Basisschool de Regenboog en Jeugdhuis dE Mutse vielen binnen de categorie rechtspersoon in de prijzen. De milieuraad beloonde de school met haar Regenboogtuin die vorig jaar werd aangelegd. De tuin is uitgerust met fruitbomen, natuurlijke speelheuvels, een grote wilgenhut en moestuintjes met compostbakken.
“De Regenboogtuin is een heel mooi project waar kinderen zowel kunnen ontspannen als beleven. Daarnaast is de tuin ook een grote meerwaarde als leerplek”, aldus schepen Brecht Warnez.
Met hun voortrekkersrol in de overgang van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers verdiende Jeugdhuis dE Mutse een Groene Pluim. Sinds 2019 zijn alle wegwerpbekers volledig verdwenen uit het jeugdhuis. Op het jaarlijkse School’s Out Festival worden enkel nog herbruikbare bekers ingezet.
Schepen Brecht Warnez vervolgt: “Door het gebruik van herbruikbare bekers is de afvalberg van het jeugdhuis aanzienlijk verminderd. Met dit initiatief tonen ook meteen aan dat het perfect organisatorisch haalbaar is. Hopelijk stimuleert dit andere verenigingen om ook voluit voor herbruikbaar te gaan in plaats van het toegestane wettelijk alternatief om 95 procent van alle gebruikte wegwerpbekers op een evenement apart in te zamelen voor recyclage.”
Ook Groene Pluim voor verdienstelijke inwoner
Binnen de categorie ‘natuurlijke personen’ viel Vincent Vervenne in de prijzen. Hij kreeg een Groene Pluim voor verschillende initiatieven tot natuurontwikkeling op zijn terreinen in de Vagevuurstraat. Een zeer terechte winnaar zegt voorzitter van de milieuraad Nico Somers: “Er werd zowel een wilgenrij als een fruitboomgaard met kerselaars en appelbomen aangeplant. Meneer Vervenne beboste maar liefst een terrein van 4.000 vierkante meter. Hier werden ook tal van nestkasten en insectenhotels geplaatst. Onder een schuur werd ook een vleermuizenkelder ingericht. ”
De winnaar van de Groene Pluim ontvangt 150 euro (fairtrade cadeau) als natuurlijk persoon en 300 euro als rechtspersoon.