Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.

Het streefdoel is om tegen 2030 in heel Vlaanderen volledig over te schakelen naar energiezuinige led-verlichting. Gemeenten zoals Spiere-Helkijn, Wevelgem, Sint-Truiden, Anzegem en Horebeke lopen voorop, waar begin dit jaar al meer dan 90% van de verlichting is omgezet. Daarentegen is het percentage verlichting dat is overgeschakeld in Wommelgem, Zelzate, Kapellen, Hoegaarden en Kampenhout nog onder de 10%.

Toch zijn de resultaten over het algemeen positief en zitten de gemeenten op schema om de doelstelling in 2030 te halen.

“Onze gemeenten hebben veerkracht getoond, zelfs te midden van uitdagende omstandigheden zoals de coronacrisis en bevoorradingsproblemen naar aanleiding van de Oekraïne-oorlog. Meer dan 38% van Vlaanderen maakt nu gebruik van energiezuinige LED-technologie in ons verlichtingsnetwerk”, geef Brecht Warnez aan.

Slimme brandprogramma’s

Naast het verminderen van het energieverbruik door de verledding, hebben Vlaamse gemeenten ook geïnvesteerd in slimme brandprogramma’s om het gebruik van verlichting verder te optimaliseren. Deze programma’s omvatten doven, dimmen en specifieke brandprogramma’s die zijn aangepast aan de behoeften van elke gemeente.

Van de 1,1 miljoen verlichtingspalen blijft evenwel het merendeel (44%) de hele nacht branden. Daarentegen wordt 24% van de palen ‘s nachts gedimd en wordt 32% volledig gedoofd.

Blijven brandenDovenDimAndereTotaal
516.613372.445281.4804.0091.174.547
44%32%24%0%100%

Aantal verlichtingspalen per brandtype

Opvallend is dat in West-Vlaanderen er dubbel zoveel gedoofd wordt, dan in andere provincies.

Blijven brandenDovenDimmenAndere
Antwerpen50%26%24%1%
Limburg39%30%31%0%
Oost-Vlaanderen48%26%26%1%
Vlaams-Brabant52%17%31%0%
West-Vlaanderen30%59%11%0%

Het veranderen van verlichting naar energiezuinige opties en het doven en dimmen van lichten zorgt niet alleen voor financiële besparingen, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke CO2-reductie van 18.678 ton.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Binnenlands Bestuur

Te weinig respect voor kleine steden en gemeenten

Het Gemeentefonds bestaat ondertussen twintig jaar, maar de meeste gemeenten in Vlaanderen lijken geen reden te zien om dit jubileum te vieren. Met een budget van meer dan 3 miljard euro in 2024 speelt het Gemeentefonds een cruciale rol in de financiering van onze steden en gemeenten. Ongeveer een kwart van hun inkomsten is afkomstig uit dit fonds, dat als een soort rijke suikertante fungeert. Maar laten we eerlijk zijn, slechts enkele gemeenten profiteren echt van deze financiële steun, met Antwerpen en Gent die rijkelijk van de taart eten.

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.