Meer dan 60.000 euro naar vogelopvangcentra in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen telt 2 opvangcentra voor vogels en wilde dieren, één in Beernem en één in Oostende. Elk van deze opvangcentra krijgen voor 2022 een subsidie van 60.149,10 euro. “Vogelopvangcentra vervullen naast een verzorgende rol ook een educatieve rol, daarom is het van belang dat de subsidie afgestemd wordt op de taken van de vogelopvangcentra”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Subsidiebedrag neemt toe

Vlaanderen telt tien verschillende opvangcentra voor vogels en wilde dieren, de opvangcentra ressorteren onder Vogelbescherming Vlaanderen. Twee opvangcentra zijn gelegen in West-Vlaanderen, namelijk een in Beernem en een in Oostende. “234 West-Vlamingen zetten zich vrijwillig in voor de opvang en verzorging van de vogels en wilde dieren in de opvangcentra”, zegt Brecht Warnez. Een erkend vogelopvangcentrum, kan een subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid. In 2020 kregen de vogelopvangcentra een subsidie van 59.979,20 euro. Voor het werkjaar 2022 neemt het subsidiebedrag toe tot 60.149,10 euro. “Hiervan komt 49.727,80 euro uit de berekening van de toelage via het soortenbesluit en komt 10 421,30 euro via de Lotto-subsidies”, weet Warnez.

Educatieve rol van vogelopvangcentra

In 2019 ving het vogelopvangcentrum in Beernem 3.380 wilde dieren op en het vogelopvangcentrum in Oostende 3.832 wilde dieren. Maar de vogelopvangcentra zijn met veel meer bezig dan alleen het opvangen en verzorgen van dieren, ze nemen onder andere ook deel aan wetenschappelijk onderzoek en zetten zich in voor het behoud van de biodiversiteit.

De Vlaamse vogelopvangcentra zijn door de jaren heen uitgegroeid tot professionele centra, ze beschermen namelijk de natuur maar ze sporen ook ziektes op en dat mag in de verf gezet worden”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.