Oproep op tot overleg nadat Bart Somers West-Vlaanderen opdeelt in drie regio’s

Bij beslissing van de Vlaamse regering stelt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (OpenVLD) voor om West-Vlaanderen op te delen in drie regio’s. Het gaat om de regio Westhoek, de regio Zuid-West-Vlaanderen en de regio Brugge, Oostende en Midwest. “Net als in Limburg is er in onze provincie ook een echt West-Vlaanderengevoel. We mogen dit niet laten verdwijnen.,” stelt Brecht Warnez. “We moeten de samenwerkingen tussen gemeenten vereenvoudigen. Dat is duidelijk. Maar logica gaat voor op bestuurlijke grenzen.”

De steden en gemeenten werken voor heel wat zaken samen. Het gaat om samenwerkingen op vlak van ICT, afvalophaling, mobiliteit, economie…  

Samenwerken moet logisch maar ook flexibel zijn

“Door de drie regio’s worden nu ook muren gebouwd tussen gemeenten die al goed samenwerkten. Zo wordt de kustlijn bijvoorbeeld verdeeld in twee regio’s. Nieuwpoort, Koksijde en De Panne behoren tot de Westhoek, de andere steden gemeenten niet. Het kan toch niet dat deze drie steden en gemeenten nu niet meer structureel kunnen samenwerken met de andere kustgemeenten?”, vraagt het parlementslid die ook professor Bestuursrecht is, zich af.

Overleg met burgemeesters en mandatarissen is nodig

“De regiokaart van de minister is nog niet in stenen gebeiteld. Ik vind dat we hierover moeten overleggen met de gemeentebesturen zelf. Ik ga nu de boer op om te luisteren hoe onze burgemeesters, schepenen en raadsleden hierover denken. Zij hebben het meeste zicht op hoe we moeten samenwerken. Zij moeten namens hun inwoners het laatste woord hebben.”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.