Jeugdhuizen zetten zich in voor een positief feestklimaat

Samen met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zetten 37 West-Vlaamse jeugdhuizen zich in om in een veilige uitgaansomgeving feest te vieren. “Via verschillende acties worden jonge feestvierders attent gemaakt op de gevaren van alcohol, drugs, veilig in het verkeer, onveilige seks enzovoort. De jeugdhuizen zijn een ideale laagdrempelige plaats om hierover initiatieven te nemen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Nu de jeugdhuizen verlost zijn van alle coronazorgen, worden opnieuw heel wat feestjes georganiseerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) biedt via het project ‘ATTENT’ – in samenwerking met Formaat – de jeugdhuizen materiaal, vorming en begeleiding aan om jongeren op een verantwoorde manier te laten uitgaan.

Jeugdhuizen kunnen kiezen uit acht verschillende projecten (‘attenties’) zoals het opmaken van een alcohol- en drugplan, het aanbieden van gratis water, condooms of oordoppen of het voorzien van een gevulde EHBO-koffer. Dit jaar komt daar een nieuwe attentie bij rond ‘verantwoord schenken’.

In West-Vlaanderen zijn er 37 jeugdhuizen die deelnemen aan het project ‘ATTENT’. Daarmee doet onze provincie het een stuk minder goed dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen maar wel beter dan Limburg en Vlaams-Brabant.

ProvincieAantal ‘attente’ jeugdhuizen
Antwerpen50
Limburg34
Oost-Vlaanderen73
West-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant24

De jeugdhuizen die meewerken krijgen ook het ‘ATTENT’-certificaat die ze via sterpictogrammen in de vorm van bordjes en stickers in het jeugdhuis kunnen kenbaar maken.

“Op die manier helpen ze niet alleen jongeren maar zetten ze ook hun initiatieven positief in de kijker. Jeugdhuizen zijn vaak een eerste plek waar jongeren uitgaan en moeten dus een veilige haven zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Verkeersveiligheid

31 West-Vlaamse kruispunten op lijst met “zwarte kruispunten”

In West-Vlaanderen staan er 31 gevaarlijke punten op de dynamische lijst met gevaarlijke verkeerspunten. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Elk gevaarlijk verkeerspunt is er één te veel. Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit, niet alleen door het wegwerken van de gevaarlijke punten, maar ook door het proactief aanpakken van locaties om te voorkomen dat ze op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten belanden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.