Op twee jaar tijd 73 nieuwe West-Vlaamse hoevewinkels, dankzij 1 miljoen euro Vlaamse steun

Het aantal West-Vlaamse hoevewinkels is sinds de pandemie spectaculair gestegen. De Vlaamse overheid biedt via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) investeringssteun aan landbouwers zodat ze een hoevewinkel kunnen opstarten. “Hoevewinkels zijn een extra inkomstenbron voor onze landbouwers, ze verkleinen de afstand tussen producent en consument en vallen onder de korte keten, waardoor het ook nog eens positief is voor het klimaat”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Jo Brouns (cd&v).

1 miljoen euro Vlaamse steun voor 73 nieuwe winkels

“De voorbije 2 jaar zijn er in West-Vlaanderen 73 nieuwe hoevewinkels geopend. Hiermee is onze provincie de grootste aanvrager. 31 % van het aantal extra Vlaamse hoevewinkels kan je in West-Vlaanderen vinden”, rekende het parlementslid uit. Vlaanderen voorziet 916.818 euro aan opstartsteun.

Op deze manier steunen we onze boeren, alsook de korte keten en bij uitbreiding ons klimaat”, geeft Warnez mee.

Stijging aantal hoevewinkels20212022
West-Vlaanderen4429

Opvallend is dat geen enkele West-Vlaamse aanvraag werd geweigerd.

Hiermee wil minister Brouns een steun geven aan de sterke agrarische sector en eveneens het toenemende belang van lokale producten en duurzame landbouwpraktijken in deze regio ondersteunen”, verduidelijkt Brecht Warnez.

Dit nabije beleid past perfect binnen de visienota ‘korte keten’ die de afstand tussen consument en producent tracht te verkleinen. Dit zorgt dan op zijn beurt voor, een groter gemeenschapsgevoel, het biedt broodnodige steun voor onze boeren, zorgt voor minder verpakkingen, minder transport en dus een duurzamere leefomgeving.

Gezond en duurzaam

Bovenop de reeds genoemde voordelen van hoevewinkels, maken ze Vlamingen voor voedselvoorziening minder afhankelijk van grote spelers. “Deze cijfers tonen aan dat de Vlaamse overheid inzet op duurzame landbouw en lokale voedselproductie, en dat steeds meer landbouwers hierin een kans zien om hun bedrijf te diversifiëren en te versterken. We hopen dat deze trend zich zal voortzetten en dat consumenten zullen blijven kiezen voor gezonde en duurzame producten van eigen bodem”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Teleurgesteld dat zwembad-subsidie nog niet is goedgekeurd

In Vlaanderen zijn er minder publieke zwembaden dan twintig jaar geleden. De vraag naar zwemwater blijft groot, zowel voor individueel gebruik, clubs als scholen. “Met het nieuwe decreet willen we minstens 40 zwembaden of 10.000 m² zwemwater realiseren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die het decreet van minister De Ridder (N-VA) verwelkomt. “Daarnaast is nood aan een oplossing voor de hoge exploitatie- en renovatiekosten.”

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).