Investeringssubsidies voor 3 projecten rond energiezuinige culturele infrastructuur

Zowel in Ieper, in Heuvelland en in Koksijde kan met Vlaamse subsidies culturele infrastructuur aangepakt worden op het vlak van energiebesparing. “Zo maakt Vlaanderen het mogelijk om op een duurzamere manier gebruik te maken van ons erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De Vlaamse investeringssubsidies worden verleend voor het bouwen, verbouwen, uitbreiden en aankopen van grote culturele infrastructuur met bovenlokaal belang of voor het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur.

In totaal werden uit West-Vlaanderen aanvragen ingediend met een totale waarde van ongeveer 1,3 miljoen euro.

West-Vlaanderen haalt 700.000 euro binnen voor de energiezuinige projecten in Ieper, Heuvelland en Koksijde”, weet Warnez.

De Lakenhallen en de Sint-Laurentiuskerk

Het meest opvallende project is de Lakenhallen te Ieper. Vlaanderen voorziet meer dan 300.000 euro om de delen van het dak die tot nu toe nog niet zijn geïsoleerd, wel te isoleren. Het tweede West-Vlaamse project waaraan subsidies zullen worden toegekend is de herbestemming van de kerk in Heuvelland. De Sint-Laurentiuskerk zal worden omgebouwd tot een ontmoetingscentrum met een prijskaartje van meer dan € 200.000. Tenslotte krijgt Koksijde 150.000 euro voor het overschakelen van klassieke theaterlichten naar LED-verlichting.

Deze drie projecten geven een toekomst aan gebouwen die voor de lokale gemeenschap deel uitmaken van onze geschiedenis en cultuur. Het is goed dat ze worden klaargestoomd om nog decennia hun functie te vervullen”, stelt Brecht Warnez.

Energiezuinigheid

Al deze Vlaamse subsidies passen in een bredere visie van het nieuwe subsidiereglement van de Vlaamse regering om onroerend erfgoed energiezuiniger te maken. “Dat onroerend erfgoed verduurzaamt is niet alleen goed voor een verlaagd energieverbruik, het maakt het ook makkelijker om de gebouwen te herbestemmen”, stelt Brecht Warnez. In totaal zijn er 16 projecten in heel het gewest die in het totaal 3,7 miljoen euro Vlaamse subsidies hebben gekregen.

IeperHeuvellandKoksijde
Bedrag€ 316.003,89€ 227.968,2€ 148.851,86
Goedgekeurde bedragen per project in West-Vlaanderen

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”