Gemeente Wingene zet tijdens de maand april in op een zwerfvuilvrije omgeving

Net zoals de voorbije 2 jaar wil de gemeente Wingene haar inwoners motiveren om in april de handen uit de mouwen te steken en tijdens de lenteschoonmaak aan de slag te gaan voor een propere en zwerfvuilvrije omgeving. Wie deelneemt maakt kans op een Wingenebon ter waarde van 100 euro.

Schepen van Milieu, Klimaat en DuurzaamheidBrecht Warnez legt uit waarom het gemeentebestuur hier blijft op inzetten: “Meer en meer mensen ergeren zich aan rondslingerende troep en combineren een wandeling met een eigen opruimactie. We willen zoveel mogelijk inwoners mobiliseren om in april een van de 200 zones in onze gemeente schoon te maken op een tijdstip dat hen het beste past. Hoewel we met de mobiele zwerfvuilcamera van MIROM steeds meer sluikstorters betrappen en beboeten, blijft het zwerfvuil ook in onze gemeente een probleem. Meestal gaat het om kleine en verspreide hoeveelheden. Maar vele kleintjes samen zorgen er helaas voor dat sommige locaties vuil ogen. Dat is bijzonder jammer want we hechten als gemeente veel belang aan netheid.

200 zones om op te ruimen

Voor de lenteschoonmaak werd het grondgebied opnieuw opgedeeld in 200 vakken.

Schepen Brecht Warnez verduidelijkt: “Gezinnen, leerlingen, leden van verenigingen, straat- en wijkcomités, … iedereen die houdt van een propere buurt kan tijdens de maand april één of meerdere van deze vakken proper maken op een moment dat hen het beste uitkomt. Deelnemers claimen hun gebied op de gemeentekaart, geven aan wanneer ze gaan opruimen en met wie.”

Je zone claimen doe je via www.wingene.be/zwerfvuilactie. Wie het moeilijk heeft om digitaal een zone te claimen, kan ook terecht aan de onthaalbalie van het gemeentehuis.

Opruimmateriaal en ingezameld zwerfvuil

De gemeente voorziet het nodige opruimmateriaal (hesjes, grijpstokken en handschoenen). Dat kan afgehaald worden in het recyclagepark of aan de onthaalbalie in het gemeentehuis. Na het opruimmoment wordt het zwerfvuil opgehaald door de gemeente. Deelnemers moeten enkel een mailtje sturen naar milieu@wingene.be met de locatie van het ingezamelde zwerfvuil.

Grijp je rijk en win een Wingenebon t.w.v. 100 euro

Deelnemers aan de lenteschoonmaak fleuren niet alleen hun buurt op, het werkt ook aanstekelijk voor anderen. “Hoe meer zwerfvuilbestrijders zichtbaar zijn in het straatbeeld, hoe meer mensen overtuigd worden van het belang van een schone leefomgeving. Neem dus zeker een foto van je zwerfvuilactie en deel deze op Facebook onder de hashtag #properwingene”, aldus schepen Brecht Warnez. “Uiteraard zijn er leukere buitenactiviteiten denkbaar dan de rotzooi van anderen op te ruimen. Daarom willen we via loting 15 deelnemende gezinnen, klassen, verenigingen of straatcomités belonen met een Wingenebon van 100 euro. Zo ondersteunen we tegelijkertijd ook de lokale economie.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.