Milieuraad zoekt kandidaten voor de Groene Pluim 2022

Tot 10 november zoekt de gemeentelijke milieuraad kandidaten voor de Groene Pluim 2022. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (inwoners) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project kunnen indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Extreme droogte, overstromingen, ongekende energiecrisis, afname van de biodiversiteit… De klimaatuitdagingen zijn actueler dan ooit. Tegelijk is het klimaatbewustzijn waarschijnlijk nog nooit zo groot geweest.

“We merken dat burgers en bedrijven steeds meer initiatieven nemen met betrekking tot vergroening, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en aanpak van droogte- en waterproblematiek. Met onze gemeentelijke milieuprijs willen we de meest originele en duurzame projecten in de kijker plaatsen en anderen hiermee inspireren”, aldus schepen Brecht Warnez.

Uitgevoerde projecten of projectvoorstellen

Voor de Groene Pluim komen twee soorten projecten in aanmerking. De milieuraad wil in eerste instantie projecten belonen die de afgelopen twee jaar gerealiseerd zijn en een bijzondere bijdrage leveren op vlak van klimaat, natuur of duurzaamheid. Daarnaast komen ook collectief gedragen projectvoorstellen in aanmerking. Een projectvoorstel moet steeds betrekking hebben op het openbaar domein, minstens ter hoogte van de plaatselijke omgeving. “Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een projectvoorstel indienen voor de aanplant van een bomenrij in hun straat“, vertelt voorzitter Nico Somers. “Bomen hebben een enorm potentieel in de strijd tegen de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Als een meerderheid in de straat vragende partij is voor bomen, is meteen ook duidelijk dat hier draagvlak voor is.”

Inschrijven tot 10 november

Volgens het reglement kunnen zowel verenigingen, scholen, bedrijven of personen een project indienen. Je kan jezelf kandidaat stellen of je kan voorgedragen worden door derden. Een project indienen kan nog tot 10 november. Je vindt alle voorwaarden op www.wingene.be/groenepluim.

De winnaar ontvangt 150 euro. Win je de prijs als organisatie of onderneming? Dan verdubbelt dit bedrag. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de algemene vergadering van de milieuraad op 15 december.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.