Minister belooft meer overleg en minder ingrijpende hakhoutwerken na kaalkap in Beernem

Recent ontstond in Sint-Joris Beernem nog heel wat commotie rond de ruwe kapwerken die de Vlaamse Waterweg liet uitvoeren langs de kanaaloever van het Kanaal Gent-Oostende. “Het pijnlijke aan de zaak in Beernem is dat zowel het gemeentebestuur als de buurtbewoners niet op de hoogte gebracht waren. Communicatie en betrokkenheid is nochtans heel erg belangrijk bij dergelijke omvangrijke werken”, stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die in de Commissie Mobiliteit en Openbare werken minister Peeters ondervroeg.

“Dit nooit meer.”

Vlaams parlementslid Brecht Warnez: “De kapping zoals in Beernem is het resultaat van achterstallig beheer. Zoiets kan niet. Het beheer van de prachtige stukken natuur langs onze Vlaamse rivieren en kanalen moet geleidelijk gebeuren.

Langs het jaagpad vond een zéér ruwe kapbeurt plaats waarbij oude appelbomen, zomereiken en elzen van meer dan 1 diameter omtrek volledig tegen de vlakte gingen. Minister Lydia Peeters (Open VLD) erkende dat het hakhoutbeheer in Beernem, zo drastisch gebeurde omdat er achterstallig beheer was.

Overleg, planning & communicatie

Minister Peeters beloofde in haar antwoord op de vraag van Brecht Warnez dat er concrete richtlijnen komen voor de Vlaamse Waterweg. Lokale besturen zullen ook sneller en sterker betrokken zullen worden als er werken op hun grondgebied gebeuren.

“Ondertussen is er een afspraak vastgelegd om de planning van het toekomstige beheer af te stemmen met de bevoegde diensten”, bevestigt Jos Sypré, burgemeester van Beernem.

“Beheerswerken zijn soms nodig maar het is cruciaal dat de Vlaamse Waterweg dat uitlegt aan de mensen. Bovendien is het bij dergelijke ingrijpende kappingen gepast dat burgers inspraak krijgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Milieu

Nieuwe luchtgroepen en ventilatiekanalen in recreatiebad de Alk

In recreatiebad de Alk werden recent de ventilatiekanalen vernieuwd en twee nieuwe luchtgroepen met warmterecuperatie geplaatst. Dit met steun van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente Wingene kon namelijk rekenen op een subsidie van 200.000 euro uit het provinciale klimaatfonds. Dankzij deze vernieuwing wordt de uitstoot verminderd met 111 ton CO2.