of hogeschool 1.500 euro per academiejaar kost. Voor kotstudenten is er een leefkost van 7.371 euro en voor pendelstudenten bedraagt die ongeveer 900 euro.
Uit een eerder onderzoek van parlementslid Warnez bleek al dat 21% van de studenten het recht op een studietoelage verliezen éénmaal ze in het hoger onderwijs terecht komen.
“In het Vlaams actieplan tegen armoede werd daarom opgenomen om het toekenningspercentage in het hoger onderwijs te verhogen tot op het niveau van het secundair onderwijs. Wetende dat hoger onderwijs duurder is, kan het niet dat je je studietoelage verliest bij de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs, tenzij er iets in je leefomgeving is veranderd”, vindt Brecht Warnez.
Het parlementslid kaart de problematiek volgende week donderdag in de commissie Onderwijs aan.