Nieuwe site aan de Schakel heeft een naam. Welkom in de Blekerie!

Op zaterdag 11 februari, tijdens de plechtige opening, werd de nieuwe naam van de site aan de Schakel onthuld. Eind december lanceerde de gemeente hiervoor een oproep. Al wie een originele naam in gedachten had, kon zijn of haar suggesties bezorgen. Uit de binnengekomen voorstellen werd uiteindelijk gekozen voor een naam die verwijst naar de historische context van het domein, ‘de Blekerie’. Zowel de inzender van de winnende naam als vijf andere deelnemers werden beloond met een Wingenebon.

Schepen Hedwig Kerckhove: “De nieuwe site biedt plaats aan het bufferbekken, het mountainbike- en cyclocrossparcours en de hondenloopweide. Het is een mooi eindproduct van een intensief samenwerkingstraject tussen de provincie West-Vlaanderen en de gemeente om langs de Ringbeek een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan te leggen.”

Goed gevuld openingsweekend

Schepen Jens Danneels: “Het openingsweekend had heel wat in petto, met gezellige animatie, verschillende initiaties cyclocross en mountainbike en op zondag de cyclocrosswedstrijd van Wingene for Cycling voor miniemen en aspiranten.”

De Blekerie, een knipoog naar het verleden

Na de oproep eind december kwamen maar liefst 101 suggesties binnen. Daarmee ging een jury aan de slag. Uit de top vijf van de jury, viel de keuze uiteindelijke op ‘de Blekerie’.

De naam ‘de Blekerie’ is een ideale naam om de geschiedenis van het domein in ere te houden. De locatie was in de 19e en begin 20e eeuw algemeen gekend als de Bleekeriemeersch, gelegen naast de eerste industriële wasserij van Wingene. Voor een ‘Bleekerie’ was veel water nodig, waarvoor de beek toen afgedamd werd.”, legt schepen Brecht Warnez uit.

Er was dus toen al een soort bufferbekken. Men kon er voldoende water opsparen om er ook een watermolen te bouwen. De watermolen werd opgericht in 1855 door Louis Maeyaert, zijn beroep was ‘bleker’. Ook de Blekreke – een straat iets verderop – dankt haar naam aan het bleken van stoffen, en noemde in origine ‘de Bleekreke’, langs waar men uit het dorp naar de bleekmeers trok.

Wingenebon voor de winnaar en vijf andere gelukkigen

Jo Patteeuw, de inzender van de winnende naam, mocht een Wingenebon t.w.v. 100 euro mee naar huis nemen. Ook vijf anderen die een suggestie indienden werden uitgeloot en ontvingen een Wingenebon t.w.v. 20 euro.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.