Minister belooft meer overleg en minder ingrijpende hakhoutwerken na kaalkap in Beernem

Recent ontstond in Sint-Joris Beernem nog heel wat commotie rond de ruwe kapwerken die de Vlaamse Waterweg liet uitvoeren langs de kanaaloever van het Kanaal Gent-Oostende. “Het pijnlijke aan de zaak in Beernem is dat zowel het gemeentebestuur als de buurtbewoners niet op de hoogte gebracht waren. Communicatie en betrokkenheid is nochtans heel erg belangrijk bij dergelijke omvangrijke werken”, stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die in de Commissie Mobiliteit en Openbare werken minister Peeters ondervroeg.

“Dit nooit meer.”

Vlaams parlementslid Brecht Warnez: “De kapping zoals in Beernem is het resultaat van achterstallig beheer. Zoiets kan niet. Het beheer van de prachtige stukken natuur langs onze Vlaamse rivieren en kanalen moet geleidelijk gebeuren.

Langs het jaagpad vond een zéér ruwe kapbeurt plaats waarbij oude appelbomen, zomereiken en elzen van meer dan 1 diameter omtrek volledig tegen de vlakte gingen. Minister Lydia Peeters (Open VLD) erkende dat het hakhoutbeheer in Beernem, zo drastisch gebeurde omdat er achterstallig beheer was.

Overleg, planning & communicatie

Minister Peeters beloofde in haar antwoord op de vraag van Brecht Warnez dat er concrete richtlijnen komen voor de Vlaamse Waterweg. Lokale besturen zullen ook sneller en sterker betrokken zullen worden als er werken op hun grondgebied gebeuren.

“Ondertussen is er een afspraak vastgelegd om de planning van het toekomstige beheer af te stemmen met de bevoegde diensten”, bevestigt Jos Sypré, burgemeester van Beernem.

“Beheerswerken zijn soms nodig maar het is cruciaal dat de Vlaamse Waterweg dat uitlegt aan de mensen. Bovendien is het bij dergelijke ingrijpende kappingen gepast dat burgers inspraak krijgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen vergroent: 775 natuurgroenperken op twee jaar tijd

De afgelopen twee jaar hebben lokale overheden in heel Vlaanderen aanzienlijke inspanningen geleverd om meer natuurgroenperken aan te leggen binnen het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. “Nieuwe groenperken zijn absoluut nodig in de centra van onze steden en gemeenten. Dat is niet alleen een kwestie van esthetiek maar ze zorgen ook voor rust en welzijn in verstedelijkte gebieden. Ze komen de levenskwaliteit van de burgers ten goede”, aldus Vlaams parlementslid Brecht Warnez.