Nu ook voor Provinciale besturen mogelijk om digitaal of hybride te vergaderen

Tot op vandaag kon het provinciale niveau niet digitaal of hybride vergaderen zonder een gemotiveerd politiebesluit. Via een decreetswijziging zal dit voortaan wél mogelijk zijn. “We willen dat het bestuur en besluitvorming ook op provinciaal niveau in een digitale of hybride vorm mogelijk wordt, zonder administratieve ballast”, zeggen indieners Brecht Warnez (CD&V), Nadia Sminate (N-VA) en Tom Ongena (OpenVLD).

De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft een enorme impact gehad op het functioneren van democratieën over de hele wereld. Overheden digitaliseerden hun organisatie om de continuïteit van hun werking te kunnen garanderen. De omschakeling naar digitale bijeenkomsten stelde lokale en provinciale overheden in staat om elkaar te ontmoeten, te discussiëren en te beraadslagen. Het digitaliseringsproces is snel moeten verlopen, maar nu is het opmaken van een langetermijnvisie aan de orde. Er is nu vooral nood aan rechtszekerheid en duidelijke, objectieve maatstaven.

Na lokale besturen, nu ook het provinciale niveau

Op 14 juli 2021 werd het decreet ter versterking van de lokale democratie door het parlement goedgekeurd. Dit decreet bevat verscheidene bepalingen die ervoor zorgen dat organen van de lokale besturen, mits het voldoen aan duidelijke voorwaarden digitaal of hybride kunnen vergaderen. “We beslissen nu om dezelfde wijzigingen door te trekken tot de organen van het provinciaal bestuur. Zo kan het digitaal of hybride vergaderen er ook buiten de crisistijd en zonder een administratieve procedure ingezet worden,” geeft Tom Ongena (Open Vld) aan.

Alle besturen digitaal op de spits houden

De invoering van dit decreet ondersteunt de ambitie van de Vlaamse Regering om Vlaanderen op vlak van innovatie, technologie en digitale transformatie op de spits te houden. “Een grotere digitalisering kan het besluitvormings- en beleidsproces efficiënter maken”, stelt Nadia Sminate (N-VA). “We voorzien dus een degelijk wettelijke kader, dat klaar staat voor de toekomst”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Slechts 20 steden en gemeenten delen hun energie

Het energiedelen bij lokale besturen flopt. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Bart Somers (Open VLD) in de commissie Binnenland deze namiddag. “Het rendement voor steden en gemeenten is gewoon te laag. De energieleveranciers rekenen te hoge kosten aan waardoor het voor gemeenten gewoon niet zinvol is om haar energie te delen”, zegt het parlementslid.