Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Verenigingen steunen

Sinds 1 januari van dit jaar is het verplicht voor verenigingen om op evenementen met herbruikbare bekers te werken. Wie nog kan bewijzen dat 95% van de bekers ingezameld en gerecycleerd wordt, kan afwijken van de regel. Vanaf dit jaar mogen bovendien geen nieuwe wegwerpbekers meer verkocht worden.

“Vanuit onze jongerenafdeling vinden we dat de gemeente de verenigingen moet kunnen ondersteunen,” zegt JONGCD&V-lid Jarne Roose.

Graag financiële tegemoetkoming

Uit de bevraging blijkt dat de meeste verenigingen vragende partij zijn voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen van herbruikbare bekers. De ontleningskost betekent voor de vereniging die een activiteit organiseert namelijk een extra inspanning.

“Veel verenigingen kunnen terecht in gemeentelijke zalen waar veel glazen voorhanden zijn. Wanneer er echter evenementen georganiseerd worden waarvoor er herbruikbare bekers nodig zijn, vragen de verenigingen een tussenkomst van 50% op de eerste 1.200 bekers. Dat was één van de scenario’s die we hen voorlegden,” gaat Jarne Roose verder.

Gemeentelijk afhaalpunt

Het is afvalverwerker MIROM die in de regio herbruikbare bekers aanbiedt. Het afhaalpunt voor de bekers ligt in Roeselare.

“Ruim 80% van de bevraagden vindt dat de gemeente een eigen afhaalpunt moet hebben waar herbruikbare bekers opgehaald en teruggebracht kunnen worden,” vertelt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Heen en weer rijden naar Roeselare betekent een extra kost én tijdverlies.”

Voorleggen aan gemeentebestuur

De CD&V-jongeren trekken met de besluiten uit de bevraging naar het gemeentebestuur. “We hopen dat er financiële tegemoetkoming én een afhaalpunt gerealiseerd kunnen worden,” besluit voorzitter Ruben Verkest. “De vragen en opmerkingen van de verenigingen zijn alvast glashelder.”

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.