Subsidiebedrag neemt toe
Vlaanderen telt tien verschillende opvangcentra voor vogels en wilde dieren, de opvangcentra ressorteren onder Vogelbescherming Vlaanderen. Twee opvangcentra zijn gelegen in West-Vlaanderen, namelijk een in Beernem en een in Oostende. “234 West-Vlamingen zetten zich vrijwillig in voor de opvang en verzorging van de vogels en wilde dieren in de opvangcentra”, zegt Brecht Warnez. Een erkend vogelopvangcentrum, kan een subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid. In 2020 kregen de vogelopvangcentra een subsidie van 59.979,20 euro. Voor het werkjaar 2022 neemt het subsidiebedrag toe tot 60.149,10 euro. “Hiervan komt 49.727,80 euro uit de berekening van de toelage via het soortenbesluit en komt 10 421,30 euro via de Lotto-subsidies”, weet Warnez.
Educatieve rol van vogelopvangcentra
In 2019 ving het vogelopvangcentrum in Beernem 3.380 wilde dieren op en het vogelopvangcentrum in Oostende 3.832 wilde dieren. Maar de vogelopvangcentra zijn met veel meer bezig dan alleen het opvangen en verzorgen van dieren, ze nemen onder andere ook deel aan wetenschappelijk onderzoek en zetten zich in voor het behoud van de biodiversiteit.
“De Vlaamse vogelopvangcentra zijn door de jaren heen uitgegroeid tot professionele centra, ze beschermen namelijk de natuur maar ze sporen ook ziektes op en dat mag in de verf gezet worden”, sluit Brecht Warnez af.