Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Verenigingen steunen

Sinds 1 januari van dit jaar is het verplicht voor verenigingen om op evenementen met herbruikbare bekers te werken. Wie nog kan bewijzen dat 95% van de bekers ingezameld en gerecycleerd wordt, kan afwijken van de regel. Vanaf dit jaar mogen bovendien geen nieuwe wegwerpbekers meer verkocht worden.

“Vanuit onze jongerenafdeling vinden we dat de gemeente de verenigingen moet kunnen ondersteunen,” zegt JONGCD&V-lid Jarne Roose.

Graag financiële tegemoetkoming

Uit de bevraging blijkt dat de meeste verenigingen vragende partij zijn voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen van herbruikbare bekers. De ontleningskost betekent voor de vereniging die een activiteit organiseert namelijk een extra inspanning.

“Veel verenigingen kunnen terecht in gemeentelijke zalen waar veel glazen voorhanden zijn. Wanneer er echter evenementen georganiseerd worden waarvoor er herbruikbare bekers nodig zijn, vragen de verenigingen een tussenkomst van 50% op de eerste 1.200 bekers. Dat was één van de scenario’s die we hen voorlegden,” gaat Jarne Roose verder.

Gemeentelijk afhaalpunt

Het is afvalverwerker MIROM die in de regio herbruikbare bekers aanbiedt. Het afhaalpunt voor de bekers ligt in Roeselare.

“Ruim 80% van de bevraagden vindt dat de gemeente een eigen afhaalpunt moet hebben waar herbruikbare bekers opgehaald en teruggebracht kunnen worden,” vertelt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Heen en weer rijden naar Roeselare betekent een extra kost én tijdverlies.”

Voorleggen aan gemeentebestuur

De CD&V-jongeren trekken met de besluiten uit de bevraging naar het gemeentebestuur. “We hopen dat er financiële tegemoetkoming én een afhaalpunt gerealiseerd kunnen worden,” besluit voorzitter Ruben Verkest. “De vragen en opmerkingen van de verenigingen zijn alvast glashelder.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.