JONGCD&V pleit voor het verplicht dragen van mondmaskers in winkels

JONGCD&V wil een tweede corona-uitbraak vermijden en roept de Veiligheidsraad op om het dragen van mondmaskers in warenhuizen te verplichten.

Morgen komt de Veiligheidsraad samen. Hier zal de verdere versoepeling van de maatregelen worden besproken. We merken op dat in verscheidene landen de R-waarde, de mate waarin een besmet persoon anderen kan besmetten, drastisch aan het stijgen is. In eigen land merken we op dat groepen in de bevolking minder strikt de aanbevelingen van de overheid opvolgt. Om ook bij ons een stijging van deze R-waarde te vermijden, roept JONGCD&V de Veiligheidsraad op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Onder meer doordat nog maar weinig mensen een mondmasker dragen in de supermarkten, heerst er een vals gevoel van veiligheid en het idee dat het coronavirus verdwenen is. Het gevaar bestaat dat er ook lakser wordt omgegaan met de andere maatregelen die de overheid ons aanraadt. Het verplichten van mondmaskers in winkels is volgens JONGCD&V dan ook een logische beslissing om al onze mensen te beschermen.

Tweede uitbraak vermijden

“Een tweede uitbraak van het coronavirus zou desastreus zijn voor onze maatschappij en economie. Het dragen van mondmaskers in winkels helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan en zet de bevolking aan zich ook aan de algemene maatregelen te houden. Wij zijn daarom voorstander van het verplicht dragen van mondmaskers in winkels. Alleen samen slaan we ons door deze gezondheidscrisis.”, aldus Kevin Maas, nationaal voorzitter van JONGCD&V.

“Het dragen van een mondmasker is een teken van respect voor het winkelpersoneel en de andere klanten. Het dragen verplicht maken, is een goede en duidelijke regel in het belang van iedereen en stigmatiseert niet de mensen die het masker nu vrijwillig dragen”, zegt Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid voor JONGCD&V en lid van de Commissie Binnenlands Bestuur.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.