Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Operatie Proper is een project waarbij scholen en verenigingen zich inzetten om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Via een beloningsysteem kunnen scholen en verenigingen zich engageren om hieraan hun steentje bij te dragen. Ze kunnen acties organiseren in ruil voor een beloning, die varieert tussen 500 en 975 euro. Per voltooid actieplan krijgt het lokale bestuur bovendien een vergoeding van 250 euro.

Operatie Proper in een nieuw jasje

Het project werd grondig hervormd. Zo kreeg het online platform een update om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. De actieplannen werden herwerkt en bevatten nu meer inhoudelijke ondersteuning zoals extra uitleg en tips. Elke deelnemer kan bovendien het actieplan vormgeven met actiepunten naar keuze, waardoor ze zelf hun traject kunnen invullen aan de hand van hun mogelijkheden en noden. Ten slotte wordt de beloning niet meer berekend op basis van het aantal deelnemers, maar wel op basis van de geleverde inspanningen en eindresultaten.

Lokale besturen en deelnemende scholen en verengingen waren zelf vragende partij voor een bijsturing van de beloningen in het kader van Operatie Proper. Er was immers een scheeftrekking ontstaan tussen de grootte van de deelnemende scholen en verenigingen en de beloning.

De hervorming van Operatie Proper zorgt voor een eerlijkere verdeling van de subsidies. Op basis van de nieuwe voorwaarden kunnen kleinere scholen of jeugdverenigingen met een grote inzet beter naar waarde beloond worden.”, verklaart Brecht Warnez.

Totale beloning van 431.800 euro

Vorig jaar kregen 566 actieplannen een beloning, dit is goed voor een totaalbedrag van 431.800 euro. In West-Vlaanderen werden 191 actieplannen beloond ten bedrage van 139.475 euro. Operatie Proper blijft een sterk educatief project, omdat het kinderen en jongeren aanzet om op een bewuste manier om te gaan met het milieu. Op die manier geeft het project een resultaat op langere termijn. “De Vlaamse overheid heeft voor 2023 & 2024 opnieuw voldoende budget vrijgemaakt voor Operatie Proper. Samen met onze vrijwilligers willen we de impact verder laten groeien”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.