Jeugdhuizen zetten zich in voor een positief feestklimaat

Samen met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zetten 37 West-Vlaamse jeugdhuizen zich in om in een veilige uitgaansomgeving feest te vieren. “Via verschillende acties worden jonge feestvierders attent gemaakt op de gevaren van alcohol, drugs, veilig in het verkeer, onveilige seks enzovoort. De jeugdhuizen zijn een ideale laagdrempelige plaats om hierover initiatieven te nemen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Nu de jeugdhuizen verlost zijn van alle coronazorgen, worden opnieuw heel wat feestjes georganiseerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) biedt via het project ‘ATTENT’ – in samenwerking met Formaat – de jeugdhuizen materiaal, vorming en begeleiding aan om jongeren op een verantwoorde manier te laten uitgaan.

Jeugdhuizen kunnen kiezen uit acht verschillende projecten (‘attenties’) zoals het opmaken van een alcohol- en drugplan, het aanbieden van gratis water, condooms of oordoppen of het voorzien van een gevulde EHBO-koffer. Dit jaar komt daar een nieuwe attentie bij rond ‘verantwoord schenken’.

In West-Vlaanderen zijn er 37 jeugdhuizen die deelnemen aan het project ‘ATTENT’. Daarmee doet onze provincie het een stuk minder goed dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen maar wel beter dan Limburg en Vlaams-Brabant.

ProvincieAantal ‘attente’ jeugdhuizen
Antwerpen50
Limburg34
Oost-Vlaanderen73
West-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant24

De jeugdhuizen die meewerken krijgen ook het ‘ATTENT’-certificaat die ze via sterpictogrammen in de vorm van bordjes en stickers in het jeugdhuis kunnen kenbaar maken.

“Op die manier helpen ze niet alleen jongeren maar zetten ze ook hun initiatieven positief in de kijker. Jeugdhuizen zijn vaak een eerste plek waar jongeren uitgaan en moeten dus een veilige haven zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.