Minister Demir belooft snelle oplossing voor stadiondossier

Nadat de Raad van State gisteren de Brugse stadionplannen vernietigde, kaartte Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) het probleem aan in het parlement. “Ik vraag minister Zuhal Demir om snel actie te ondernemen”, stelt Brecht Warnez. Minister Zuhal Demir (N-VA) wil bekijken of ze binnen de acht dagen het ruimtelijk uitvoeringsplan licht kan wijzigen zodat de stadionplannen toch kunnen doorgaan.

Met het vernietigen van het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor het gebied tussen de N31 en de Blankenbergse Steenweg in Brugge heeft de Raad van State de huidige plannen voor het nieuwe stadion voor Club Brugge zeer moeilijk gemaakt. Er moet voor Cercle Brugge een oplossing zijn vooraleer Club Brugge de nieuwbouwwerken kan starten.

Gisteren legde de Raad van State een bom onder de Brugse stadionplannen, die gesteund werden door zowel de Vlaamse Regering als het stadsbestuur. Tegen het advies van de auditeur in, vernietigt de bestuursrechtbank het RUP.

Brecht Warnez: “Deze beslissing is een tegenvaller voor zowel het Brugse stadionproject waar Club Brugge en Cercle Brugge samen met het stadsbestuur op zoek zijn naar oplossingen. Een nieuwe beslissing vanuit Vlaanderen is noodzakelijk en dringend. We blijven geloven in voetbalmogelijkheden in Brugge.

Te veel ruimte

Het arrest stelt dat de omvang van de voetbalzone in de huidige plannen te groot is. “Te veel voetbal in Brugge dus. Iets wat ik als Club Brugge-supporter en Cercle-liefhebber niet kan delen”, stelt Warnez. Met deze beslissing doet de rechtbank onze voetballende jeugd en seniors geen plezier.

Plan omvat veel functies

Door het vernietigen van het RUP worden niet alleen de eersteklassers Club en Cercle gevat, het gaat ook om de vele jeugdspelers en seniors die een nieuwe thuis zoeken. Er is in de plannen zelfs een park- en recreatiezone voorzien wat de buurt ten goede komt.

Naast de voetbal- en recreatiefunctie wordt in één pennetrek ook de 30 ha bedrijventerreinen geschrapt. Dit ontneemt veel werkgelegenheid in bedrijven die straks kunnen profiteren van de nieuwe Visartsluis in Zeebrugge” zegt Warnez.

Minister Demir belooft snel actie In de plenaire zitting van het Vlaams parlement antwoordde minister Zuhal Demir: “Ik ga deze week zowel Club Brugge, Cercle Brugge en het stadsbestuur samen om een oplossing te vinden. In eerste instantie ga ik onderzoeken of ik binnen de acht dagen het ruimtelijk uitvoeringsplan licht kan wijzigen en zo het plan toch kan doorgevoerd worden.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.