Meer dan 60.000 euro naar vogelopvangcentra in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen telt 2 opvangcentra voor vogels en wilde dieren, één in Beernem en één in Oostende. Elk van deze opvangcentra krijgen voor 2022 een subsidie van 60.149,10 euro. “Vogelopvangcentra vervullen naast een verzorgende rol ook een educatieve rol, daarom is het van belang dat de subsidie afgestemd wordt op de taken van de vogelopvangcentra”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Subsidiebedrag neemt toe

Vlaanderen telt tien verschillende opvangcentra voor vogels en wilde dieren, de opvangcentra ressorteren onder Vogelbescherming Vlaanderen. Twee opvangcentra zijn gelegen in West-Vlaanderen, namelijk een in Beernem en een in Oostende. “234 West-Vlamingen zetten zich vrijwillig in voor de opvang en verzorging van de vogels en wilde dieren in de opvangcentra”, zegt Brecht Warnez. Een erkend vogelopvangcentrum, kan een subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid. In 2020 kregen de vogelopvangcentra een subsidie van 59.979,20 euro. Voor het werkjaar 2022 neemt het subsidiebedrag toe tot 60.149,10 euro. “Hiervan komt 49.727,80 euro uit de berekening van de toelage via het soortenbesluit en komt 10 421,30 euro via de Lotto-subsidies”, weet Warnez.

Educatieve rol van vogelopvangcentra

In 2019 ving het vogelopvangcentrum in Beernem 3.380 wilde dieren op en het vogelopvangcentrum in Oostende 3.832 wilde dieren. Maar de vogelopvangcentra zijn met veel meer bezig dan alleen het opvangen en verzorgen van dieren, ze nemen onder andere ook deel aan wetenschappelijk onderzoek en zetten zich in voor het behoud van de biodiversiteit.

De Vlaamse vogelopvangcentra zijn door de jaren heen uitgegroeid tot professionele centra, ze beschermen namelijk de natuur maar ze sporen ook ziektes op en dat mag in de verf gezet worden”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.