Pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters’ in Wingene

De bibliotheek in Wingene deelt dit schooljaar gratis boekenpakketten uit aan de kleuters van enkele eerste kleuterklassen van verschillende scholen in de gemeente. “Dit maakt deel uit van een pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Het is een uitloper van het gekende Boekstart-project van Iedereen Leest voor baby’s en peuters. Het project wil de brug maken tussen de voorschoolse leeftijd en de start van het kleuteronderwijs. Als bib zetten we hier graag mee onze schouders onder.”

De pakketten van ‘Boekstart voor Kleuters’ bevatten twee boeken en inspiratiematerialen en worden in samenwerking met de Wingense bibliotheek uitgedeeld aan kleuters van een aantal geselecteerde scholen. Bij de boeken zitten ook tips om ouders thuis ideeën te geven over hoe ze ook eens ‘anders’ kunnen voorlezen. “Hopelijk kunnen we het project de komende jaren doortrekken naar alle 1ste kleuterklassen in onze gemeente”, benadrukt schepen Brecht Warnez.

Meer dan boeken uitdelen

“Onze bib zorgt ervoor dat alle kinderen in de kleuterklas waarmee wordt samengewerkt een Boekstart-boekenpakket krijgen tijdens een uitdeelmoment in de klas of een bezoek aan de bib”, vertelt bibmedewerker Lisa De Laere. “De uitdeelmomenten worden steeds gezellig ingekleed. Een interactief voorleesmoment staat daarbij centraal.”
Met dit piloottraject wil de bibliotheek de samenwerking met de school versterken en leerkrachten nog meer ondersteunen rond interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid. ‘Boekstart voor Kleuters’ is meer dan boeken uitdelen.

“Met de uitloper van het gekende Boekstart-project, worden ook leerkrachten op sleeptouw genomen om nog interactiever te werk te gaan tijdens het voorlezen”, vult schepen Brecht Warnez aan.

Activiteiten in de bib

Naar aanleiding van het pilootproject organiseert de bib in het voorjaar enkele activiteiten die openstaan voor alle kleuters en hun (groot)ouders. “Tijdens de paasvakantie organiseren we een knutselactiviteit rond het thema van een van de boekjes en op zondag 19 mei neemt de bib deel aan Boekstartdag met een workshop voor ouders en leerkrachten over interactief voorlezen en leuke voorleesactiviteiten voor de kinderen”, klinkt het.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Wingene

Wingene haalt foodtruckfestival naar gemeente

Dit jaar brengt Wingene een nieuw culinair hoogtepunt met het debuut van een levendig foodtruckfestival. Dit initiatief, een samenwerking tussen Vadelo en Mobilefoodbar, belooft volgende zomer een smakelijke mix van diversiteit, entertainment en gezelligheid te worden.