Jeugdhuizen zetten zich in voor een positief feestklimaat

Samen met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zetten 37 West-Vlaamse jeugdhuizen zich in om in een veilige uitgaansomgeving feest te vieren. “Via verschillende acties worden jonge feestvierders attent gemaakt op de gevaren van alcohol, drugs, veilig in het verkeer, onveilige seks enzovoort. De jeugdhuizen zijn een ideale laagdrempelige plaats om hierover initiatieven te nemen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Nu de jeugdhuizen verlost zijn van alle coronazorgen, worden opnieuw heel wat feestjes georganiseerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) biedt via het project ‘ATTENT’ – in samenwerking met Formaat – de jeugdhuizen materiaal, vorming en begeleiding aan om jongeren op een verantwoorde manier te laten uitgaan.

Jeugdhuizen kunnen kiezen uit acht verschillende projecten (‘attenties’) zoals het opmaken van een alcohol- en drugplan, het aanbieden van gratis water, condooms of oordoppen of het voorzien van een gevulde EHBO-koffer. Dit jaar komt daar een nieuwe attentie bij rond ‘verantwoord schenken’.

In West-Vlaanderen zijn er 37 jeugdhuizen die deelnemen aan het project ‘ATTENT’. Daarmee doet onze provincie het een stuk minder goed dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen maar wel beter dan Limburg en Vlaams-Brabant.

ProvincieAantal ‘attente’ jeugdhuizen
Antwerpen50
Limburg34
Oost-Vlaanderen73
West-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant24

De jeugdhuizen die meewerken krijgen ook het ‘ATTENT’-certificaat die ze via sterpictogrammen in de vorm van bordjes en stickers in het jeugdhuis kunnen kenbaar maken.

“Op die manier helpen ze niet alleen jongeren maar zetten ze ook hun initiatieven positief in de kijker. Jeugdhuizen zijn vaak een eerste plek waar jongeren uitgaan en moeten dus een veilige haven zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.