Meer dan 2 miljoen euro extra huursubsidies voor West-Vlaamse scholen in 2021

Vlaanderen heeft nood aan nieuwe schoolgebouwen. De capaciteit van de beschikbare lokalen is vaak te klein, waardoor veel scholen genoodzaakt zijn om een gebouw te huren. “De Vlaamse Regering erkent deze noodzaak en ondersteunt de scholen maximaal”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. “Daarom werden in 2021 tot 6,4 miljoen euro nieuwe Vlaamse huursubsidies toegekend voor de huur van schoolgebouwen.”

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, lanceert sinds 2016 jaarlijks een oproep waarbij scholen een huursubsidie kunnen aanvragen om een gebouw te huren. De zesde oproep werd gelanceerd in maart 2021. In totaal werd 6,4 miljoen euro aan nieuwe huursubsidies toegekend aan 87 projecten.

Één derde van subsidies naar West-Vlaamse schoolgebouwen

Ongeveer één derde van dit bedrag gaat naar West-Vlaamse scholen. In West-Vlaanderen werd voor 2.080.829,82 euro huursubsidies toegekend aan 30 huurprojecten. De gehuurde schoolgebouwen zullen plaats bieden aan 5.279 leerlingen. In totaal werden met de huursubsidies 1.279 nieuwe klasplaatsen gecreëerd.

Het grootste subsidiebedrag gaat naar het Centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) in Kortrijk. Zij kregen 335.520 euro huursubsidies. De overige bedragen gaan naar scholen in het basis- en secundair onderwijs.

Nieuwe oproep in 2022

West-Vlaamse scholen die nood hebben aan extra capaciteit zullen ook in 2022 kunnen rekenen op steun van de Vlaamse Overheid”, verzekert Brecht Warnez. “De eerstvolgende subsidieoproep zal plaatsvinden in juni 2022.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.