Nood aan duidelijk kader voor digitale besluitvorming

Jaarlijks worden gemiddeld 23 klachten ingediend door raadsleden tegen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen of van de burgemeester. Doorheen de jaren zijn er geen grote verschillen in het aantal ingediende klachten. De provinciegouverneurs beslissen telkens na grondig onderzoek van de klacht of er al dan niet wordt opgetreden. Brecht Warnez: “Tijdens de eerste 6 maand van de coronacrisis werden al meer dan 100 klachten ingediend. Hiervan gingen 28 klachten over de lokale bestuursorganen. Dit is een opmerkelijk hoger aantal dan normaal in één jaar. De crisis test ook de lokale besturen.”

Als toezichthoudende overheid staan de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur en de vijf provinciegouverneurs in voor het algemeen bestuurlijk toezicht op lokale en provinciale besturen.

Gemeenteraadsleden kunnen een klacht indienen bij de gouverneur omtrent beslissingen die het college van burgemeester en schepenen of een lid van het college heeft genomen.

23 klachten is te weinig

Brecht Warnez is naast schepen in Wingene ook Vlaams Parlementslid en lid van de commissie Binnenlands Bestuur. Vanuit deze opdrachten voelt hij goed aan hoe sterk de coronacrisis een impact heeft op de lokale besturen en hun wendbaarheid in de crisis test.

Niet alleen de burgers, maar ook de lokale overheid moet zich steeds aanpassen aan de nieuwe regels en uitdagingen”, stelt Warnez. Dit is de aanleiding van zijn vraag aan Minister Bart Somers (Open VLD) over het aantal klachten van gemeenteraadsleden tegen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen of van de burgemeester.

In de periode van 2014 tot en met 2019 werden in totaal 137 klachten ingediend bij de provinciegouverneur, door gemeenteraadsleden, tegen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen of van de burgemeester.

“Uit die cijfers leren we dat gemiddeld 23 gemeenteraadsleden naar de gouverneur trekken met een klacht tegen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen of van de burgemeester”, vertelt Brecht Warnez. “Dat is erg weinig. Gemeenteraadsleden hebben heel wat rechten maar ze moeten ze durven gebruiken.”

De provinciegouverneur zal telkens na grondig onderzoek van de klacht beslissen of er al dan niet wordt opgetreden.

Meer klachten tijdens coronacrisis

“Tussen 13 maart en 8 oktober 2020 werden in Vlaanderen door gemeenteraadsleden al meer dan 100 klachten ingediend over coronagerelateerde zaken. Specifiek over de organisatie van de lokale bestuursorganen werden er tot nu toe 28 klachten ingediend”, stelt Warnez vast uit de opgevraagde cijfers. Daarvan waren alle klachten ontvankelijk: 14 klachten waren gegrond en 13 klachten waren ongegrond. Eén klacht is nog in behandeling.

Het Vlaams parlementslid pleit voor een decretaal kader waarbij de spelregels voor het digitaal vergaderen worden vastgelegd.

“Gemeentebesturen hebben nood aan duidelijke regels. Digitaal vergaderen was voor de crisis onbekend terrein en dan maakt men fouten. Als parlement moeten we hun het kader geven om de lokale democratie alle kansen te geven”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.