“Dit nooit meer.”
Vlaams parlementslid Brecht Warnez: “De kapping zoals in Beernem is het resultaat van achterstallig beheer. Zoiets kan niet. Het beheer van de prachtige stukken natuur langs onze Vlaamse rivieren en kanalen moet geleidelijk gebeuren.”
Langs het jaagpad vond een zéér ruwe kapbeurt plaats waarbij oude appelbomen, zomereiken en elzen van meer dan 1 diameter omtrek volledig tegen de vlakte gingen. Minister Lydia Peeters (Open VLD) erkende dat het hakhoutbeheer in Beernem, zo drastisch gebeurde omdat er achterstallig beheer was.
Overleg, planning & communicatie
Minister Peeters beloofde in haar antwoord op de vraag van Brecht Warnez dat er concrete richtlijnen komen voor de Vlaamse Waterweg. Lokale besturen zullen ook sneller en sterker betrokken zullen worden als er werken op hun grondgebied gebeuren.
“Ondertussen is er een afspraak vastgelegd om de planning van het toekomstige beheer af te stemmen met de bevoegde diensten”, bevestigt Jos Sypré, burgemeester van Beernem.
“Beheerswerken zijn soms nodig maar het is cruciaal dat de Vlaamse Waterweg dat uitlegt aan de mensen. Bovendien is het bij dergelijke ingrijpende kappingen gepast dat burgers inspraak krijgen”, sluit Warnez af.