Investeringssubsidies voor 3 projecten rond energiezuinige culturele infrastructuur

Zowel in Ieper, in Heuvelland en in Koksijde kan met Vlaamse subsidies culturele infrastructuur aangepakt worden op het vlak van energiebesparing. “Zo maakt Vlaanderen het mogelijk om op een duurzamere manier gebruik te maken van ons erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De Vlaamse investeringssubsidies worden verleend voor het bouwen, verbouwen, uitbreiden en aankopen van grote culturele infrastructuur met bovenlokaal belang of voor het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur.

In totaal werden uit West-Vlaanderen aanvragen ingediend met een totale waarde van ongeveer 1,3 miljoen euro.

West-Vlaanderen haalt 700.000 euro binnen voor de energiezuinige projecten in Ieper, Heuvelland en Koksijde”, weet Warnez.

De Lakenhallen en de Sint-Laurentiuskerk

Het meest opvallende project is de Lakenhallen te Ieper. Vlaanderen voorziet meer dan 300.000 euro om de delen van het dak die tot nu toe nog niet zijn geïsoleerd, wel te isoleren. Het tweede West-Vlaamse project waaraan subsidies zullen worden toegekend is de herbestemming van de kerk in Heuvelland. De Sint-Laurentiuskerk zal worden omgebouwd tot een ontmoetingscentrum met een prijskaartje van meer dan € 200.000. Tenslotte krijgt Koksijde 150.000 euro voor het overschakelen van klassieke theaterlichten naar LED-verlichting.

Deze drie projecten geven een toekomst aan gebouwen die voor de lokale gemeenschap deel uitmaken van onze geschiedenis en cultuur. Het is goed dat ze worden klaargestoomd om nog decennia hun functie te vervullen”, stelt Brecht Warnez.

Energiezuinigheid

Al deze Vlaamse subsidies passen in een bredere visie van het nieuwe subsidiereglement van de Vlaamse regering om onroerend erfgoed energiezuiniger te maken. “Dat onroerend erfgoed verduurzaamt is niet alleen goed voor een verlaagd energieverbruik, het maakt het ook makkelijker om de gebouwen te herbestemmen”, stelt Brecht Warnez. In totaal zijn er 16 projecten in heel het gewest die in het totaal 3,7 miljoen euro Vlaamse subsidies hebben gekregen.

IeperHeuvellandKoksijde
Bedrag€ 316.003,89€ 227.968,2€ 148.851,86
Goedgekeurde bedragen per project in West-Vlaanderen

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

Leerlingen van Wingense scholen vaker naar de bib

De bibliotheek van Wingene en de Wingense scholen slaan de handen in elkaar om het leesplezier, de leesvaardigheid en de leesmotivatie bij kinderen uit de lagere en de kleuterschool te bevorderen. “We gaan een deel van het busvervoer betalen zodat de leerlingen meer naar de bib kunnen komen”, zegt Hedwig Kerckhove, schepen van Flankerend Onderwijsbeleid. “Dat is belangrijk want een klasbezoek verlaagt de drempel aanzienlijk om in de vrije tijd samen met de (groot)ouders de bib binnen te stappen”, onderstreept Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek.