Burgemeesters tevreden met duidelijke info en initiatieven gouverneurs inzake corona

Uit een spoedbevraging van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) bij alle Vlaamse burgemeesters blijkt dat 82% van de burgemeesters de huidige maatregelen voldoende duidelijk vinden. 90% van hen vindt de rol van de gouverneur goed tot heel goed.

Momenteel is de opmars van het covid19-virus in ons land duidelijk. De overheden moeten een versnelling hoger schakelen in een poging om de besmettingskansen te verkleinen. Het bijsturen van maatregelen en afspraken zorgt terecht voor enige gespannenheid bij de beleidsmakers en enige onduidelijkheid bij de bevolking.

De burgemeester staat dicht bij zijn of haar inwoners. Burgemeesters hebben juridisch ook een grote bevoegdheid inzake het nemen van maatregelen ter bescherming van de bevolking. Nu de crisis een groot deel van de wereld bereikt en de term pandemie niet meer overdreven is, worden op nationaal niveau adviezen gegeven, die lokaal toegepast worden.

Er was enige deining over de te volgen strategie. De federale en de Vlaamse overheid maakten afspraken. Hieruit volgden adviezen. Deze werden gisteren door de gouverneurs besproken met de burgemeesters. Zo werden de adviezen in sneltempo omgezet naar lokale beslissingen.

“Via een peiling ging ik na hoe burgemeesters kijken naar deze werkwijze. Burgemeesters vinden de maatregelen duidelijk en waarderen de rol die de gouverneurs opnemen.” zegt Brecht Warnez (Vlaams parlementslid en professor bestuursrecht een Ugent).

Burgemeesters gaven ook suggesties door. Deze werden door Brecht Warnez aan de betrokken diensten en overheden doorgegeven. Eén weerkerende opmerking is dat de burgemeesters vragen om alle sectorinfo ook rechtstreeks naar de gemeente- en stadsbesturen te sturen. Bijvoorbeeld de info voor bedrijven, onderwijs, zorg… “We merken dat de meeste lokale besturen op hun website alle beschikbare info bundelen voor iedereen. Dit is duidelijk voor alle inwoners.” zegt Brecht Warnez. Juridisch gezien kan de overheid indien zij dit wenst, bij grotere dreiging of de noodzaak aan dringender maatregelen, ook federaal beslissen. Dit gebeurde voor het laatst in 2009 rond de Mexicaanse griep.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Na verkoop van Cipal: nood aan meer inspraak en controle

Na de overname van Cipal-Schaubroeck door de Canadese groep Constellation Software is opnieuw duidelijk dat er nood is aan meer inspraak en controle. “De intercommunales vervullen een sleutelrol in onze publieke dienstverlening. Het is cruciaal dat gemeenteraadsleden, als vertegenwoordigers van onze burgers, nauw betrokken worden bij strategische beslissingen zoals deze overname”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v) die hierover eerder al een voorstellen in het parlement indiende.

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.