Nood aan Vlaams onafhankelijk meldpunt misbruik voor hoger onderwijs

Na de verschillende meldingen over al dan niet grensoverschrijdend of problematisch gedrag komen vandaag verschillende getuigenissen omtrent machtsmisbruik aan het licht. “Misbruik vanuit een hiërarchische positie is een constante in de klachten, er is nood aan een Vlaams onafhankelijk meldpunt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De getuigenissen over seksueel getint grensoverschrijdend gedrag van docenten of leidinggevenden aan Vlaamse universiteiten worden na de Pano-reportage van 16 maart aangevuld met schrijnende verhalen over machtsmisbruik.

Machtspositie tegenover doctoraatstudenten

Het gaat over doctoraatsstudenten die getuigen over pesterijen en vernederingen. Financiering die dreigde stopgezet te worden, verlof dat niet kon doorgaan, dagelijkse scheldtirades…

Proffen hebben een machtspositie ten aanzien van doctoraatsstudenten. Zij staan in voor de begeleiding maar ook voor het beoordelen van de voortgang van doctoraatsonderzoek”, stelt Brecht Warnez.De overgrote meerderheid doet dit ook correct en goed, maar proffen die dit niet doen en hun macht misbruiken moeten er uit.”

Parallel

De gelijkenis met de klachten van de afgelopen maanden rond grensoverschrijdend gedrag is snel te trekken. Misbruik vanuit een hiërarchische positie is een constante in de klachten. Onderaan de ladder staan, maakt slachtoffers kwetsbaar voor misbruik. Anderzijds moet misbruik aangeklaagd worden bij mensen die boven je staan. “Het gevolg van de ondergeschikte positie is dat velen zwijgen, uit angst” geeft Warnez aan. “Het lijkt erop dat een instellingsintern meldpunt, ondanks een groeiend aantal meldingen, niet in elke situatie het juiste instrument is.”

Vlaams meldpunt

In de commissie van 8 maart riep het parlementslid al op tot het oprichten van een centraal en onafhankelijk Vlaams meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Maar het is duidelijk dat dit meldpunt breder moet zijn.

Ook gevallen van machtsmisbruik, fraude of ander wangedrag moeten centraal gemeld kunnen worden”, vindt Warnez.

Naar een veiliger onderwijsklimaat

We moeten investeren in een veilig onderwijsklimaat. Onderwijs dat personeelsleden en studenten motiveert om zo goed mogelijk te worden in hun vak. Om dat te bereiken is aandacht nodig en vertrouwen. Net zo’n houding is broodnodig om goed onderzoek, goede debatten met soms ook scherpe kritiek, te stimuleren.

Ik herhaal mijn vraag aan de minister om gezien de vele getuigenissen, in overleg, bijkomende maatregelen te nemen om te verhinderen dat dergelijke klachten blijven ontstaan of verder in de kiem gesmoord worden”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.