Oproep aan gemeenten om in verlengde herfstvakantie kinderopvang te voorzien

Tijdens de eerste golf voorzagen 163 lokale besturen kinderopvang. Vlaams parlementslid Brecht Warnez roept gemeenten op om in verlengde herfstvakantie kinderopvang te voorzien voor cruciale sectoren. 163 van de 300 lokale besturen hebben tijdens de eerste golf de Vlaamse premie aangevraagd voor kinderopvang tijdens de lockdown. Nu de herfstvakantie verlengd wordt, roept Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) gemeenten op om opnieuw kinderopvang te organiseren voor wie het echt nodig heeft: “Ouders die werken in de cruciale sectoren zoals de zorg of veiligheid kunnen hun kinderen niet thuis opvangen. Ook voor andere beroepen is thuiswerk of ouderschapsverlof niet steeds mogelijk. We moeten zij die al zoveel inspanningen leverden ondersteunen en op lokaal niveau kinderopvang voorzien. We voorzien hiervoor financiële steun vanuit Vlaanderen”.

163 lokale besturen organiseerden bijkomend kinderopvang

De Vlaamse Regering kende tijdens de eerste golf een subsidie toe aan lokale besturen voor de opvang van kinderen tijdens de schooluren in de periode van 15 mei tot 30 juni. 163 lokale besturen deden hier een beroep op wat de totale subsidiekost op 3,9 miljoen euro bracht.

De scholen deden in eerste instantie een beroep op het eigen personeel en de eigen infrastructuur waarover het brede onderwijsveld beschikt. Indien dit niet mogelijk was, konden de scholen zich wenden tot het lokaal bestuur. Samen met andere lokale actoren konden zij o.a. ondersteuning bieden door middel van personeel en infrastructuur.

“Het is ongelooflijk straf wat steden en gemeenten tijdens deze coronacrisis hebben gedaan”, is Brecht Warnez rotsvast overtuigd. “Ook toen de scholen helemaal of deels gesloten hebben, organiseerden zij kinderopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, kinderen in een kwetsbare thuissituatie of kinderen voor wie er geen andere opvangmogelijkheid was.”

Nieuwe premie voor lokale kinderopvang van 9 tot 13 november

De Vlaamse scholen blijven minstens van maandag 9 tot vrijdag 13 november 4 extra dagen gesloten. Samen met de herfstvakantie en Wapenstilstand ontstaat zo een langere periode waarin het virus minder kansen krijgt.

“Het blijft belangrijk om bubbels zo weinig mogelijk te mengen. Dus de vraag naar de ouders is om hun kinderen thuis op te vangen. Voor sommigen is dat niet mogelijk. Daarom zullen we kinderopvang ondersteunen”, vertelt Brecht Warnez.

Voor sommige ouders – zoals in de zorg – is het niet gemakkelijk om voor die extra dagen kinderopvang te regelen.

“Vanuit Vlaanderen voorzien we daarom opnieuw een premie van 30 euro per dag per kind voor de lokale besturen die bijkomend kinderopvang voorzien van 9 tot 13 november”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.