Het zoemt in de bib: de bij staat centraal tijdens belevingsweekend

Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober zoemt het in bib kerk Hille. “Tijdens dit weekend komen 185 gezinnen het gratis bloemenzaad ophalen dat onze bijenwerkgroep dit najaar geoogst heeft op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat, Duurzaamheid en Bibliotheek. “Tegelijkertijd is er een heleboel te beleven in de bib, iedereen is welkom!”

Sinds het najaar van 2021 is een gemeentelijke bijenwerkgroep actief met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, een uniek initiatief in Vlaanderen. Op een oppervlakte van 4.000 vierkante meter worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. “Na de zomer heeft de bijenwerkgroep het bloemenzaad geoogst en gedroogd”, zegt Hedwig Kerckhove, schepen van Groenbeheer en -Onderhoud. “We stellen het bloemenzaad gratis ter beschikking van onze inwoners om in te zaaien in eigen tuin want elk bloemenperk, klein of groot, kan een verschil maken voor de biodiversiteit in het algemeen en de bijen in het bijzonder.”

Gratis bloemenzaad voor iedereen (ook voor wie niet besteld heeft)

Tijdens het weekend kunnen inwoners die bloemzaden besteld hebben, deze ophalen in bib kerk Hille tussen 10 en 12 uur.

“185 gezinnen gaven hun bestelling door en krijgen bij het ophalen de laatste zaairichtlijnen mee van onze experts”, klinkt het. “Verder is er een mini-expo over de evolutie van de bijenteelt en is er ook een imker aanwezig, je kan proeven van zoete en natuurlijke lekkernijen, boeken voor jong en oud ontdekken bij een thematische boekstand …” Er is ook goed nieuws voor wie gratis bloemenzaad vergat te bestellen. “We voorzien gratis zakjes gemengd bloemenzaad voor elke bezoeker die langskomt.”

Praktisch

Wanneer? Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober tussen 10 en 12 uur
Waar? Bib kerk Hille (Wingenesteenweg 2A)
Inschrijven? Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom!
Gratis (met uitzondering van de zoete drankjes die je tegen zeer democratische prijzen cash kan kopen ten voordele van de vrijwillige bijenwerkgroep)

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.