Gemeente Wingene zet tijdens de maand april in op een zwerfvuilvrije omgeving

Net zoals de voorbije 2 jaar wil de gemeente Wingene haar inwoners motiveren om in april de handen uit de mouwen te steken en tijdens de lenteschoonmaak aan de slag te gaan voor een propere en zwerfvuilvrije omgeving. Wie deelneemt maakt kans op een Wingenebon ter waarde van 100 euro.

Schepen van Milieu, Klimaat en DuurzaamheidBrecht Warnez legt uit waarom het gemeentebestuur hier blijft op inzetten: “Meer en meer mensen ergeren zich aan rondslingerende troep en combineren een wandeling met een eigen opruimactie. We willen zoveel mogelijk inwoners mobiliseren om in april een van de 200 zones in onze gemeente schoon te maken op een tijdstip dat hen het beste past. Hoewel we met de mobiele zwerfvuilcamera van MIROM steeds meer sluikstorters betrappen en beboeten, blijft het zwerfvuil ook in onze gemeente een probleem. Meestal gaat het om kleine en verspreide hoeveelheden. Maar vele kleintjes samen zorgen er helaas voor dat sommige locaties vuil ogen. Dat is bijzonder jammer want we hechten als gemeente veel belang aan netheid.

200 zones om op te ruimen

Voor de lenteschoonmaak werd het grondgebied opnieuw opgedeeld in 200 vakken.

Schepen Brecht Warnez verduidelijkt: “Gezinnen, leerlingen, leden van verenigingen, straat- en wijkcomités, … iedereen die houdt van een propere buurt kan tijdens de maand april één of meerdere van deze vakken proper maken op een moment dat hen het beste uitkomt. Deelnemers claimen hun gebied op de gemeentekaart, geven aan wanneer ze gaan opruimen en met wie.”

Je zone claimen doe je via www.wingene.be/zwerfvuilactie. Wie het moeilijk heeft om digitaal een zone te claimen, kan ook terecht aan de onthaalbalie van het gemeentehuis.

Opruimmateriaal en ingezameld zwerfvuil

De gemeente voorziet het nodige opruimmateriaal (hesjes, grijpstokken en handschoenen). Dat kan afgehaald worden in het recyclagepark of aan de onthaalbalie in het gemeentehuis. Na het opruimmoment wordt het zwerfvuil opgehaald door de gemeente. Deelnemers moeten enkel een mailtje sturen naar milieu@wingene.be met de locatie van het ingezamelde zwerfvuil.

Grijp je rijk en win een Wingenebon t.w.v. 100 euro

Deelnemers aan de lenteschoonmaak fleuren niet alleen hun buurt op, het werkt ook aanstekelijk voor anderen. “Hoe meer zwerfvuilbestrijders zichtbaar zijn in het straatbeeld, hoe meer mensen overtuigd worden van het belang van een schone leefomgeving. Neem dus zeker een foto van je zwerfvuilactie en deel deze op Facebook onder de hashtag #properwingene”, aldus schepen Brecht Warnez. “Uiteraard zijn er leukere buitenactiviteiten denkbaar dan de rotzooi van anderen op te ruimen. Daarom willen we via loting 15 deelnemende gezinnen, klassen, verenigingen of straatcomités belonen met een Wingenebon van 100 euro. Zo ondersteunen we tegelijkertijd ook de lokale economie.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”