Meer dan 60.000 euro naar vogelopvangcentra in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen telt 2 opvangcentra voor vogels en wilde dieren, één in Beernem en één in Oostende. Elk van deze opvangcentra krijgen voor 2022 een subsidie van 60.149,10 euro. “Vogelopvangcentra vervullen naast een verzorgende rol ook een educatieve rol, daarom is het van belang dat de subsidie afgestemd wordt op de taken van de vogelopvangcentra”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Subsidiebedrag neemt toe

Vlaanderen telt tien verschillende opvangcentra voor vogels en wilde dieren, de opvangcentra ressorteren onder Vogelbescherming Vlaanderen. Twee opvangcentra zijn gelegen in West-Vlaanderen, namelijk een in Beernem en een in Oostende. “234 West-Vlamingen zetten zich vrijwillig in voor de opvang en verzorging van de vogels en wilde dieren in de opvangcentra”, zegt Brecht Warnez. Een erkend vogelopvangcentrum, kan een subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid. In 2020 kregen de vogelopvangcentra een subsidie van 59.979,20 euro. Voor het werkjaar 2022 neemt het subsidiebedrag toe tot 60.149,10 euro. “Hiervan komt 49.727,80 euro uit de berekening van de toelage via het soortenbesluit en komt 10 421,30 euro via de Lotto-subsidies”, weet Warnez.

Educatieve rol van vogelopvangcentra

In 2019 ving het vogelopvangcentrum in Beernem 3.380 wilde dieren op en het vogelopvangcentrum in Oostende 3.832 wilde dieren. Maar de vogelopvangcentra zijn met veel meer bezig dan alleen het opvangen en verzorgen van dieren, ze nemen onder andere ook deel aan wetenschappelijk onderzoek en zetten zich in voor het behoud van de biodiversiteit.

De Vlaamse vogelopvangcentra zijn door de jaren heen uitgegroeid tot professionele centra, ze beschermen namelijk de natuur maar ze sporen ook ziektes op en dat mag in de verf gezet worden”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.