Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) vraagt uniforme kleurencodes per studentenstad

Terwijl in het leerplichtonderwijs de kleurcode geel voorlopig de regel is, heeft ondertussen elke universiteit en hogeschool wel een andere kleur gekozen. Daar zit weinig logica in, vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez: “Het virus maakt geen onderscheid tussen universiteiten en hogescholen. Studenten uit dezelfde stad zijn nu onderworpen aan verschillende coronamaatregelen. Dat klopt niet. We moeten naar één kleurencode per stad.”

De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt beslisten reeds om aan de start van het academiejaar in code oranje te starten. Dinsdag beslisten de KULeuven, de VUB en Thomas More om over te stappen naar code oranje, vandaag volgden onder andere Vives en Howest. PXL en UCLL blijven bij code geel. Bij de UGent besliste de rector om vanaf 26 oktober over te schakelen naar code rood.

Een lappendeken aan kleurencodes

“Dat leidt bijvoorbeeld in Kortrijk tot de bizarre situatie dat binnen dezelfde schoolgebouwen voor studenten van Howest en UGent verschillende coronamaatregelen gelden. De éne groep studenten moest de regels van code geel volgen, de andere code oranje. Gekker moet het niet worden.”, zegt Brecht Warnez. Het parlementslid vraagt daarom aan de minister om structureel overleg te hebben met de instellingen en samen uit één mond te spreken, zeker op één locatie.

“De kleurencodes moeten op het niveau van de studentenstad bekeken worden. De minister moet samen met de hogeronderwijsinstellingen per stad één kleurencode voorzien. Wat is het verschil tussen een student die in Gent les volgt aan de UGent of Hogent?“ , vraagt Brecht Warnez zich af. Ook in Hasselt is de situatie vandaag niet eenduidig: waar de UHasselt voor code oranje kiest, blijven de hogescholen PXL en UCLL in dezelfde stad in code geel.

Cijfers nodig op instellingsniveau

Vandaag ontbreken ook cijfers op instellingsniveau. Waar voor het basis- en secundair onderwijs er samenwerkingen zijn opgezet met de CLB’s, lijkt het hoger onderwijs wat vergeten.

“We hebben vandaag geen algemeen overzicht over hoeveel studentenbesmettingen het gaat en of bepaalde hogeronderwijsinstellingen extra getroffen zijn. Met natte vingerwerk komen we nergens. Meten is weten. Dus de minister moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen en net zoals in het basis- en secundair onderwijs ervoor zorgen dat universiteiten en hogescholen op de hoogte zijn.”, stelt Warnez.

De instellingen moeten vandaag zelf rekenen op de goodwill van studenten die het hen melden. Sommigen voorzien een webformulier daarvoor en koppelen daaraan een lokale contacttracing.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.