Lancering Erfgoedapp met spannend moordspel

Naar aanleiding van Erfgoeddag in het weekend van 24 en 25 april lanceert de gemeente Wingene een spannend moordspel dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De gemeentelijke Heemkundige Kring Ons Wingene dook in de archieven en diste een moordzaak uit 1909 op voor een erfgoedspel dat via de Erfgoedapp gespeeld wordt. Op zondag 3 oktober van dat jaar ontdekte ene Hector in zijn woning in de Oude Bruggestraat het levenloze lichaam van zijn vrouw Pharaïlde. De jonge en aantrekkelijke vrouw werd brutaal om het leven gebracht. Met de smartphone in de hand trekken deelnemers op coronaveilig onderzoek uit en ontdekken ze tegelijkertijd erfgoedpareltjes in de gemeente.

De Erfgoedapp is een product van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. De app biedt extra informatie bij een bezoek, een wandeling of fietstocht op basis van je locatie en op je eigen tempo.

“Om cultureel erfgoed laagdrempelig en voor alle leeftijden toegankelijk te maken, is de gratis Erfgoedapp een belangrijk hulpmiddel”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Cultuur. “De app loodst je langsheen enkele erfgoedpareltjes in onze gemeente waarover je meer te weten komt.”

Erfgoedspel 1909

De app laat toe om zakelijke informatie op speelse wijze aan te bieden. “In Wingene combineren we erfgoedinformatie met een speurtocht die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit 1909. Een moord in de Oude Bruggestraat schrikte toen de inwoners van onze gemeente op”, zegt Jens Danneels, schepen van Toerisme en Recreatie.

In het ‘Erfgoedspel 1909’ gaan de deelnemers op zoek naar de juiste antwoorden om de moorzaak op te helderen. “Tijdens je wandeling schrap je Cluedogewijs de foute items weg. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en ontdek je wie de schuldige is en waarom, hoe en waar de moord werd gepleegd.”

Start op de markt

Wie de Erfgoedapp heeft gedownload op zijn smartphone kan vanaf zondag 24 april 2021 zijn moordonderzoek aanvatten. De wandeling start op de markt van Wingene. Tijdens de wandeling krijg je via de app alle nodige informatie te zien, én leer je iets bij over het culturele erfgoed van de gemeente. De tocht is zo’n 2,5 kilometer lang, gratis en toegankelijk voor alle leeftijden. “Het spel blijft lange tijd beschikbaar zodat iedereen de kans krijgt om dit coronaveilig te spelen”, aldus de schepenen.

Meer informatie over wat zich in 1909 precies heeft afgespeeld is te vinden op www.wingene.be/erfgoedspel1909. Wil je het spel spelen? Dan lees je dit dossier best pas na de wandeling. Wie meer wil weten over de Erfgoedapp en de andere beschikbare tours kan terecht op www.erfgoedapp.be.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Wingene

Wingene viert één jaar Contactpunt 1750

Exact een jaar geleden lanceerde de gemeente Wingene Contactpunt 1750. Eén nummer waar je zowel fysiek, telefonisch als digitaal terecht kan. Na een jaar kan de gemeente tevreden vaststellen dat het Contactpunt 1750 zich ontpopt heeft tot hét centrale aanspreekpunt voor de inwoners.