Meer dan 1.100 extra kilometers routes voor mountainbikers

In reactie op vragen van Vlaams parlementslid Brecht Warnez onthulde de Vlaamse minister Ben Weyts opmerkelijke cijfers over onze mountainbikeroutes. De afgelopen drie jaar kwamen er 1.170 km aan nieuwe mountainbikeroutes bij in Vlaanderen. “De uitbreiding van mountainbikeroutes in Vlaanderen is niet alleen een overwinning voor sportliefhebbers, maar ook een belangrijke stap in het bevorderen van een actieve levensstijl en natuurbehoud”, aldus Warnez die sinds de coronacrisis meer investeringen in deze routes vraagt.

Dankzij deze uitbreiding omvat het Vlaamse netwerk nu 8.626,8 km aan bewegwijzerde mountainbikeroutes, waarvan 5.443,51 km, ofwel 63,1%, off-road paden zijn. Oost-Vlaanderen springt eruit met 586,3 km nieuwe paden, inclusief een indrukwekkende route in Evergem (109 km extra). De opmerkelijkste toevoeging in Vlaanderen is de Marathonroute Frans Claes, een uitdagende 136 km lange route (80% off-road) met bijna 2.000 hoogtemeters, die door iconische gebieden zoals het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud slingert.

ProvincieLengte route
Oost-Vlaanderen586,3 km
West-Vlaanderen183,6 km
Antwerpen169,4 km
Vlaams-Brabant138,6 km
Limburg92,7 km
Eindtotaal1.170,6 km

20 nieuwe routes in aantocht

“Volgend jaar zullen we verder bouwen op dit succes met de introductie van 20 nieuwe locaties voor mountainbikepaden,” onthult Warnez.

Deze paden zullen een variatie zijn van technische trajecten, zoals Biketrail, Funpark en Skillspark, naast andere soorten paden. Deze ontwikkelingen ondersteunen de inspanningen van de overheid om een actief en groen Vlaanderen te bevorderen.

Warnez benadrukt ook het belang van harmonie tussen sport en natuur: “Sporten in de Vlaamse bossen moet worden aangemoedigd, maar wel met respect voor de natuur en medegebruikers. Meer officiële voorzieningen betekent minder incidenten.”

Hier kan je het aanbod bekijken.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.