Het aantal kankerdiagnoses neemt toe met de jaren. In 2019 kregen 43.092 Vlamingen een kankerdiagnose. De twee grootste verklaringen zijn de groeiende bevolking en het stijgende aandeel aan oudere mensen. “Hoe ouder we met z’n allen worden, hoe groter het risico op kankerontwikkeling”, zegt Brecht Warnez.
13% meer risico op prostaatkanker
De incidentie van kanker is hoger bij mannen in West-Vlaanderen dan in andere provincies. Vooral het risico op hoofd-, hals en prostaatkanker is hoger in deze provincie. “De incidentie van prostaatkanker is significant hoger dan in Vlaanderen, namelijk 13%. Longkanker daarentegen komt minder voor in West-Vlaanderen”, stelt Warnez.
Bij vrouwen is het risico op kanker niet hoger in West-Vlaanderen dan in Vlaanderen. De incidentie op kanker is gelijkmatig verdeeld over Vlaanderen. Melanoma-, hoofd- en halskanker komen wel vaker voor in West-Vlaanderen, maar het risico op longkanker bij vrouwen in West-Vlaanderen ligt het laagst.
Inzetten op preventief beleid via project ‘Gezonde Gemeente’
Vlaanderen ondersteunt de lokale besturen via het project ‘Gezonde Gemeente’. Op vandaag ondertekenden al 270 steden en gemeenten het charter en zijn dus actief rond preventief gezondheidsbeleid. In West-Vlaanderen ondertekende enkel De Panne het charter nog niet. Via het project ‘Gezonde Gemeente’ krijgen gemeentebesturen en OCMW’s een houvast om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit te bouwen. Om daarin te slagen, kan het lokaal bestuur een weloverwogen mix van acties opzetten. Daarnaast reikt het project vanuit hun ervaring succesfactoren aan om het lokale gezondheidsbeleid te doen slagen. Gemeenten krijgen hierbij ondersteuning vanuit Logo. “We moeten lokale besturen blijven ondersteunen om een gezonde gemeente te zijn. Zo kunnen we meer doen dan informeren en sensibiliseren. We moeten via concrete acties mensen aanzetten om deel te nemen aan de preventieve kankerscreenings”, stelt Brecht Warnez overtuigd.