Meer dan 1.100 extra kilometers routes voor mountainbikers

In reactie op vragen van Vlaams parlementslid Brecht Warnez onthulde de Vlaamse minister Ben Weyts opmerkelijke cijfers over onze mountainbikeroutes. De afgelopen drie jaar kwamen er 1.170 km aan nieuwe mountainbikeroutes bij in Vlaanderen. “De uitbreiding van mountainbikeroutes in Vlaanderen is niet alleen een overwinning voor sportliefhebbers, maar ook een belangrijke stap in het bevorderen van een actieve levensstijl en natuurbehoud”, aldus Warnez die sinds de coronacrisis meer investeringen in deze routes vraagt.

Dankzij deze uitbreiding omvat het Vlaamse netwerk nu 8.626,8 km aan bewegwijzerde mountainbikeroutes, waarvan 5.443,51 km, ofwel 63,1%, off-road paden zijn. Oost-Vlaanderen springt eruit met 586,3 km nieuwe paden, inclusief een indrukwekkende route in Evergem (109 km extra). De opmerkelijkste toevoeging in Vlaanderen is de Marathonroute Frans Claes, een uitdagende 136 km lange route (80% off-road) met bijna 2.000 hoogtemeters, die door iconische gebieden zoals het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud slingert.

ProvincieLengte route
Oost-Vlaanderen586,3 km
West-Vlaanderen183,6 km
Antwerpen169,4 km
Vlaams-Brabant138,6 km
Limburg92,7 km
Eindtotaal1.170,6 km

20 nieuwe routes in aantocht

“Volgend jaar zullen we verder bouwen op dit succes met de introductie van 20 nieuwe locaties voor mountainbikepaden,” onthult Warnez.

Deze paden zullen een variatie zijn van technische trajecten, zoals Biketrail, Funpark en Skillspark, naast andere soorten paden. Deze ontwikkelingen ondersteunen de inspanningen van de overheid om een actief en groen Vlaanderen te bevorderen.

Warnez benadrukt ook het belang van harmonie tussen sport en natuur: “Sporten in de Vlaamse bossen moet worden aangemoedigd, maar wel met respect voor de natuur en medegebruikers. Meer officiële voorzieningen betekent minder incidenten.”

Hier kan je het aanbod bekijken.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.