Minister belooft meer overleg en minder ingrijpende hakhoutwerken na kaalkap in Beernem

Recent ontstond in Sint-Joris Beernem nog heel wat commotie rond de ruwe kapwerken die de Vlaamse Waterweg liet uitvoeren langs de kanaaloever van het Kanaal Gent-Oostende. “Het pijnlijke aan de zaak in Beernem is dat zowel het gemeentebestuur als de buurtbewoners niet op de hoogte gebracht waren. Communicatie en betrokkenheid is nochtans heel erg belangrijk bij dergelijke omvangrijke werken”, stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die in de Commissie Mobiliteit en Openbare werken minister Peeters ondervroeg.

“Dit nooit meer.”

Vlaams parlementslid Brecht Warnez: “De kapping zoals in Beernem is het resultaat van achterstallig beheer. Zoiets kan niet. Het beheer van de prachtige stukken natuur langs onze Vlaamse rivieren en kanalen moet geleidelijk gebeuren.

Langs het jaagpad vond een zéér ruwe kapbeurt plaats waarbij oude appelbomen, zomereiken en elzen van meer dan 1 diameter omtrek volledig tegen de vlakte gingen. Minister Lydia Peeters (Open VLD) erkende dat het hakhoutbeheer in Beernem, zo drastisch gebeurde omdat er achterstallig beheer was.

Overleg, planning & communicatie

Minister Peeters beloofde in haar antwoord op de vraag van Brecht Warnez dat er concrete richtlijnen komen voor de Vlaamse Waterweg. Lokale besturen zullen ook sneller en sterker betrokken zullen worden als er werken op hun grondgebied gebeuren.

“Ondertussen is er een afspraak vastgelegd om de planning van het toekomstige beheer af te stemmen met de bevoegde diensten”, bevestigt Jos Sypré, burgemeester van Beernem.

“Beheerswerken zijn soms nodig maar het is cruciaal dat de Vlaamse Waterweg dat uitlegt aan de mensen. Bovendien is het bij dergelijke ingrijpende kappingen gepast dat burgers inspraak krijgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.