Op twee jaar tijd 73 nieuwe West-Vlaamse hoevewinkels, dankzij 1 miljoen euro Vlaamse steun

Het aantal West-Vlaamse hoevewinkels is sinds de pandemie spectaculair gestegen. De Vlaamse overheid biedt via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) investeringssteun aan landbouwers zodat ze een hoevewinkel kunnen opstarten. “Hoevewinkels zijn een extra inkomstenbron voor onze landbouwers, ze verkleinen de afstand tussen producent en consument en vallen onder de korte keten, waardoor het ook nog eens positief is voor het klimaat”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Jo Brouns (cd&v).

1 miljoen euro Vlaamse steun voor 73 nieuwe winkels

“De voorbije 2 jaar zijn er in West-Vlaanderen 73 nieuwe hoevewinkels geopend. Hiermee is onze provincie de grootste aanvrager. 31 % van het aantal extra Vlaamse hoevewinkels kan je in West-Vlaanderen vinden”, rekende het parlementslid uit. Vlaanderen voorziet 916.818 euro aan opstartsteun.

Op deze manier steunen we onze boeren, alsook de korte keten en bij uitbreiding ons klimaat”, geeft Warnez mee.

Stijging aantal hoevewinkels20212022
West-Vlaanderen4429

Opvallend is dat geen enkele West-Vlaamse aanvraag werd geweigerd.

Hiermee wil minister Brouns een steun geven aan de sterke agrarische sector en eveneens het toenemende belang van lokale producten en duurzame landbouwpraktijken in deze regio ondersteunen”, verduidelijkt Brecht Warnez.

Dit nabije beleid past perfect binnen de visienota ‘korte keten’ die de afstand tussen consument en producent tracht te verkleinen. Dit zorgt dan op zijn beurt voor, een groter gemeenschapsgevoel, het biedt broodnodige steun voor onze boeren, zorgt voor minder verpakkingen, minder transport en dus een duurzamere leefomgeving.

Gezond en duurzaam

Bovenop de reeds genoemde voordelen van hoevewinkels, maken ze Vlamingen voor voedselvoorziening minder afhankelijk van grote spelers. “Deze cijfers tonen aan dat de Vlaamse overheid inzet op duurzame landbouw en lokale voedselproductie, en dat steeds meer landbouwers hierin een kans zien om hun bedrijf te diversifiëren en te versterken. We hopen dat deze trend zich zal voortzetten en dat consumenten zullen blijven kiezen voor gezonde en duurzame producten van eigen bodem”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.