In lijn van de steeds verdere digitalisering worden niet enkel brieven maar ook facturen steeds vaker elektronisch verzonden en ontvangen. Dit elektronisch factureren gebeurt met e-facturen.
“Om van een e-factuur te spreken is het niet voldoende dat er sprake is van een pdf of ingescande factuur, er zijn namelijk enkele vormvereisten vastgelegd. Zo moeten het bestand volgens de juiste standaarden aangeleverd worden – de Peppol-standaarden”, zo verduidelijk Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.
Succes in West-Vlaanderen
Overheden maken steeds meer gebruik van dergelijke e-facturen. Sinds 1 april 2019 is het daarenboven verplicht voor lokale besturen om dergelijke facturen die voldoen aan de Europese normen te verzenden en ontvangen.
Zo ook de lokale besturen in West-Vlaanderen. Daar werd dit jaar de kaap van 1 miljoen transacties met e-facturen genomen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez analyseerde. Deze 1 miljoen transacties omvatten zowel verstuurde als ontvangen e-facturen door de verschillende West-Vlaamse lokale besturen. Het gebruik van e-facturen door lokale besturen in West-Vlaanderen is aldus een succes te noemen.
“Het is belangrijk dat lokale besturen massaal dergelijke e-facturen gebruiken. Ze brengen immers heel wat voordelen met zich mee voor zowel de betaler als ontvanger. Zo zijn de doorlooptijden gemiddeld tot tien dagen korter, er wordt sneller betaald en de kans op fouten is kleiner door meer gestandardiseerde informatie”, zo concludeert Brecht Warnez.