Vlaams Parlementslid en schepen in Wingene Brecht Warnez (CD&V) vindt een gemeenschappelijke aanpak voor recyclageparken, zoals overal verplicht reserveren, geen goed idee. Hij kijkt daarvoor naar de cijfers van de eerste openingsdag bij een aantal intercommunales in West-Vlaanderen.
Bij de intercommunale MIROM (Roeselare-Tielt), waar hij als schepen van Milieu uit Wingene nauw betrokken is, zijn de cijfers heel duidelijk. In 11 van de 14 recyclageparken waren er minder bezoekers dan op een gemiddelde dag in de paasvakantie. In de andere parken is er een gemiddelde daling van 45%. De cijfers van andere intercommunales zoals IVVIO en IMOG liggen in dezelfde lijn. In grotere steden waar er wel wachtrijen opdoken, was dit een tijdelijk probleem dat zich enkel tijdens de ochtend stelde.
“De communicatie was ook heel duidelijk. We vroegen om enkel met noodzakelijk afval langs te komen. De burgers hebben zich zeer goed aan deze afspraak gehouden”, zegt Brecht Warnez. “Over het algemeen is de heropening van de recyclageparken vlot verlopen. Er is dus helemaal geen nood aan nieuwe afspraken of bijkomende maatregelen.”
“Laat steden en gemeenten zelf beslissen”
“De burgemeesters en schepenen van steden en gemeenten maakten duidelijk een goede inschatting over de heropening van hun recyclagepark”, zegt parlementslid Brecht Warnez. “Dat is logisch, zij kennen hun werking en hun inwoners het beste. Door het opleggen van een reservatiesysteem miskent de minister opnieuw de autonomie van de lokale besturen. Bovendien schrijft de grondwet uitdrukkelijk voor dat de gemeenten beschikken over autonomie. Maatregelen zonder maatschappelijke verantwoording opleggen is daarvan een miskenning.”