Nieuwe opleiding ‘Moderne talen’ in derde graad secundair onderwijs

Minister Weyts wil een aparte opleiding 'Moderne talen' in de derde graad van het secundair onderwijs opstarten. “Met de aparte opleiding wil hij meer studenten in het hoger onderwijs een taalopleiding laten volgen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hem hierover ondervroeg in de onderwijscommissie.

Minister Weyts belooft op vraag van Brecht Warnez vanaf 1/09/23 nieuwe opleiding ‘Moderne talen’ in derde graad secundair onderwijs.

Het Vlaams onderwijs kent een dalend taalniveau en een dalende taalvaardigheid bij jongeren. Taalkundige expertise is noodzakelijk om de onderwijskwaliteit voor elke lerende te garanderen. Het door minister Weyts aangekondigde ‘actieplan talen’ moet er mee voor zorgen dat voldoende studenten instromen in de talenopleidingen en de opleidingen Nederlands in het bijzonder.

Dalende inschrijvingen mee oorzaak van dalend taalniveau?

Om het dalende taalniveau op te krikken, zijn er uitstekende taaldocenten nodig. Toch daalt het aantal nieuwe inschrijvingen in taalrichtingen dit academiejaar opnieuw fors.

Het is vooral Nederlands en Frans die aan populariteit verliezen. Het is een trend die we de afgelopen jaren in heel Vlaanderen zien. Dit zorgt voor een toenemend tekort aan taalleerkrachten”, stelt Brecht Warnez.

Kwaliteitsvolle leerkrachten met diploma vereist

Door de beperkte instroom staan vaak leerkrachten taal voor de klas zonder het juiste diploma. “Op vandaag heeft 1 op 5 taalleerkrachten geen talendiploma.” Het beroep leraar Frans is eveneens een knelpuntberoep. De minister kondigde al aan dat hij ook Duits, Engels en Latijn op de lijst van knelpuntvakken wil laten toevoegen.

Nood aan actie

Vlaams parlementslid Brecht Warnez vroeg de minister in de commissie onderwijs van 2 december om over te gaan tot actie omtrent de dalende instroom voor taalrichtingen. Hierop gaf de minister aan hij graten ziet in een nieuwe ASO-opleiding ‘Moderne talen’ in de derde graad van het secundair onderwijs.

Brecht Warnez: “Het lerarentekort laat zich voelen in elke Vlaamse school. Het belang van kwaliteitsvol taalonderwijs is niet te overschatten. Wij zijn blij met elke stap die kan leiden tot een verhoogde instroom taaldocenten. We vragen de minister om in samenwerking met het onderwijsveld werk te maken van de realisatie van de nieuwe opleiding.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Meer slaagkansen via betere oriëntering en coaching

De grote verschillen in slaagkansen, afhankelijk van de vooropleiding in het middelbaar, blijven bestaan. “Het is belangrijk dat studenten alle kansen krijgen om hun talent te benutten. Maar daarnaast is het ook essentieel dat ze geïnformeerd zijn wanneer ze goed geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen over hun toekomst en dat ze toegang hebben tot begeleiding en coaching wanneer dat nodig is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.