Meer dan 1 miljoen transacties met e-facturen in West-Vlaanderen

Lokale besturen kunnen op volledig digitale manier hun facturen afhandelen met behulp van elektronische facturen of ‘e-facturen’. “Dit zijn niet zomaar ingescande facturen of pdf’s, maar gestandaardiseerde documenten die aan bepaalde eisen moeten voldoen. Op die manier worden ondernemers sneller betaald”, aldus Brecht Warnez .

In lijn van de steeds verdere digitalisering worden niet enkel brieven maar ook facturen steeds vaker elektronisch verzonden en ontvangen. Dit elektronisch factureren gebeurt met e-facturen.

Om van een e-factuur te spreken is het niet voldoende dat er sprake is van een pdf of ingescande factuur, er zijn namelijk enkele vormvereisten vastgelegd. Zo moeten het bestand volgens de juiste standaarden aangeleverd worden – de Peppol-standaarden”, zo verduidelijk Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Succes in West-Vlaanderen

Overheden maken steeds meer gebruik van dergelijke e-facturen. Sinds 1 april 2019 is het daarenboven verplicht voor lokale besturen om dergelijke facturen die voldoen aan de Europese normen te verzenden en ontvangen.

Zo ook de lokale besturen in West-Vlaanderen. Daar werd dit jaar de kaap van 1 miljoen transacties met e-facturen genomen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez analyseerde. Deze 1 miljoen transacties omvatten zowel verstuurde als ontvangen e-facturen door de verschillende West-Vlaamse lokale besturen. Het gebruik van e-facturen door lokale besturen in West-Vlaanderen is aldus een succes te noemen.

Het is belangrijk dat lokale besturen massaal dergelijke e-facturen gebruiken. Ze brengen immers heel wat voordelen met zich mee voor zowel de betaler als ontvanger. Zo zijn de doorlooptijden gemiddeld tot tien dagen korter, er wordt sneller betaald en de kans op fouten is kleiner door meer gestandardiseerde informatie”, zo concludeert Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.