In West-Vlaanderen loopt heropening recyclageparken vlot

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte bekend dat ze een gemeenschappelijke aanpak bij alle recyclageparken in Vlaanderen onderzoekt. (VTM Nieuws 7/04) Daarbij denkt ze aan een reservatiesysteem. Dit naar aanleiding van een beperkt aantal lange wachtrijen die in enkele grote steden zoals Gent opdoken. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez roept de minister op om de lokale autonomie van gemeenten te respecteren: “Haal de problemen van de grote steden niet naar andere steden en gemeenten waar er geen problemen zijn.”

Vlaams Parlementslid en schepen in Wingene Brecht Warnez (CD&V) vindt een gemeenschappelijke aanpak voor recyclageparken, zoals overal verplicht reserveren, geen goed idee. Hij kijkt daarvoor naar de cijfers van de eerste openingsdag bij een aantal intercommunales in West-Vlaanderen.

Bij de intercommunale MIROM (Roeselare-Tielt), waar hij als schepen van Milieu uit Wingene nauw betrokken is, zijn de cijfers heel duidelijk. In 11 van de 14 recyclageparken waren er minder  bezoekers dan op een gemiddelde dag in de paasvakantie. In de andere parken is er een gemiddelde daling van 45%. De cijfers van andere intercommunales zoals IVVIO en IMOG liggen in dezelfde lijn. In grotere steden waar er wel wachtrijen opdoken, was dit een tijdelijk probleem dat zich enkel tijdens de ochtend stelde.

“De communicatie was ook heel duidelijk. We vroegen om enkel met noodzakelijk afval langs te komen. De burgers hebben zich zeer goed aan deze afspraak gehouden”, zegt Brecht Warnez. “Over het algemeen is de heropening van de recyclageparken vlot verlopen. Er is dus helemaal geen nood aan nieuwe afspraken of bijkomende maatregelen.”

“Laat steden en gemeenten zelf beslissen”

“De burgemeesters en schepenen van steden en gemeenten maakten duidelijk een goede inschatting over de heropening van hun recyclagepark”, zegt parlementslid Brecht Warnez. “Dat is logisch, zij kennen hun werking en hun inwoners het beste. Door het opleggen van een reservatiesysteem miskent de minister opnieuw de autonomie van de lokale besturen. Bovendien schrijft de grondwet uitdrukkelijk voor dat de gemeenten beschikken over autonomie. Maatregelen zonder maatschappelijke verantwoording opleggen is daarvan een miskenning.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.