Milieuraad reikt Groene Pluim 2022 uit

Vorige maand rijkte de milieuraad de Groene Pluim 2022 uit. De tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project kunnen indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Basisschool de Regenboog en Jeugdhuis dE Mutse vielen binnen de categorie rechtspersoon in de prijzen. De milieuraad beloonde de school met haar Regenboogtuin die vorig jaar werd aangelegd. De tuin is uitgerust met fruitbomen, natuurlijke speelheuvels, een grote wilgenhut en moestuintjes met compostbakken.

“De Regenboogtuin is een heel mooi project waar kinderen zowel kunnen ontspannen als beleven. Daarnaast is de tuin ook een grote meerwaarde als leerplek”, aldus schepen Brecht Warnez.

Met hun voortrekkersrol in de overgang van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers verdiende Jeugdhuis dE Mutse een Groene Pluim. Sinds 2019 zijn alle wegwerpbekers volledig verdwenen uit het jeugdhuis. Op het jaarlijkse School’s Out Festival worden enkel nog herbruikbare bekers ingezet.

Schepen Brecht Warnez vervolgt: “Door het gebruik van herbruikbare bekers is de afvalberg van het jeugdhuis aanzienlijk verminderd. Met dit initiatief tonen ook meteen aan dat het perfect organisatorisch haalbaar is. Hopelijk stimuleert dit andere verenigingen om ook voluit voor herbruikbaar te gaan in plaats van het toegestane wettelijk alternatief om 95 procent van alle gebruikte wegwerpbekers op een evenement apart in te zamelen voor recyclage.”

Ook Groene Pluim voor verdienstelijke inwoner

Binnen de categorie ‘natuurlijke personen’ viel Vincent Vervenne in de prijzen. Hij kreeg een Groene Pluim voor verschillende initiatieven tot natuurontwikkeling op zijn terreinen in de Vagevuurstraat. Een zeer terechte winnaar zegt voorzitter van de milieuraad Nico Somers: “Er werd zowel een wilgenrij als een fruitboomgaard met kerselaars en appelbomen aangeplant. Meneer Vervenne beboste maar liefst een terrein van 4.000 vierkante meter. Hier werden ook tal van nestkasten en insectenhotels geplaatst. Onder een schuur werd ook een vleermuizenkelder ingericht. ”

De winnaar van de Groene Pluim ontvangt 150 euro (fairtrade cadeau) als natuurlijk persoon en 300 euro als rechtspersoon.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.