Jeugdhuizen zetten zich in voor een positief feestklimaat

Samen met het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zetten 37 West-Vlaamse jeugdhuizen zich in om in een veilige uitgaansomgeving feest te vieren. “Via verschillende acties worden jonge feestvierders attent gemaakt op de gevaren van alcohol, drugs, veilig in het verkeer, onveilige seks enzovoort. De jeugdhuizen zijn een ideale laagdrempelige plaats om hierover initiatieven te nemen”, legt Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit.

Nu de jeugdhuizen verlost zijn van alle coronazorgen, worden opnieuw heel wat feestjes georganiseerd. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) biedt via het project ‘ATTENT’ – in samenwerking met Formaat – de jeugdhuizen materiaal, vorming en begeleiding aan om jongeren op een verantwoorde manier te laten uitgaan.

Jeugdhuizen kunnen kiezen uit acht verschillende projecten (‘attenties’) zoals het opmaken van een alcohol- en drugplan, het aanbieden van gratis water, condooms of oordoppen of het voorzien van een gevulde EHBO-koffer. Dit jaar komt daar een nieuwe attentie bij rond ‘verantwoord schenken’.

In West-Vlaanderen zijn er 37 jeugdhuizen die deelnemen aan het project ‘ATTENT’. Daarmee doet onze provincie het een stuk minder goed dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen maar wel beter dan Limburg en Vlaams-Brabant.

ProvincieAantal ‘attente’ jeugdhuizen
Antwerpen50
Limburg34
Oost-Vlaanderen73
West-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant24

De jeugdhuizen die meewerken krijgen ook het ‘ATTENT’-certificaat die ze via sterpictogrammen in de vorm van bordjes en stickers in het jeugdhuis kunnen kenbaar maken.

“Op die manier helpen ze niet alleen jongeren maar zetten ze ook hun initiatieven positief in de kijker. Jeugdhuizen zijn vaak een eerste plek waar jongeren uitgaan en moeten dus een veilige haven zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Leesoffensief start met onder andere auteursresidenties in 3 secundaire scholen

Het niveau van ons leesonderwijs moet terug beter. “Vlaanderen neemt tientallen initiatieven om het leesonderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister Ben Weyts (N-VA). De investeringen gebeuren binnen onderwijs, cultuur, welzijn, lokale besturen en lopen verspreid over alle leeftijdsgroepen van de bevolking.

Cultuur

64% van de West-Vlaamse bibliotheken gebruikt Vlaams e-boekenplatform

De vzw Cultuurconnect, een organisatie van de Vlaamse overheid, heeft een Vlaamse e-boekendienst ontwikkeld. Daarvoor kon het rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. “Verdere digitalisering van het bibliotheekaanbod blijft een startend initiatief waar zeker een doelpubliek voor is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.