Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Eerder deze maand koos de NMBS ervoor om de historische lokettenzaal in het station van Brugge te sluiten en renovaties te starten, wat leidde tot protesten van diverse verenigingen en politieke partijen die vreesden dat de historische ruimte permanent gesloten zou blijven voor het publiek. Echter, na een recente bespreking tussen de NMBS en de stad Brugge, is verduidelijkt dat dit niet het geval zal zijn.

“De lokettenzaal is niet zomaar een monument. Het is een plaats met uitstraling en waar veel mensen ook een emotionele band mee hebben. Duizenden mensen hebben hier gepasseerd of gewacht op de trein, familie of vrienden. Deze plek moet publiek toegankelijk blijven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Geen Vlaamse initiatieven of steun

“We zijn het wel gewoon om niet veel subsidies te krijgen in West-Vlaanderen”, verwijst het parlementslid naar de karige subsidiestroom vanuit minister van toerisme, Zuhal Demir. Hoewel de provincie verantwoordelijk is voor 45% van het Vlaamse toerisme, krijgt de provincie maar 11% van de subsidies.

“De renovatie en herinrichting van de lokettenzaal biedt zoveel opportuniteiten. VisitBruges zou er haar toeristisch kantoor in kunnen richten. Zo zou een treinreiziger onmiddellijk ingedompeld worden in wat Brugge te bieden heeft. Hij of zij zou niet alleen verliefd kunnen worden op de stad maar op het moois van heel Vlaanderen”, reageert het parlementslid ontgoocheld op het politieke spelletje. “Had dit een station in Antwerpen geweest dan waren de centen wellicht sneller op tafel gekomen. Maar als minister nu zelfs niet eens aan tafel willen komen… Daarmee help je noch Brugge noch het Vlaamse toerisme mee vooruit.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”