Groepsaankoop milieuvriendelijke vogelafweer

Wie een vogelschrikkanon inzet, is in toepassing van de algemene politieverordening voor de Politiezone Regio Tielt gebonden aan strikte regels. De reglementering zoekt een evenwicht tussen het zo efficiënt mogelijk voorkomen van wild- en vogelschade enerzijds, en de leefbaarheid van de buurt anderzijds. “Waar een kanon geplaatst is, moeten onder meer gelijktijdig geluidsarme en milieuvriendelijke afschrikmethoden worden toegepast. Om deze vogelafweermiddelen aan een interessante prijs te kunnen aanbieden aan onze land- en tuinbouwers organiseert de gemeente nog tot 28 februari 2023 een groepsaankoop”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez.

Gebruik vogelschrikkanon gereglementeerd

Door de luide knal die zij op geregelde tijdstippen produceren worden de ‘ongewenste’ bezoekers (tijdelijk) van het veld verjaagd. Door de gewenning vermindert echter de effectiviteit. Die kanonnen, die van ‘s morgens tot ‘s avonds laat ingezet worden, kunnen evenwel hinderlijk zijn voor omwonenden en niet-schadelijke fauna.

Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid vult aan: “ Het gebruik van de vogelschrikkanonnen en/of andere geluidsproducerende toestellen is vastgelegd in het algemeen politiereglement en verboden tussen 22 en 6 uur. Het kanon mag niet meer dan 6 knallen per uur produceren. Op het perceel moeten gelijktijdig geluidsarme en milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden worden toegepast”.

Afwisseling geeft beste resultaat

In het kader van het Leader project ‘Geïntegreerd Faunaplan’ ging Stadlandschap West-Vlaamse hart op zoek naar een beter evenwicht tussen de verschillende soorten op het platteland. Het opzet was onder meer om landbouwers te ondersteunen bij het beperken van schade aan landbouwgewassen door de inzet van milieuvriendelijke afschrikmethoden. “Uit praktijkervaringen blijkt dat verschillende producten best afgewisseld en gecombineerd worden voor het meest effectieve resultaat. Om de milieuvriendelijke vogelafschrikmiddelen aan een interessante prijs te kunnen aanbieden aan de land- en tuinbouwers organiseert de gemeente een groepsaankoop”, aldus schepen van Landbouw Hedwig Kerckhove.

Aanbod negen verschillende afweersystemen

Nog tot 28 februari kunnen land- en tuinbouwers deelnemen aan de groepsaankoop. Er is keuze uit 9 verschillende milieuvriendelijke afweersystemen. Bestellen kan via www.wingene.be/groepsaankoop-alternatieve-vogelafweersystemen.

De groepsaankoop is uitsluitend bedoeld voor land- en tuinbouwers met een bedrijfszetel of perceelsgebruik in Wingene.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Wingene

Wingene haalt foodtruckfestival naar gemeente

Dit jaar brengt Wingene een nieuw culinair hoogtepunt met het debuut van een levendig foodtruckfestival. Dit initiatief, een samenwerking tussen Vadelo en Mobilefoodbar, belooft volgende zomer een smakelijke mix van diversiteit, entertainment en gezelligheid te worden.