Op twee jaar tijd 73 nieuwe West-Vlaamse hoevewinkels, dankzij 1 miljoen euro Vlaamse steun

Het aantal West-Vlaamse hoevewinkels is sinds de pandemie spectaculair gestegen. De Vlaamse overheid biedt via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) investeringssteun aan landbouwers zodat ze een hoevewinkel kunnen opstarten. “Hoevewinkels zijn een extra inkomstenbron voor onze landbouwers, ze verkleinen de afstand tussen producent en consument en vallen onder de korte keten, waardoor het ook nog eens positief is voor het klimaat”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Jo Brouns (cd&v).

1 miljoen euro Vlaamse steun voor 73 nieuwe winkels

“De voorbije 2 jaar zijn er in West-Vlaanderen 73 nieuwe hoevewinkels geopend. Hiermee is onze provincie de grootste aanvrager. 31 % van het aantal extra Vlaamse hoevewinkels kan je in West-Vlaanderen vinden”, rekende het parlementslid uit. Vlaanderen voorziet 916.818 euro aan opstartsteun.

Op deze manier steunen we onze boeren, alsook de korte keten en bij uitbreiding ons klimaat”, geeft Warnez mee.

Stijging aantal hoevewinkels20212022
West-Vlaanderen4429

Opvallend is dat geen enkele West-Vlaamse aanvraag werd geweigerd.

Hiermee wil minister Brouns een steun geven aan de sterke agrarische sector en eveneens het toenemende belang van lokale producten en duurzame landbouwpraktijken in deze regio ondersteunen”, verduidelijkt Brecht Warnez.

Dit nabije beleid past perfect binnen de visienota ‘korte keten’ die de afstand tussen consument en producent tracht te verkleinen. Dit zorgt dan op zijn beurt voor, een groter gemeenschapsgevoel, het biedt broodnodige steun voor onze boeren, zorgt voor minder verpakkingen, minder transport en dus een duurzamere leefomgeving.

Gezond en duurzaam

Bovenop de reeds genoemde voordelen van hoevewinkels, maken ze Vlamingen voor voedselvoorziening minder afhankelijk van grote spelers. “Deze cijfers tonen aan dat de Vlaamse overheid inzet op duurzame landbouw en lokale voedselproductie, en dat steeds meer landbouwers hierin een kans zien om hun bedrijf te diversifiëren en te versterken. We hopen dat deze trend zich zal voortzetten en dat consumenten zullen blijven kiezen voor gezonde en duurzame producten van eigen bodem”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.