Oproep aan gemeenten om in verlengde herfstvakantie kinderopvang te voorzien

Tijdens de eerste golf voorzagen 163 lokale besturen kinderopvang. Vlaams parlementslid Brecht Warnez roept gemeenten op om in verlengde herfstvakantie kinderopvang te voorzien voor cruciale sectoren. 163 van de 300 lokale besturen hebben tijdens de eerste golf de Vlaamse premie aangevraagd voor kinderopvang tijdens de lockdown. Nu de herfstvakantie verlengd wordt, roept Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) gemeenten op om opnieuw kinderopvang te organiseren voor wie het echt nodig heeft: “Ouders die werken in de cruciale sectoren zoals de zorg of veiligheid kunnen hun kinderen niet thuis opvangen. Ook voor andere beroepen is thuiswerk of ouderschapsverlof niet steeds mogelijk. We moeten zij die al zoveel inspanningen leverden ondersteunen en op lokaal niveau kinderopvang voorzien. We voorzien hiervoor financiële steun vanuit Vlaanderen”.

163 lokale besturen organiseerden bijkomend kinderopvang

De Vlaamse Regering kende tijdens de eerste golf een subsidie toe aan lokale besturen voor de opvang van kinderen tijdens de schooluren in de periode van 15 mei tot 30 juni. 163 lokale besturen deden hier een beroep op wat de totale subsidiekost op 3,9 miljoen euro bracht.

De scholen deden in eerste instantie een beroep op het eigen personeel en de eigen infrastructuur waarover het brede onderwijsveld beschikt. Indien dit niet mogelijk was, konden de scholen zich wenden tot het lokaal bestuur. Samen met andere lokale actoren konden zij o.a. ondersteuning bieden door middel van personeel en infrastructuur.

“Het is ongelooflijk straf wat steden en gemeenten tijdens deze coronacrisis hebben gedaan”, is Brecht Warnez rotsvast overtuigd. “Ook toen de scholen helemaal of deels gesloten hebben, organiseerden zij kinderopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, kinderen in een kwetsbare thuissituatie of kinderen voor wie er geen andere opvangmogelijkheid was.”

Nieuwe premie voor lokale kinderopvang van 9 tot 13 november

De Vlaamse scholen blijven minstens van maandag 9 tot vrijdag 13 november 4 extra dagen gesloten. Samen met de herfstvakantie en Wapenstilstand ontstaat zo een langere periode waarin het virus minder kansen krijgt.

“Het blijft belangrijk om bubbels zo weinig mogelijk te mengen. Dus de vraag naar de ouders is om hun kinderen thuis op te vangen. Voor sommigen is dat niet mogelijk. Daarom zullen we kinderopvang ondersteunen”, vertelt Brecht Warnez.

Voor sommige ouders – zoals in de zorg – is het niet gemakkelijk om voor die extra dagen kinderopvang te regelen.

“Vanuit Vlaanderen voorzien we daarom opnieuw een premie van 30 euro per dag per kind voor de lokale besturen die bijkomend kinderopvang voorzien van 9 tot 13 november”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.