Milieuraad reikt Groene Pluim 2022 uit

Vorige maand rijkte de milieuraad de Groene Pluim 2022 uit. De tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project kunnen indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Basisschool de Regenboog en Jeugdhuis dE Mutse vielen binnen de categorie rechtspersoon in de prijzen. De milieuraad beloonde de school met haar Regenboogtuin die vorig jaar werd aangelegd. De tuin is uitgerust met fruitbomen, natuurlijke speelheuvels, een grote wilgenhut en moestuintjes met compostbakken.

“De Regenboogtuin is een heel mooi project waar kinderen zowel kunnen ontspannen als beleven. Daarnaast is de tuin ook een grote meerwaarde als leerplek”, aldus schepen Brecht Warnez.

Met hun voortrekkersrol in de overgang van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers verdiende Jeugdhuis dE Mutse een Groene Pluim. Sinds 2019 zijn alle wegwerpbekers volledig verdwenen uit het jeugdhuis. Op het jaarlijkse School’s Out Festival worden enkel nog herbruikbare bekers ingezet.

Schepen Brecht Warnez vervolgt: “Door het gebruik van herbruikbare bekers is de afvalberg van het jeugdhuis aanzienlijk verminderd. Met dit initiatief tonen ook meteen aan dat het perfect organisatorisch haalbaar is. Hopelijk stimuleert dit andere verenigingen om ook voluit voor herbruikbaar te gaan in plaats van het toegestane wettelijk alternatief om 95 procent van alle gebruikte wegwerpbekers op een evenement apart in te zamelen voor recyclage.”

Ook Groene Pluim voor verdienstelijke inwoner

Binnen de categorie ‘natuurlijke personen’ viel Vincent Vervenne in de prijzen. Hij kreeg een Groene Pluim voor verschillende initiatieven tot natuurontwikkeling op zijn terreinen in de Vagevuurstraat. Een zeer terechte winnaar zegt voorzitter van de milieuraad Nico Somers: “Er werd zowel een wilgenrij als een fruitboomgaard met kerselaars en appelbomen aangeplant. Meneer Vervenne beboste maar liefst een terrein van 4.000 vierkante meter. Hier werden ook tal van nestkasten en insectenhotels geplaatst. Onder een schuur werd ook een vleermuizenkelder ingericht. ”

De winnaar van de Groene Pluim ontvangt 150 euro (fairtrade cadeau) als natuurlijk persoon en 300 euro als rechtspersoon.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”