Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Eerder deze maand koos de NMBS ervoor om de historische lokettenzaal in het station van Brugge te sluiten en renovaties te starten, wat leidde tot protesten van diverse verenigingen en politieke partijen die vreesden dat de historische ruimte permanent gesloten zou blijven voor het publiek. Echter, na een recente bespreking tussen de NMBS en de stad Brugge, is verduidelijkt dat dit niet het geval zal zijn.

“De lokettenzaal is niet zomaar een monument. Het is een plaats met uitstraling en waar veel mensen ook een emotionele band mee hebben. Duizenden mensen hebben hier gepasseerd of gewacht op de trein, familie of vrienden. Deze plek moet publiek toegankelijk blijven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Geen Vlaamse initiatieven of steun

“We zijn het wel gewoon om niet veel subsidies te krijgen in West-Vlaanderen”, verwijst het parlementslid naar de karige subsidiestroom vanuit minister van toerisme, Zuhal Demir. Hoewel de provincie verantwoordelijk is voor 45% van het Vlaamse toerisme, krijgt de provincie maar 11% van de subsidies.

“De renovatie en herinrichting van de lokettenzaal biedt zoveel opportuniteiten. VisitBruges zou er haar toeristisch kantoor in kunnen richten. Zo zou een treinreiziger onmiddellijk ingedompeld worden in wat Brugge te bieden heeft. Hij of zij zou niet alleen verliefd kunnen worden op de stad maar op het moois van heel Vlaanderen”, reageert het parlementslid ontgoocheld op het politieke spelletje. “Had dit een station in Antwerpen geweest dan waren de centen wellicht sneller op tafel gekomen. Maar als minister nu zelfs niet eens aan tafel willen komen… Daarmee help je noch Brugge noch het Vlaamse toerisme mee vooruit.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.