Meer dan 1 miljoen transacties met e-facturen in West-Vlaanderen

Lokale besturen kunnen op volledig digitale manier hun facturen afhandelen met behulp van elektronische facturen of ‘e-facturen’. “Dit zijn niet zomaar ingescande facturen of pdf’s, maar gestandaardiseerde documenten die aan bepaalde eisen moeten voldoen. Op die manier worden ondernemers sneller betaald”, aldus Brecht Warnez .

In lijn van de steeds verdere digitalisering worden niet enkel brieven maar ook facturen steeds vaker elektronisch verzonden en ontvangen. Dit elektronisch factureren gebeurt met e-facturen.

Om van een e-factuur te spreken is het niet voldoende dat er sprake is van een pdf of ingescande factuur, er zijn namelijk enkele vormvereisten vastgelegd. Zo moeten het bestand volgens de juiste standaarden aangeleverd worden – de Peppol-standaarden”, zo verduidelijk Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Succes in West-Vlaanderen

Overheden maken steeds meer gebruik van dergelijke e-facturen. Sinds 1 april 2019 is het daarenboven verplicht voor lokale besturen om dergelijke facturen die voldoen aan de Europese normen te verzenden en ontvangen.

Zo ook de lokale besturen in West-Vlaanderen. Daar werd dit jaar de kaap van 1 miljoen transacties met e-facturen genomen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez analyseerde. Deze 1 miljoen transacties omvatten zowel verstuurde als ontvangen e-facturen door de verschillende West-Vlaamse lokale besturen. Het gebruik van e-facturen door lokale besturen in West-Vlaanderen is aldus een succes te noemen.

Het is belangrijk dat lokale besturen massaal dergelijke e-facturen gebruiken. Ze brengen immers heel wat voordelen met zich mee voor zowel de betaler als ontvanger. Zo zijn de doorlooptijden gemiddeld tot tien dagen korter, er wordt sneller betaald en de kans op fouten is kleiner door meer gestandardiseerde informatie”, zo concludeert Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.