Groepsaankoop milieuvriendelijke vogelafweer

Wie een vogelschrikkanon inzet, is in toepassing van de algemene politieverordening voor de Politiezone Regio Tielt gebonden aan strikte regels. De reglementering zoekt een evenwicht tussen het zo efficiënt mogelijk voorkomen van wild- en vogelschade enerzijds, en de leefbaarheid van de buurt anderzijds. “Waar een kanon geplaatst is, moeten onder meer gelijktijdig geluidsarme en milieuvriendelijke afschrikmethoden worden toegepast. Om deze vogelafweermiddelen aan een interessante prijs te kunnen aanbieden aan onze land- en tuinbouwers organiseert de gemeente nog tot 28 februari 2023 een groepsaankoop”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez.

Gebruik vogelschrikkanon gereglementeerd

Door de luide knal die zij op geregelde tijdstippen produceren worden de ‘ongewenste’ bezoekers (tijdelijk) van het veld verjaagd. Door de gewenning vermindert echter de effectiviteit. Die kanonnen, die van ’s morgens tot ’s avonds laat ingezet worden, kunnen evenwel hinderlijk zijn voor omwonenden en niet-schadelijke fauna.

Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid vult aan: “ Het gebruik van de vogelschrikkanonnen en/of andere geluidsproducerende toestellen is vastgelegd in het algemeen politiereglement en verboden tussen 22 en 6 uur. Het kanon mag niet meer dan 6 knallen per uur produceren. Op het perceel moeten gelijktijdig geluidsarme en milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden worden toegepast”.

Afwisseling geeft beste resultaat

In het kader van het Leader project ‘Geïntegreerd Faunaplan’ ging Stadlandschap West-Vlaamse hart op zoek naar een beter evenwicht tussen de verschillende soorten op het platteland. Het opzet was onder meer om landbouwers te ondersteunen bij het beperken van schade aan landbouwgewassen door de inzet van milieuvriendelijke afschrikmethoden. “Uit praktijkervaringen blijkt dat verschillende producten best afgewisseld en gecombineerd worden voor het meest effectieve resultaat. Om de milieuvriendelijke vogelafschrikmiddelen aan een interessante prijs te kunnen aanbieden aan de land- en tuinbouwers organiseert de gemeente een groepsaankoop”, aldus schepen van Landbouw Hedwig Kerckhove.

Aanbod negen verschillende afweersystemen

Nog tot 28 februari kunnen land- en tuinbouwers deelnemen aan de groepsaankoop. Er is keuze uit 9 verschillende milieuvriendelijke afweersystemen. Bestellen kan via www.wingene.be/groepsaankoop-alternatieve-vogelafweersystemen.

De groepsaankoop is uitsluitend bedoeld voor land- en tuinbouwers met een bedrijfszetel of perceelsgebruik in Wingene.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.