Preventieve onderzoeken borstkanker telden op de top een achterstand van 44.434 vrouwen

De Vlaamse overheid organiseert Bevolkingsonderzoeken voor borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker. Door corona liepen deze preventieve onderzoeken een achterstand op. “Deelnemen aan de preventieve bevolkingsonderzoeken kan je leven redden. Bevolkingsonderzoeken vormen een belangrijk deel van ons preventiebeleid”.

Kanker treft vele families. Samen voeren we de strijd tegen kanker. Preventieve bevolkingsonderzoeken zijn een belangrijk deel van het preventiebeleid.

Jaarlijks 1,6 miljoen bevolkingsonderzoeken

Dankzij de bevolkingsonderzoeken borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker krijgen jaarlijks meer dan 1,6 miljoen Vlamingen de uitnodiging om zich te laten onderzoeken.

Er snel bij zijn, kan veel leed besparen omdat tumoren in een vroeg stadium ontdekt worden en de impact van de behandeling vaak beperkt kan worden”, zegt parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Maar tijdens corona werden heel wat preventieve onderzoeken uitgesteld. Niet-dringende behandelingen en bevolkingsonderzoeken werden opgeschort. In het jaar 2020 werden in totaal 6% minder borstkankerdiagnoses gesteld in vergelijking met 2019.

Inhaalbeweging

Omwille van het belang van het preventief onderzoek startte de overheid een inhaalbeweging. “Het bevolkingsonderzoek voor borstkanker telde door corona een achterstand van 44.434 vrouwen”, weet Brecht Warnez. In de eerste zes maanden van 2021 kregen 82.1% van die vrouwen al een uitnodiging waardoor de achterstand grotendeels is ingehaald. “We kunnen positief zijn, want de tweede coronagolf leidde tot een minder grote achterstand, die door de inhaalbeweging is weggewerkt”, aldus Brecht Warnez.

Inzetten op preventief beleid via project ‘Gezonde Gemeente’

Vlaanderen ondersteunt de lokale besturen via het project ‘Gezonde Gemeente’. Op vandaag ondertekenden al 270 steden en gemeenten het charter en zijn dus actief rond preventief gezondheidsbeleid. Via het project ‘Gezonde Gemeente’ krijgen gemeentebesturen en OCMW’s een houvast om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit te bouwen. Om daarin te slagen, kan het lokaal bestuur een weloverwogen mix van acties opzetten. Daarnaast reikt het project vanuit hun ervaring succesfactoren aan om het lokale gezondheidsbeleid te doen slagen. Gemeenten krijgen hierbij ondersteuning vanuit Logo.

“We moeten lokale besturen blijven ondersteunen om een gezonde gemeente te zijn. Zo kunnen we meer doen dan informeren en sensibiliseren. We moeten via concrete acties mensen aanzetten om deel te nemen aan de preventieve kankerscreenings”, stelt Brecht Warnez overtuigd.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.