Kortrijk veranderde straatnaam verwijzend naar Leopold II

Naast Kortrijk, dat in 2020 al de 'Koning Leopold II-laan' heeft herbenoemd naar de 'Rosa Laperelaan', hebben ook de steden Gent en Sint-Niklaas twee straatnamen gewijzigd wegens de link met de Belgische vorst. De "Koning Leopold II Laan" in Gent is nu de "Floraliënlaan" en de "Leopold II laan" in Sint-Niklaas is omgedoopt tot de "Oosterlaan". Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister Bart Somers. “Hoewel het belangrijk is om het koloniale verleden te erkennen en te begrijpen, moeten we ook realistisch zijn over de prioriteiten van de gemeenten. Er zijn andere maatschappelijke uitdagingen die voor gemeenten dringender aandacht vereisen”, zegt het Vlaams Parlementslid.

Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten en de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid ontstond een publiek debat over verwijzingen naar het koloniale verleden in het straatbeeld. Minister Bart Somers lanceerde daarom in 2020 een handreiking om op een gestructureerde manier aan de slag te kunnen gaan met het dekoloniseren van straatnamen. In Vlaanderen waren op dat ogenblik 184 straatnamen met een link naar het koloniale verleden. Daarvan zijn er nu dus drie gewijzigd.

De afgelopen jaren nam minister Somers – naast de handreiking – verschillende andere initiatieven. Zo werd er een studiedag georganiseerd in het Afrikamuseum over dekolonisatie in het onderwijs. Daarnaast heeft hij vanuit het Wij-Zij netwerk een uitwisseling tussen Nederlandse en Vlaamse gemeenten georganiseerd. Ongeveer vijftig professionals uit Vlaanderen en Nederland namen deel aan deze uitwisseling, waarbij inspiratiemateriaal werd gedeeld.

In het antwoord op de vraag van parlementslid Brecht Warnez gaf de minister aan dat hij blijvend op die weg wil ingaan. Om de kennis en bewustwording rond dit onderwerp verder te versterken, zal op 25 september 2023 een webinar plaatsvinden. Het webinar zal worden gepresenteerd door spreker Tim Cole en zal zich richten op een inspirerend praktijkvoorbeeld uit Bristol.

“We moeten erkennen dat het wijzigen van straatnamen een gevoelig onderwerp is dat verschillende meningen en perspectieven oproept. Gemeenten moeten zorgvuldig afwegingen maken. Dus het is goed dat we vanuit Vlaanderen deze oefeningen blijvend ondersteunen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.