Milieuraad zoekt kandidaten voor de Groene Pluim 2022

Tot 10 november zoekt de gemeentelijke milieuraad kandidaten voor de Groene Pluim 2022. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (inwoners) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project kunnen indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Extreme droogte, overstromingen, ongekende energiecrisis, afname van de biodiversiteit… De klimaatuitdagingen zijn actueler dan ooit. Tegelijk is het klimaatbewustzijn waarschijnlijk nog nooit zo groot geweest.

“We merken dat burgers en bedrijven steeds meer initiatieven nemen met betrekking tot vergroening, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en aanpak van droogte- en waterproblematiek. Met onze gemeentelijke milieuprijs willen we de meest originele en duurzame projecten in de kijker plaatsen en anderen hiermee inspireren”, aldus schepen Brecht Warnez.

Uitgevoerde projecten of projectvoorstellen

Voor de Groene Pluim komen twee soorten projecten in aanmerking. De milieuraad wil in eerste instantie projecten belonen die de afgelopen twee jaar gerealiseerd zijn en een bijzondere bijdrage leveren op vlak van klimaat, natuur of duurzaamheid. Daarnaast komen ook collectief gedragen projectvoorstellen in aanmerking. Een projectvoorstel moet steeds betrekking hebben op het openbaar domein, minstens ter hoogte van de plaatselijke omgeving. “Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een projectvoorstel indienen voor de aanplant van een bomenrij in hun straat“, vertelt voorzitter Nico Somers. “Bomen hebben een enorm potentieel in de strijd tegen de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Als een meerderheid in de straat vragende partij is voor bomen, is meteen ook duidelijk dat hier draagvlak voor is.”

Inschrijven tot 10 november

Volgens het reglement kunnen zowel verenigingen, scholen, bedrijven of personen een project indienen. Je kan jezelf kandidaat stellen of je kan voorgedragen worden door derden. Een project indienen kan nog tot 10 november. Je vindt alle voorwaarden op www.wingene.be/groenepluim.

De winnaar ontvangt 150 euro. Win je de prijs als organisatie of onderneming? Dan verdubbelt dit bedrag. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de algemene vergadering van de milieuraad op 15 december.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.