In West-Vlaanderen loopt heropening recyclageparken vlot

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte bekend dat ze een gemeenschappelijke aanpak bij alle recyclageparken in Vlaanderen onderzoekt. (VTM Nieuws 7/04) Daarbij denkt ze aan een reservatiesysteem. Dit naar aanleiding van een beperkt aantal lange wachtrijen die in enkele grote steden zoals Gent opdoken. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez roept de minister op om de lokale autonomie van gemeenten te respecteren: “Haal de problemen van de grote steden niet naar andere steden en gemeenten waar er geen problemen zijn.”

Vlaams Parlementslid en schepen in Wingene Brecht Warnez (CD&V) vindt een gemeenschappelijke aanpak voor recyclageparken, zoals overal verplicht reserveren, geen goed idee. Hij kijkt daarvoor naar de cijfers van de eerste openingsdag bij een aantal intercommunales in West-Vlaanderen.

Bij de intercommunale MIROM (Roeselare-Tielt), waar hij als schepen van Milieu uit Wingene nauw betrokken is, zijn de cijfers heel duidelijk. In 11 van de 14 recyclageparken waren er minder  bezoekers dan op een gemiddelde dag in de paasvakantie. In de andere parken is er een gemiddelde daling van 45%. De cijfers van andere intercommunales zoals IVVIO en IMOG liggen in dezelfde lijn. In grotere steden waar er wel wachtrijen opdoken, was dit een tijdelijk probleem dat zich enkel tijdens de ochtend stelde.

“De communicatie was ook heel duidelijk. We vroegen om enkel met noodzakelijk afval langs te komen. De burgers hebben zich zeer goed aan deze afspraak gehouden”, zegt Brecht Warnez. “Over het algemeen is de heropening van de recyclageparken vlot verlopen. Er is dus helemaal geen nood aan nieuwe afspraken of bijkomende maatregelen.”

“Laat steden en gemeenten zelf beslissen”

“De burgemeesters en schepenen van steden en gemeenten maakten duidelijk een goede inschatting over de heropening van hun recyclagepark”, zegt parlementslid Brecht Warnez. “Dat is logisch, zij kennen hun werking en hun inwoners het beste. Door het opleggen van een reservatiesysteem miskent de minister opnieuw de autonomie van de lokale besturen. Bovendien schrijft de grondwet uitdrukkelijk voor dat de gemeenten beschikken over autonomie. Maatregelen zonder maatschappelijke verantwoording opleggen is daarvan een miskenning.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.