Noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne komt op gang

Het is alle hens aan dek om de naar schatting 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen te helpen. “De nood is zo dichtbij voelbaar. Het zet burgers en overheid aan tot actie”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. “Ik pleit voor het openstellen van de leegstaande woningen en gebouwen van de Vlaamse overheid en huisvest ook twee vluchtelingengezinnen in een woning van de familie.”

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een ongeziene vluchtelingenstroom binnen ons continent. Burgers en overheden slaan de handen in elkaar en proberen een tijdelijke oplossing te bieden. Op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi krijgen gevluchte Oekraïners in de hele Europese Unie automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning van één jaar. Alle overheden spannen zich nu in, om slaapplaatsen te vinden.

Leegstaande Vlaamse woningen beschikbaar maken

Brecht Warnez roept de Vlaamse ministers op om binnen het eigen patrimonium inspanningen te leveren. “Vlaanderen bezit heel wat gebouwen. Hiervan staan momenteel minstens 57 bewoonbare woningen leeg”, weet Brecht Warnez die de ministers hierover vragen stelde. “Ik roep de ministers op om ook vanuit de Vlaamse overheid een warm hart te tonen naar de Europese vluchtelingen en deze woningen -tijdelijk- ter beschikking te stellen voor Oekraïners”, stelt het parlementslid.

Uit de gegevens die Warnez kreeg, gaat het voornamelijk om residentiële woningen, verspreid over Vlaanderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer bezit 13 woningen die momenteel leegstaan, de Vlaamse Waterweg heeft er 37. Het gaat onder andere om 12 leegstaande sluiswachterswoningen. Er zijn ook vier boswachterswoningen bij.

Zelf ook 2 gezinnen een dak bieden

De voorbije twee dagen hebben burgers via #plekvrij al meer dan 220.000 reacties gegeven om slaapplaatsen aan te bieden. De grootmoeder van de volksvertegenwoordiger overleed in oktober. De woning stond te huur op de private markt.

“Samen met de familie hebben we besloten de woning tijdelijk ter beschikking te stellen van vluchtelingen uit Oekraïne”, geeft de volksvertegenwoordiger aan. “Het was voor ons evident om dit te doen. Oma heeft zich haar hele leven vanuit verenigingen ingezet voor zovele mensen, ook voor oorlogsvluchtelingen. Ze zou dit ook doen. Ze zette zich eind de jaren ’80 en ’90 ook al in voor de slachtoffers in Roemenië en Kosovo. Ze zou trots zijn op ons”, sluit Brecht Warnez af die tevreden is dat hij met zijn familie ook zo concreet iets kan betekenen voor die twee gezinnen in nood.

“De oorlog ontvlucht uit belegerde havenstad Cherson.”

In de woning van de familie Warnez komen twee families wonen. Beide papa’s, zijn vrienden en waren in België om hier 3 weken te werken bij een aannemer. Toen brak de oorlog uit. “Ikzelf was met mijn zoontje thuis in Cherson en hoorde ’s nachts rond vier uur de bommen vallen” vertelt moeder Valentyna Zhydkovach. “Mijn zoon Danyl (1,5 jaar) was heel bang van het lawaai, straten waren versperd door brokstukken en putten van de inslagen.” Er bleef gelukkig contact tussen de moeders in Oekraïene en de vaders in België. De moeders smeekten hun mannen om niet naar de wrede oorlog te trekken, maar een vluchtplek te zoeken voor beide gezinnen. De moeders startten een vierdaagse tocht richting België. Irina Lavens fungeerde als tolk voor de familie tijdens hun zoektocht naar een woning. Ze komt uit Oekraïne en is gehuwd met een Belg. “We zijn blij om tijdelijk onderdak te vinden in de woning van de familie Warnez”, geeft Valentyna aan.Ze hoopt samen met haar man Vasyl dat het bloedvergieten stopt. Lena, de moeder uit ander gezin komt pas morgen aan met haar twee kinderen Denys en Zlara. Er was niet eerder plaats op het vliegtuig dat uit Polen vertrekt.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Bibliotheek Wingene verwent haar bezoekers

Op zaterdag 1 oktober voorziet de gemeente Wingene voor al haal bibliotheekbezoekers extra verwennerij. “Iedereen wie langskomt krijgt een lekker ontbijthapje maar kan ook zelf meer te weten komen over gezond ontbijten. Voedings- en stofwisselingsdeskundige Sabine Martens komt vertellen hoe je een gezond ontbijt samenstelt. Creatievelingen kunnen zich uitleven tijdens een workshop bloemschikken en verzorgen”, vertelt schepen van Bibliotheek Brecht Warnez. Wie zich verder wil verdiepen in het bloemschikken of gezond ontbijten kan uiteraard heel wat interessante boeken ontlenen.

Milieu

Eerste gesubsidieerde groepsaankoop voor tuinbomen

Tot 31 oktober kan ieder Wingens gezin 7 tuinbomen bestellen voor slechts 10 euro per stuk, boomband en boompaal inbegrepen. In het aanbod zitten zowel loofbomen als fruitbomen, met een gemiddelde waarde van 35 euro. “Bomen hebben een enorm potentieel in de strijd tegen de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Ze maken ook onze gemeente groener en leefbaarder”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez. “Iedere tuin, klein of groot, kan een verschil maken. Daarom organiseren we een eerste gemeentelijke groepsaankoop van tuinbomen. We zien hier ook een win-win voor boer en natuur: een mooier landschap en meer comfort voor de dieren.”

Wingene

Gemeente Wingene dooft de openbare verlichting 

In Wingene wordt ongeveer de helft van de straten reeds gedoofd tussen 23 en 5 uur ’s morgens, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Het bestuur neemt de beslissing om dit brandprogramma uit te rollen over de volledige gemeente. Het doven van de lichten is één van de energiebesparende acties op korte termijn zoals voorzien in het energiereductieplan. De aanpassing wordt door Fluvius uitgevoerd en zal een tweetal weken duren vooraleer dit overal van kracht is.