Pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters’ in Wingene

De bibliotheek in Wingene deelt dit schooljaar gratis boekenpakketten uit aan de kleuters van enkele eerste kleuterklassen van verschillende scholen in de gemeente. “Dit maakt deel uit van een pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Het is een uitloper van het gekende Boekstart-project van Iedereen Leest voor baby’s en peuters. Het project wil de brug maken tussen de voorschoolse leeftijd en de start van het kleuteronderwijs. Als bib zetten we hier graag mee onze schouders onder.”

De pakketten van ‘Boekstart voor Kleuters’ bevatten twee boeken en inspiratiematerialen en worden in samenwerking met de Wingense bibliotheek uitgedeeld aan kleuters van een aantal geselecteerde scholen. Bij de boeken zitten ook tips om ouders thuis ideeën te geven over hoe ze ook eens ‘anders’ kunnen voorlezen. “Hopelijk kunnen we het project de komende jaren doortrekken naar alle 1ste kleuterklassen in onze gemeente”, benadrukt schepen Brecht Warnez.

Meer dan boeken uitdelen

“Onze bib zorgt ervoor dat alle kinderen in de kleuterklas waarmee wordt samengewerkt een Boekstart-boekenpakket krijgen tijdens een uitdeelmoment in de klas of een bezoek aan de bib”, vertelt bibmedewerker Lisa De Laere. “De uitdeelmomenten worden steeds gezellig ingekleed. Een interactief voorleesmoment staat daarbij centraal.”
Met dit piloottraject wil de bibliotheek de samenwerking met de school versterken en leerkrachten nog meer ondersteunen rond interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid. ‘Boekstart voor Kleuters’ is meer dan boeken uitdelen.

“Met de uitloper van het gekende Boekstart-project, worden ook leerkrachten op sleeptouw genomen om nog interactiever te werk te gaan tijdens het voorlezen”, vult schepen Brecht Warnez aan.

Activiteiten in de bib

Naar aanleiding van het pilootproject organiseert de bib in het voorjaar enkele activiteiten die openstaan voor alle kleuters en hun (groot)ouders. “Tijdens de paasvakantie organiseren we een knutselactiviteit rond het thema van een van de boekjes en op zondag 19 mei neemt de bib deel aan Boekstartdag met een workshop voor ouders en leerkrachten over interactief voorlezen en leuke voorleesactiviteiten voor de kinderen”, klinkt het.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”