Gemeente Wingene zet tijdens de maand april in op een zwerfvuilvrije omgeving

Net zoals de voorbije 2 jaar wil de gemeente Wingene haar inwoners motiveren om in april de handen uit de mouwen te steken en tijdens de lenteschoonmaak aan de slag te gaan voor een propere en zwerfvuilvrije omgeving. Wie deelneemt maakt kans op een Wingenebon ter waarde van 100 euro.

Schepen van Milieu, Klimaat en DuurzaamheidBrecht Warnez legt uit waarom het gemeentebestuur hier blijft op inzetten: “Meer en meer mensen ergeren zich aan rondslingerende troep en combineren een wandeling met een eigen opruimactie. We willen zoveel mogelijk inwoners mobiliseren om in april een van de 200 zones in onze gemeente schoon te maken op een tijdstip dat hen het beste past. Hoewel we met de mobiele zwerfvuilcamera van MIROM steeds meer sluikstorters betrappen en beboeten, blijft het zwerfvuil ook in onze gemeente een probleem. Meestal gaat het om kleine en verspreide hoeveelheden. Maar vele kleintjes samen zorgen er helaas voor dat sommige locaties vuil ogen. Dat is bijzonder jammer want we hechten als gemeente veel belang aan netheid.

200 zones om op te ruimen

Voor de lenteschoonmaak werd het grondgebied opnieuw opgedeeld in 200 vakken.

Schepen Brecht Warnez verduidelijkt: “Gezinnen, leerlingen, leden van verenigingen, straat- en wijkcomités, … iedereen die houdt van een propere buurt kan tijdens de maand april één of meerdere van deze vakken proper maken op een moment dat hen het beste uitkomt. Deelnemers claimen hun gebied op de gemeentekaart, geven aan wanneer ze gaan opruimen en met wie.”

Je zone claimen doe je via www.wingene.be/zwerfvuilactie. Wie het moeilijk heeft om digitaal een zone te claimen, kan ook terecht aan de onthaalbalie van het gemeentehuis.

Opruimmateriaal en ingezameld zwerfvuil

De gemeente voorziet het nodige opruimmateriaal (hesjes, grijpstokken en handschoenen). Dat kan afgehaald worden in het recyclagepark of aan de onthaalbalie in het gemeentehuis. Na het opruimmoment wordt het zwerfvuil opgehaald door de gemeente. Deelnemers moeten enkel een mailtje sturen naar milieu@wingene.be met de locatie van het ingezamelde zwerfvuil.

Grijp je rijk en win een Wingenebon t.w.v. 100 euro

Deelnemers aan de lenteschoonmaak fleuren niet alleen hun buurt op, het werkt ook aanstekelijk voor anderen. “Hoe meer zwerfvuilbestrijders zichtbaar zijn in het straatbeeld, hoe meer mensen overtuigd worden van het belang van een schone leefomgeving. Neem dus zeker een foto van je zwerfvuilactie en deel deze op Facebook onder de hashtag #properwingene”, aldus schepen Brecht Warnez. “Uiteraard zijn er leukere buitenactiviteiten denkbaar dan de rotzooi van anderen op te ruimen. Daarom willen we via loting 15 deelnemende gezinnen, klassen, verenigingen of straatcomités belonen met een Wingenebon van 100 euro. Zo ondersteunen we tegelijkertijd ook de lokale economie.”

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.