Noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne komt op gang

Het is alle hens aan dek om de naar schatting 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen te helpen. “De nood is zo dichtbij voelbaar. Het zet burgers en overheid aan tot actie”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. “Ik pleit voor het openstellen van de leegstaande woningen en gebouwen van de Vlaamse overheid en huisvest ook twee vluchtelingengezinnen in een woning van de familie.”

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een ongeziene vluchtelingenstroom binnen ons continent. Burgers en overheden slaan de handen in elkaar en proberen een tijdelijke oplossing te bieden. Op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi krijgen gevluchte Oekraïners in de hele Europese Unie automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning van één jaar. Alle overheden spannen zich nu in, om slaapplaatsen te vinden.

Leegstaande Vlaamse woningen beschikbaar maken

Brecht Warnez roept de Vlaamse ministers op om binnen het eigen patrimonium inspanningen te leveren. “Vlaanderen bezit heel wat gebouwen. Hiervan staan momenteel minstens 57 bewoonbare woningen leeg”, weet Brecht Warnez die de ministers hierover vragen stelde. “Ik roep de ministers op om ook vanuit de Vlaamse overheid een warm hart te tonen naar de Europese vluchtelingen en deze woningen -tijdelijk- ter beschikking te stellen voor Oekraïners”, stelt het parlementslid.

Uit de gegevens die Warnez kreeg, gaat het voornamelijk om residentiële woningen, verspreid over Vlaanderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer bezit 13 woningen die momenteel leegstaan, de Vlaamse Waterweg heeft er 37. Het gaat onder andere om 12 leegstaande sluiswachterswoningen. Er zijn ook vier boswachterswoningen bij.

Zelf ook 2 gezinnen een dak bieden

De voorbije twee dagen hebben burgers via #plekvrij al meer dan 220.000 reacties gegeven om slaapplaatsen aan te bieden. De grootmoeder van de volksvertegenwoordiger overleed in oktober. De woning stond te huur op de private markt.

“Samen met de familie hebben we besloten de woning tijdelijk ter beschikking te stellen van vluchtelingen uit Oekraïne”, geeft de volksvertegenwoordiger aan. “Het was voor ons evident om dit te doen. Oma heeft zich haar hele leven vanuit verenigingen ingezet voor zovele mensen, ook voor oorlogsvluchtelingen. Ze zou dit ook doen. Ze zette zich eind de jaren ’80 en ’90 ook al in voor de slachtoffers in Roemenië en Kosovo. Ze zou trots zijn op ons”, sluit Brecht Warnez af die tevreden is dat hij met zijn familie ook zo concreet iets kan betekenen voor die twee gezinnen in nood.

“De oorlog ontvlucht uit belegerde havenstad Cherson.”

In de woning van de familie Warnez komen twee families wonen. Beide papa’s, zijn vrienden en waren in België om hier 3 weken te werken bij een aannemer. Toen brak de oorlog uit. “Ikzelf was met mijn zoontje thuis in Cherson en hoorde ’s nachts rond vier uur de bommen vallen” vertelt moeder Valentyna Zhydkovach. “Mijn zoon Danyl (1,5 jaar) was heel bang van het lawaai, straten waren versperd door brokstukken en putten van de inslagen.” Er bleef gelukkig contact tussen de moeders in Oekraïene en de vaders in België. De moeders smeekten hun mannen om niet naar de wrede oorlog te trekken, maar een vluchtplek te zoeken voor beide gezinnen. De moeders startten een vierdaagse tocht richting België. Irina Lavens fungeerde als tolk voor de familie tijdens hun zoektocht naar een woning. Ze komt uit Oekraïne en is gehuwd met een Belg. “We zijn blij om tijdelijk onderdak te vinden in de woning van de familie Warnez”, geeft Valentyna aan.Ze hoopt samen met haar man Vasyl dat het bloedvergieten stopt. Lena, de moeder uit ander gezin komt pas morgen aan met haar twee kinderen Denys en Zlara. Er was niet eerder plaats op het vliegtuig dat uit Polen vertrekt.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Wingene

Meer dan 400 bomen voor de gemeentelijke bomenactie

Afgelopen weekend haalden inwoners van Wingene maar liefst 348 loof- en fruitbomen op tijdens de gemeentelijke groepsaankoop. Ook landbouwers deden enthousiast mee en bestelden zo’n 60 knotwilgen. “Dankzij de gemeentelijke subsidie kon elk gezin maximaal vijf bomen aankopen voor slechts 7,5 tot 15 euro per boom. Deze bomen worden geplant in tuinen en dragen zo bij aan de vergroening van onze dorpskernen en wijken. Er waren ook gratis knotwilgen die gemakkelijker worden aangeplant in het buitengebied,” zeggen schepenen Brecht Warnez en Stefaan Verhelle.

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.