Meer dan één hectare wilde bloemen extra in Wingene

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die de laatste jaren een enorme groei kent. Deze wespensoort belaagt vooral de honingbij, waardoor bestuiving en vruchtzetting van voedingsgewassen onder grote druk komt.

In de gemeenteraad lichtte schepen van milieu Brecht Warnez (cd&v) toe dat er samen met de provincie, het Agentschap Natuur en Bos en de Koninklijke Imkervereniging werk wordt gemaakt van een gecoördineerde aanpak van de hoornaar.

“Enkel inzetten op bestrijding binnen onze gemeentegrenzen heeft geen zin. We moeten dit op grotere schaal bekijken en samen met onze lokale bijenwerkgroep”, legt schepen Warnez uit.

In Wingene is sinds twee jaar is er een zeer geëngageerde bijenwerkgroep actief. Speerpunt van hun acties is het bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’: een unieke plek in Vlaanderen. Zondag 23 april werd het belang van de bij trouwens nogmaals in de kijker gezet tijdens de Erfgoeddag. De eerste zaadoogst van Bieland zal dit jaar te bewonderen zijn in 252 particuliere tuinen. Gezamenlijk resulteert dit in 1 hectare wilde bloemen, die stuifmeel en nectar zullen leveren voor vlinders, bijen en hommels.

“We zijn ongelooflijk fier op wat die vrijwilligers doen. Op dit ogenblijk zijn zij daar bijna wekelijks aan de slag om onkruid te wieden en zaadoogst te voorzien voor volgend jaar. Samen met collega Hedwig Kerkchove willen we de vele vrijwilligers van de bijenwerkgroep”, sluit schepen Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”