Burgemeesters tevreden met duidelijke info en initiatieven gouverneurs inzake corona

Uit een spoedbevraging van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) bij alle Vlaamse burgemeesters blijkt dat 82% van de burgemeesters de huidige maatregelen voldoende duidelijk vinden. 90% van hen vindt de rol van de gouverneur goed tot heel goed.

Momenteel is de opmars van het covid19-virus in ons land duidelijk. De overheden moeten een versnelling hoger schakelen in een poging om de besmettingskansen te verkleinen. Het bijsturen van maatregelen en afspraken zorgt terecht voor enige gespannenheid bij de beleidsmakers en enige onduidelijkheid bij de bevolking.

De burgemeester staat dicht bij zijn of haar inwoners. Burgemeesters hebben juridisch ook een grote bevoegdheid inzake het nemen van maatregelen ter bescherming van de bevolking. Nu de crisis een groot deel van de wereld bereikt en de term pandemie niet meer overdreven is, worden op nationaal niveau adviezen gegeven, die lokaal toegepast worden.

Er was enige deining over de te volgen strategie. De federale en de Vlaamse overheid maakten afspraken. Hieruit volgden adviezen. Deze werden gisteren door de gouverneurs besproken met de burgemeesters. Zo werden de adviezen in sneltempo omgezet naar lokale beslissingen.

“Via een peiling ging ik na hoe burgemeesters kijken naar deze werkwijze. Burgemeesters vinden de maatregelen duidelijk en waarderen de rol die de gouverneurs opnemen.” zegt Brecht Warnez (Vlaams parlementslid en professor bestuursrecht een Ugent).

Burgemeesters gaven ook suggesties door. Deze werden door Brecht Warnez aan de betrokken diensten en overheden doorgegeven. Eén weerkerende opmerking is dat de burgemeesters vragen om alle sectorinfo ook rechtstreeks naar de gemeente- en stadsbesturen te sturen. Bijvoorbeeld de info voor bedrijven, onderwijs, zorg… “We merken dat de meeste lokale besturen op hun website alle beschikbare info bundelen voor iedereen. Dit is duidelijk voor alle inwoners.” zegt Brecht Warnez. Juridisch gezien kan de overheid indien zij dit wenst, bij grotere dreiging of de noodzaak aan dringender maatregelen, ook federaal beslissen. Dit gebeurde voor het laatst in 2009 rond de Mexicaanse griep.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.