Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.

Het streefdoel is om tegen 2030 in heel Vlaanderen volledig over te schakelen naar energiezuinige led-verlichting. Gemeenten zoals Spiere-Helkijn, Wevelgem, Sint-Truiden, Anzegem en Horebeke lopen voorop, waar begin dit jaar al meer dan 90% van de verlichting is omgezet. Daarentegen is het percentage verlichting dat is overgeschakeld in Wommelgem, Zelzate, Kapellen, Hoegaarden en Kampenhout nog onder de 10%.

Toch zijn de resultaten over het algemeen positief en zitten de gemeenten op schema om de doelstelling in 2030 te halen.

“Onze gemeenten hebben veerkracht getoond, zelfs te midden van uitdagende omstandigheden zoals de coronacrisis en bevoorradingsproblemen naar aanleiding van de Oekraïne-oorlog. Meer dan 38% van Vlaanderen maakt nu gebruik van energiezuinige LED-technologie in ons verlichtingsnetwerk”, geef Brecht Warnez aan.

Slimme brandprogramma’s

Naast het verminderen van het energieverbruik door de verledding, hebben Vlaamse gemeenten ook geïnvesteerd in slimme brandprogramma’s om het gebruik van verlichting verder te optimaliseren. Deze programma’s omvatten doven, dimmen en specifieke brandprogramma’s die zijn aangepast aan de behoeften van elke gemeente.

Van de 1,1 miljoen verlichtingspalen blijft evenwel het merendeel (44%) de hele nacht branden. Daarentegen wordt 24% van de palen ‘s nachts gedimd en wordt 32% volledig gedoofd.

Blijven brandenDovenDimAndereTotaal
516.613372.445281.4804.0091.174.547
44%32%24%0%100%

Aantal verlichtingspalen per brandtype

Opvallend is dat in West-Vlaanderen er dubbel zoveel gedoofd wordt, dan in andere provincies.

Blijven brandenDovenDimmenAndere
Antwerpen50%26%24%1%
Limburg39%30%31%0%
Oost-Vlaanderen48%26%26%1%
Vlaams-Brabant52%17%31%0%
West-Vlaanderen30%59%11%0%

Het veranderen van verlichting naar energiezuinige opties en het doven en dimmen van lichten zorgt niet alleen voor financiële besparingen, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke CO2-reductie van 18.678 ton.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Kortrijk veranderde straatnaam verwijzend naar Leopold II

Naast Kortrijk, dat in 2020 al de ‘Koning Leopold II-laan’ heeft herbenoemd naar de ‘Rosa Laperelaan’, hebben ook de steden Gent en Sint-Niklaas twee straatnamen gewijzigd wegens de link met de Belgische vorst. De “Koning Leopold II Laan” in Gent is nu de “Floraliënlaan” en de “Leopold II laan” in Sint-Niklaas is omgedoopt tot de “Oosterlaan”. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister Bart Somers. “Hoewel het belangrijk is om het koloniale verleden te erkennen en te begrijpen, moeten we ook realistisch zijn over de prioriteiten van de gemeenten. Er zijn andere maatschappelijke uitdagingen die voor gemeenten dringender aandacht vereisen”, zegt het Vlaams Parlementslid.