Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Verenigingen steunen

Sinds 1 januari van dit jaar is het verplicht voor verenigingen om op evenementen met herbruikbare bekers te werken. Wie nog kan bewijzen dat 95% van de bekers ingezameld en gerecycleerd wordt, kan afwijken van de regel. Vanaf dit jaar mogen bovendien geen nieuwe wegwerpbekers meer verkocht worden.

“Vanuit onze jongerenafdeling vinden we dat de gemeente de verenigingen moet kunnen ondersteunen,” zegt JONGCD&V-lid Jarne Roose.

Graag financiële tegemoetkoming

Uit de bevraging blijkt dat de meeste verenigingen vragende partij zijn voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen van herbruikbare bekers. De ontleningskost betekent voor de vereniging die een activiteit organiseert namelijk een extra inspanning.

“Veel verenigingen kunnen terecht in gemeentelijke zalen waar veel glazen voorhanden zijn. Wanneer er echter evenementen georganiseerd worden waarvoor er herbruikbare bekers nodig zijn, vragen de verenigingen een tussenkomst van 50% op de eerste 1.200 bekers. Dat was één van de scenario’s die we hen voorlegden,” gaat Jarne Roose verder.

Gemeentelijk afhaalpunt

Het is afvalverwerker MIROM die in de regio herbruikbare bekers aanbiedt. Het afhaalpunt voor de bekers ligt in Roeselare.

“Ruim 80% van de bevraagden vindt dat de gemeente een eigen afhaalpunt moet hebben waar herbruikbare bekers opgehaald en teruggebracht kunnen worden,” vertelt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Heen en weer rijden naar Roeselare betekent een extra kost én tijdverlies.”

Voorleggen aan gemeentebestuur

De CD&V-jongeren trekken met de besluiten uit de bevraging naar het gemeentebestuur. “We hopen dat er financiële tegemoetkoming én een afhaalpunt gerealiseerd kunnen worden,” besluit voorzitter Ruben Verkest. “De vragen en opmerkingen van de verenigingen zijn alvast glashelder.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”