Meer dan 400 bomen voor de gemeentelijke bomenactie

Afgelopen weekend haalden inwoners van Wingene maar liefst 348 loof- en fruitbomen op tijdens de gemeentelijke groepsaankoop. Ook landbouwers deden enthousiast mee en bestelden zo’n 60 knotwilgen. “Dankzij de gemeentelijke subsidie kon elk gezin maximaal vijf bomen aankopen voor slechts 7,5 tot 15 euro per boom. Deze bomen worden geplant in tuinen en dragen zo bij aan de vergroening van onze dorpskernen en wijken. Er waren ook gratis knotwilgen die gemakkelijker worden aangeplant in het buitengebied,” zeggen schepenen Brecht Warnez en Stefaan Verhelle.

Uitgebreide keuze aan bomen

Inwoners konden kiezen uit een aanbod van maar liefst 32 verschillende soorten loof- en fruitbomen. De zomereik bleek met 86 stuks de populairste keuze. Bij de fruitbomen waren appelbomen favoriet, met soorten als James Grieve (29 stuks), Jacques Lebel (13 stuks) en Boskoop (19 stuks). Speciaal voor kleinere tuinen werden halfstam- en laagstamfruitbomen aangeboden. De hoogstambomen, inclusief boomband en boompaal, vertegenwoordigen een gemiddelde waarde van ongeveer 35 euro per boom.

Knotwilgen succes bij landbouwers

Elk jaar stelt de gemeente Wingene gratis knotwilgpoten ter beschikking van haar inwoners. Deze wilgenpoten zijn afkomstig van takken die door het gemeentelijke Team Interne Werken werden afgezaagd tijdens het onderhoud van openbaar groen. De actie is vooral populair bij landbouwers. “Groene zones zijn van onschatbare waarde, zowel voor mens als dier,” zegt schepen Stefaan Verhelle. “Ze bieden dieren een veilige schuilplaats en brengen rust voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de schaduw die knotwilgen bieden aan grazend vee of de beschutte plekjes voor kleine dieren.”

Haagplanten in grote vraag

Naast bomen konden inwoners ook haagplanten bestellen via de groepsaankoop. Deze waren verkrijgbaar in pakketten van 10 stuks, goed voor ongeveer 2 meter haag. Volgende week worden maar liefst 657 pakketten opgehaald, wat overeenkomt met 1.314 meter aan nieuwe hagen.

Kleine stappen voor een groenere toekomst

Elke nieuwe boom of haag draagt bij aan een groenere en aangenamere leefomgeving.

Hoewel we steeds dichter op elkaar wonen, blijft groen essentieel. Door bomen en hagen op de juiste plaatsen te planten, maken we onze tuinen en buurten leefbaarder. Niet alle bomen zijn geschikt voor kleine tuinen, en het planten ervan vraagt meer aandacht dan men soms denkt. Daarom voorzien we ook richtlijnen en advies,” besluit schepen Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.