Nu ook voor Provinciale besturen mogelijk om digitaal of hybride te vergaderen

Tot op vandaag kon het provinciale niveau niet digitaal of hybride vergaderen zonder een gemotiveerd politiebesluit. Via een decreetswijziging zal dit voortaan wél mogelijk zijn. “We willen dat het bestuur en besluitvorming ook op provinciaal niveau in een digitale of hybride vorm mogelijk wordt, zonder administratieve ballast”, zeggen indieners Brecht Warnez (CD&V), Nadia Sminate (N-VA) en Tom Ongena (OpenVLD).

De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft een enorme impact gehad op het functioneren van democratieën over de hele wereld. Overheden digitaliseerden hun organisatie om de continuïteit van hun werking te kunnen garanderen. De omschakeling naar digitale bijeenkomsten stelde lokale en provinciale overheden in staat om elkaar te ontmoeten, te discussiëren en te beraadslagen. Het digitaliseringsproces is snel moeten verlopen, maar nu is het opmaken van een langetermijnvisie aan de orde. Er is nu vooral nood aan rechtszekerheid en duidelijke, objectieve maatstaven.

Na lokale besturen, nu ook het provinciale niveau

Op 14 juli 2021 werd het decreet ter versterking van de lokale democratie door het parlement goedgekeurd. Dit decreet bevat verscheidene bepalingen die ervoor zorgen dat organen van de lokale besturen, mits het voldoen aan duidelijke voorwaarden digitaal of hybride kunnen vergaderen. “We beslissen nu om dezelfde wijzigingen door te trekken tot de organen van het provinciaal bestuur. Zo kan het digitaal of hybride vergaderen er ook buiten de crisistijd en zonder een administratieve procedure ingezet worden,” geeft Tom Ongena (Open Vld) aan.

Alle besturen digitaal op de spits houden

De invoering van dit decreet ondersteunt de ambitie van de Vlaamse Regering om Vlaanderen op vlak van innovatie, technologie en digitale transformatie op de spits te houden. “Een grotere digitalisering kan het besluitvormings- en beleidsproces efficiënter maken”, stelt Nadia Sminate (N-VA). “We voorzien dus een degelijk wettelijke kader, dat klaar staat voor de toekomst”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.