Jeugdhuizen zetten zich in voor een positief feestklimaat

Samen met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zetten 37 West-Vlaamse jeugdhuizen zich in om in een veilige uitgaansomgeving feest te vieren. “Via verschillende acties worden jonge feestvierders attent gemaakt op de gevaren van alcohol, drugs, veilig in het verkeer, onveilige seks enzovoort. De jeugdhuizen zijn een ideale laagdrempelige plaats om hierover initiatieven te nemen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Nu de jeugdhuizen verlost zijn van alle coronazorgen, worden opnieuw heel wat feestjes georganiseerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) biedt via het project ‘ATTENT’ – in samenwerking met Formaat – de jeugdhuizen materiaal, vorming en begeleiding aan om jongeren op een verantwoorde manier te laten uitgaan.

Jeugdhuizen kunnen kiezen uit acht verschillende projecten (‘attenties’) zoals het opmaken van een alcohol- en drugplan, het aanbieden van gratis water, condooms of oordoppen of het voorzien van een gevulde EHBO-koffer. Dit jaar komt daar een nieuwe attentie bij rond ‘verantwoord schenken’.

In West-Vlaanderen zijn er 37 jeugdhuizen die deelnemen aan het project ‘ATTENT’. Daarmee doet onze provincie het een stuk minder goed dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen maar wel beter dan Limburg en Vlaams-Brabant.

ProvincieAantal ‘attente’ jeugdhuizen
Antwerpen50
Limburg34
Oost-Vlaanderen73
West-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant24

De jeugdhuizen die meewerken krijgen ook het ‘ATTENT’-certificaat die ze via sterpictogrammen in de vorm van bordjes en stickers in het jeugdhuis kunnen kenbaar maken.

“Op die manier helpen ze niet alleen jongeren maar zetten ze ook hun initiatieven positief in de kijker. Jeugdhuizen zijn vaak een eerste plek waar jongeren uitgaan en moeten dus een veilige haven zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Economie

Inwoners van 48 West-Vlaamse gemeenten kunnen dakenscan raadplegen

Vandaag zijn via de website dakinzicht.fluvius.be reeds van 24 West-Vlaamse gemeenten een dakenscan raadpleegbaar. Vanaf september komen daar nog eens 24 gemeenten bij. Onze provincie is daarbij de best scorende provincie. “Luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen van daken in kaart te brengen en zijn een manier om burgers te sensibiliseren hun woningen energetisch te renoveren. Toch is er meer promotie en begeleiding nodig om tot effectieve resultaten te komen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Binnenlands Bestuur

Op Voka-stage bij Vanden Broele in Brugge

Ook in het zomerreces zat Vlaams Parlementslid Brecht Warnez niet stil. Hij trok onder andere een dag op zomerstage bij Vanden Broele. Al 25 jaar biedt Voka volksvertegenwoordigers de kans om te proeven van het bedrijfsleven. Bij Vanden Broele sprak Warnez de hele dag met bedrijfsleiders en medewerkers over innovatie in digitale dienstverlening van lokale besturen.

West-Vlaanderen

77% meer huursubsidies en installatiepremies

Het aantal aanvragen voor een huursubsidie daalt, maar het gemiddelde bedrag per dossier stijgt fors. Met 12 miljoen euro gaan de meeste middelen (25%) naar West-Vlaanderen. “Betaalbaar wonen is een basisrecht,” zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez, “we moeten ons uiterste best blijven doen om ervoor te zorgen dat Vlaamse gezinnen een dak boven het hoofd hebben.”