Minder gft-afval bij het huisvuil bij aparte ophaling in stedelijke omgevingen

De afvalberg moet kleiner en sorteren is hierbij de eerste, ogenschijnlijk makkelijke stap. “Een apart GFT-beleid is in stedelijke context bepalend voor de hoeveelheid groen- en gft-afval dat in de restafvalzak terechtkomt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Al enkele jaren worden burgers aangespoord tot sorteren aan de hand van ettelijke iniatieven. Niet iedereen ziet daar heil in en als gevolg van kleiner wordende woonoppervlaktes en tuinen, belandt veel composteerbaar organisch keukenafval in de huisvuilzak. “Nochtans is het goedkoper én goed voor de tuin om  zelf groente- en fruitresten, eierschalen, koffiedik en -filters, theebladeren en -zakjes te composteren, in plaats van ze bij het huisvuil te gooien,” weet Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid.

15 kilogram minder

In Vlaanderen zijn er twee soorten compost: groencompost, dat enkel uit resten uit tuin, park en plantsoen bestaat en gft-compost, dat bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Sommige steden en gemeenten halen enkel groen-compost op, anderen halen gft-afval apart op.

“In regio’s waar gft-afval apart opgehaald wordt, gooien inwoners 10 tot 15 kilogram per jaar minder in de huisvuilzak dan in regio’s waar alleen groen-afval wordt opgehaald,” meldt Brecht Warnez.

De verschillen tussen de verschillende regio’s tonen zich duidelijk in het gemiddelde procentuele deel van groen afval dat in het huisvuil terecht komt.

Groen- of gft-regio

De cijfers zijn duidelijk: de verschillen tussen de regio’s zijn groot. Het grootste verschil is er tussen de stedelijke gft- en groen-regio’s. Waar bij de gemiddelde stadsbewoner in een gft-regio per jaar gemiddeld 41 kilogram in het huisvuil terechtkomt, is dit in stedelijke groen-regio’s maar liefst 56 kilogram. “Een groot verschil, dat toch tot nadenken spoort,” meent Warnez, “het toont dat Vlamingen wel degelijk willen sorteren, maar dat ze hiervoor ondersteund en aangemoedigd moeten worden door concrete, haalbare maatregelen. Ik stel voor dat we daar in de toekomst sterker op inzetten.” In vergelijking met resultaten van 2006 is de hoeveelheid groen- of gft-afval bij het huisvuil algemeen gedaald.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.