Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Eerder deze maand koos de NMBS ervoor om de historische lokettenzaal in het station van Brugge te sluiten en renovaties te starten, wat leidde tot protesten van diverse verenigingen en politieke partijen die vreesden dat de historische ruimte permanent gesloten zou blijven voor het publiek. Echter, na een recente bespreking tussen de NMBS en de stad Brugge, is verduidelijkt dat dit niet het geval zal zijn.

“De lokettenzaal is niet zomaar een monument. Het is een plaats met uitstraling en waar veel mensen ook een emotionele band mee hebben. Duizenden mensen hebben hier gepasseerd of gewacht op de trein, familie of vrienden. Deze plek moet publiek toegankelijk blijven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Geen Vlaamse initiatieven of steun

“We zijn het wel gewoon om niet veel subsidies te krijgen in West-Vlaanderen”, verwijst het parlementslid naar de karige subsidiestroom vanuit minister van toerisme, Zuhal Demir. Hoewel de provincie verantwoordelijk is voor 45% van het Vlaamse toerisme, krijgt de provincie maar 11% van de subsidies.

“De renovatie en herinrichting van de lokettenzaal biedt zoveel opportuniteiten. VisitBruges zou er haar toeristisch kantoor in kunnen richten. Zo zou een treinreiziger onmiddellijk ingedompeld worden in wat Brugge te bieden heeft. Hij of zij zou niet alleen verliefd kunnen worden op de stad maar op het moois van heel Vlaanderen”, reageert het parlementslid ontgoocheld op het politieke spelletje. “Had dit een station in Antwerpen geweest dan waren de centen wellicht sneller op tafel gekomen. Maar als minister nu zelfs niet eens aan tafel willen komen… Daarmee help je noch Brugge noch het Vlaamse toerisme mee vooruit.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Binnenlands Bestuur

Te weinig respect voor kleine steden en gemeenten

Het Gemeentefonds bestaat ondertussen twintig jaar, maar de meeste gemeenten in Vlaanderen lijken geen reden te zien om dit jubileum te vieren. Met een budget van meer dan 3 miljard euro in 2024 speelt het Gemeentefonds een cruciale rol in de financiering van onze steden en gemeenten. Ongeveer een kwart van hun inkomsten is afkomstig uit dit fonds, dat als een soort rijke suikertante fungeert. Maar laten we eerlijk zijn, slechts enkele gemeenten profiteren echt van deze financiële steun, met Antwerpen en Gent die rijkelijk van de taart eten.