Oproep op tot overleg nadat Bart Somers West-Vlaanderen opdeelt in drie regio’s

Bij beslissing van de Vlaamse regering stelt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (OpenVLD) voor om West-Vlaanderen op te delen in drie regio’s. Het gaat om de regio Westhoek, de regio Zuid-West-Vlaanderen en de regio Brugge, Oostende en Midwest. “Net als in Limburg is er in onze provincie ook een echt West-Vlaanderengevoel. We mogen dit niet laten verdwijnen.,” stelt Brecht Warnez. “We moeten de samenwerkingen tussen gemeenten vereenvoudigen. Dat is duidelijk. Maar logica gaat voor op bestuurlijke grenzen.”

De steden en gemeenten werken voor heel wat zaken samen. Het gaat om samenwerkingen op vlak van ICT, afvalophaling, mobiliteit, economie…  

Samenwerken moet logisch maar ook flexibel zijn

“Door de drie regio’s worden nu ook muren gebouwd tussen gemeenten die al goed samenwerkten. Zo wordt de kustlijn bijvoorbeeld verdeeld in twee regio’s. Nieuwpoort, Koksijde en De Panne behoren tot de Westhoek, de andere steden gemeenten niet. Het kan toch niet dat deze drie steden en gemeenten nu niet meer structureel kunnen samenwerken met de andere kustgemeenten?”, vraagt het parlementslid die ook professor Bestuursrecht is, zich af.

Overleg met burgemeesters en mandatarissen is nodig

“De regiokaart van de minister is nog niet in stenen gebeiteld. Ik vind dat we hierover moeten overleggen met de gemeentebesturen zelf. Ik ga nu de boer op om te luisteren hoe onze burgemeesters, schepenen en raadsleden hierover denken. Zij hebben het meeste zicht op hoe we moeten samenwerken. Zij moeten namens hun inwoners het laatste woord hebben.”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.