Minister Weyts onderzoekt, op vraag van Brecht Warnez, een renteplafond voor scholenbouwdossiers

Schoolbesturen zitten met de handen in het haar. Ze tekenden in op bouwformules van de overheid om verouderde gebouwen te vernieuwen of de capaciteit te vergroten.

“Door de stijgende bouwprijzen en de hogere rente dreigen dossiers onbetaalbaar te worden voor de schoolbesturen. Ik roep minister Weyts op om te schakelen zodat de kinderen niet de dupe worden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Ben Weyts (N-VA).

Om aan de grote nood aan schoolinfrastructuur tegemoet te komen, lopen verschillende programma’s rond scholenbouw. Het is voor Vlaanderen belangrijk, gelet op de historische achterstand en de lange wachtlijsten voor scholenbouw, dat deze programma’s ondanks de stijgende bouwkosten, geïndexeerde lonen en groeiende rentes niet stil vallen.

Publiek Private Samenwerking-Projecten verder mogelijk maken

Er lopen nu twee DBFM-formules waar de overheid en de privé samenwerken om schoolgebouwen te realiseren. Via projectspecifieke DBFM-overeenkomsten staat voor circa 550 miljoen euro investeringen gepland. Voor het project ‘Scholen van Vlaanderen’ staat 1 miljard euro klaar. Verschillende projecten zitten momenteel in verschillende fases in hun procedure, ontwikkeling en realisatie.

Voor al deze projecten zijn reeds kosten gemaakt. Als deze nu door de hoge prijzen niet doorgaan, dreigt een stevige factuur, ook voor de scholen”, stelt Warnez.

Waarom nu moeilijkheden?

Het uitstellen van scholenbouwprojecten kan verschillende redenen hebben: het niet of niet tijdig verkrijgen van vergunningen, de gestegen bouwprijzen, het niet beschikbaar zijn of een faillissement van de aannemer, een gewijzigde visie van het schoolbestuur, een alternatieve oplossing voor de infrastructuurnoden, gewijzigde infrastructuurnoden van de school,…

Momenteel worden zowel schoolbesturen als de overheid geconfronteerd met onvoorziene prijsstijgingen van grondstoffen, uurlonen en rentetarieven. Dit alles zorgt er voor dat het budget dat schoolbesturen dienen te voorzien significant groter is, dan eerder voorzien. “De schoolbesturen geven aan dat het zelf te voorziene bedrag voor de scholen te hoog wordt. Minister Weyts krijgt onze steun bij het uitwerken van oplossingen, zoals een compensatie voor de te hoge rente. Zo bouwen we mee aan een Vlaanderen waar kinderen en jongeren kunnen studeren in een eigentijdse infrastructuur”, sluit Warnez af. Het parlementslid volgt nauwgezet op wat het effect van de hoge prijzen is in de andere bouwformules zoals regulier bouwen en huursubsidies.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Binnenlands Bestuur

Teleurgesteld dat zwembad-subsidie nog niet is goedgekeurd

In Vlaanderen zijn er minder publieke zwembaden dan twintig jaar geleden. De vraag naar zwemwater blijft groot, zowel voor individueel gebruik, clubs als scholen. “Met het nieuwe decreet willen we minstens 40 zwembaden of 10.000 m² zwemwater realiseren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die het decreet van minister De Ridder (N-VA) verwelkomt. “Daarnaast is nood aan een oplossing voor de hoge exploitatie- en renovatiekosten.”