Het zoemt in de bib: de bij staat centraal tijdens belevingsweekend

Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober zoemt het in bib kerk Hille. “Tijdens dit weekend komen 185 gezinnen het gratis bloemenzaad ophalen dat onze bijenwerkgroep dit najaar geoogst heeft op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat, Duurzaamheid en Bibliotheek. “Tegelijkertijd is er een heleboel te beleven in de bib, iedereen is welkom!”

Sinds het najaar van 2021 is een gemeentelijke bijenwerkgroep actief met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, een uniek initiatief in Vlaanderen. Op een oppervlakte van 4.000 vierkante meter worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. “Na de zomer heeft de bijenwerkgroep het bloemenzaad geoogst en gedroogd”, zegt Hedwig Kerckhove, schepen van Groenbeheer en -Onderhoud. “We stellen het bloemenzaad gratis ter beschikking van onze inwoners om in te zaaien in eigen tuin want elk bloemenperk, klein of groot, kan een verschil maken voor de biodiversiteit in het algemeen en de bijen in het bijzonder.”

Gratis bloemenzaad voor iedereen (ook voor wie niet besteld heeft)

Tijdens het weekend kunnen inwoners die bloemzaden besteld hebben, deze ophalen in bib kerk Hille tussen 10 en 12 uur.

“185 gezinnen gaven hun bestelling door en krijgen bij het ophalen de laatste zaairichtlijnen mee van onze experts”, klinkt het. “Verder is er een mini-expo over de evolutie van de bijenteelt en is er ook een imker aanwezig, je kan proeven van zoete en natuurlijke lekkernijen, boeken voor jong en oud ontdekken bij een thematische boekstand …” Er is ook goed nieuws voor wie gratis bloemenzaad vergat te bestellen. “We voorzien gratis zakjes gemengd bloemenzaad voor elke bezoeker die langskomt.”

Praktisch

Wanneer? Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober tussen 10 en 12 uur
Waar? Bib kerk Hille (Wingenesteenweg 2A)
Inschrijven? Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom!
Gratis (met uitzondering van de zoete drankjes die je tegen zeer democratische prijzen cash kan kopen ten voordele van de vrijwillige bijenwerkgroep)

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”