Uit onderzoek van UCLL blijkt dat een kwart van de scholen snoeit in zwemlessen. Vorig jaar legde cd&v nog een reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden. “We zien overal de inkomprijzen voor zwembaden stijgen omdat het voor gemeenten onbetaalbaar is geworden een zwembad open te houden. Nog erger is als ze écht aan de noodrem trekken en hun zwembad sluiten. Dan moeten scholen ook nog eens lange busritten inlassen en meer betalen om naar een verder gelegen zwembad te gaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.
Volgens cd&v en haar reddingsplan zijn er structurele oplossingen nodig. De partij wil dat Vlaanderen een fonds voor gemeentelijke zwembaden opricht. Dat moet een basisfinanciering voor deze zwembaden invoeren.
“Aangezien voornamelijk de hoge uitbatingskosten aan de basis liggen van het sluiten van zwembaden, moeten deze kosten dus deels worden gedragen door een voldoende grote basisfinanciering vanuit Vlaanderen”, aldus Brecht Warnez.
Daarnaast moeten gemeenten ook gerichte subsidies krijgen voor kleine energetische investeringen en onderhoudswerken. “Zwembaden vreten energie, wat hoge kosten met zich meebrengt. Kleine maatregelen kunnen evenwel de energiefactuur voor gemeenten sterk naar beneden halen. Daar zijn vandaag geen structurele subsidies voor”, legt Warnez uit.
Eind vorig jaar lanceerde minister Ben Weyts (N-VA) éénmalig een oproep voor energetische werken. 28 zwembaden in Vlaanderen gingen erop in en zullen met deze steun hun energieverbruik doen dalen.
“Dat er zo veel interesse is voor deze éénmalige oproep, bewijst nu net dat er dringend werk gemaakt moet worden van structurele maatregelen”, sluit Warnez af.