Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) vraagt uniforme kleurencodes per studentenstad

Terwijl in het leerplichtonderwijs de kleurcode geel voorlopig de regel is, heeft ondertussen elke universiteit en hogeschool wel een andere kleur gekozen. Daar zit weinig logica in, vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez: “Het virus maakt geen onderscheid tussen universiteiten en hogescholen. Studenten uit dezelfde stad zijn nu onderworpen aan verschillende coronamaatregelen. Dat klopt niet. We moeten naar één kleurencode per stad.”

De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt beslisten reeds om aan de start van het academiejaar in code oranje te starten. Dinsdag beslisten de KULeuven, de VUB en Thomas More om over te stappen naar code oranje, vandaag volgden onder andere Vives en Howest. PXL en UCLL blijven bij code geel. Bij de UGent besliste de rector om vanaf 26 oktober over te schakelen naar code rood.

Een lappendeken aan kleurencodes

“Dat leidt bijvoorbeeld in Kortrijk tot de bizarre situatie dat binnen dezelfde schoolgebouwen voor studenten van Howest en UGent verschillende coronamaatregelen gelden. De éne groep studenten moest de regels van code geel volgen, de andere code oranje. Gekker moet het niet worden.”, zegt Brecht Warnez. Het parlementslid vraagt daarom aan de minister om structureel overleg te hebben met de instellingen en samen uit één mond te spreken, zeker op één locatie.

“De kleurencodes moeten op het niveau van de studentenstad bekeken worden. De minister moet samen met de hogeronderwijsinstellingen per stad één kleurencode voorzien. Wat is het verschil tussen een student die in Gent les volgt aan de UGent of Hogent?“ , vraagt Brecht Warnez zich af. Ook in Hasselt is de situatie vandaag niet eenduidig: waar de UHasselt voor code oranje kiest, blijven de hogescholen PXL en UCLL in dezelfde stad in code geel.

Cijfers nodig op instellingsniveau

Vandaag ontbreken ook cijfers op instellingsniveau. Waar voor het basis- en secundair onderwijs er samenwerkingen zijn opgezet met de CLB’s, lijkt het hoger onderwijs wat vergeten.

“We hebben vandaag geen algemeen overzicht over hoeveel studentenbesmettingen het gaat en of bepaalde hogeronderwijsinstellingen extra getroffen zijn. Met natte vingerwerk komen we nergens. Meten is weten. Dus de minister moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen en net zoals in het basis- en secundair onderwijs ervoor zorgen dat universiteiten en hogescholen op de hoogte zijn.”, stelt Warnez.

De instellingen moeten vandaag zelf rekenen op de goodwill van studenten die het hen melden. Sommigen voorzien een webformulier daarvoor en koppelen daaraan een lokale contacttracing.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.