Renovatie stookplaats sporthal Wingene is afgerond

Het gemeentebestuur van Wingene investeerde in een nieuwe stookplaats met warmtepomp in de sporthal van Wingene en krijgt hiervoor een subsidie uit het provinciale klimaatfonds van 50.000 euro. De renovatie werd recent afgerond.

Energie- en klimaatvriendelijke langetermijnvisie

De gemeente is niet aan haar proefstuk toe en haalt voor het vierde jaar op rij de provinciale klimaatsubsidies binnen. Vorig jaren kreeg de gemeente in totaal 300.000 euro voor de renovatie van de luchtgroepen en de plaatsing van een warmtekrachtkoppeling in recreatiebad de Alk. Na een energiescan van de gebouwen in 2016, werden de afgelopen jaren waar mogelijk op alle gebouwen zonnepanelen gelegd en ledverlichting geplaatst. Ook de stookplaats in onze sporthal werd nu dus onder handen genomen. De oude niet-condenserende gasketels werden vervangen door een warmtepomp en condenserende gasketels.

Jaarlijkse CO2-reductie van 41 ton

Bij deze renovatie werd gestreefd naar meer CO2-reductie door naast twee condenserende gasketels een lucht-water warmtepomp te voorzien.

Het aandeel van de warmtepomp zal 47% uitmaken waardoor de gemeente de jaarlijkse uitstoot kan verminderen met 41 ton CO2.

Het totaalbudget voor deze werken bedraagt meer dan 160.000 euro, waarvan 50.000 euro medegefinancierd wordt door de provincie West-Vlaanderen. Slimme investeringen die leiden tot minder energieverbruik zijn niet alleen een voordeel voor het milieu en de gebruikers. De vele ingrepen samen zorgen voor minder verspilling van energie en zijn dus ook gunstig voor de portemonnee.

Vernieuwing dakbedekking

In een volgende fase wordt de dakbedekking van de sporthal vernieuwd. De huidige dakdichting volstaat namelijk niet meer om een volledige waterdichtheid te garanderen. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de isolatie op het dak te verbeteren. Het totaalbudget voor deze werken bedraagt 130.000 euro. De opstart van de werken staat deze week gepland.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”