Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Het vergroenen is een belangrijke doelstelling om de gemeente leefbaar en aangenaam te houden. Het integreren van groene ruimtes in de gemeente heeft heel wat voordelen: van ecologische tot sociale en gezondheidsvoordelen. Openbaar groen verbetert de luchtkwaliteit, vermindert hittestress en bevordert de biodiversiteit. Bovendien dragen ze bij aan de aantrekkelijkheid van dorpskernen” geeft raadslid Sandra Ketels aan.

Schepen Brecht Warnez bevestigt de nood aan de extra maatregelen, met het oog op de leefomgeving, maar geeft eveneens aan dat de gemeente de doelstellingen stap voor stap realiseert, binnen haalbare concrete initiatieven.

Bomen

Om invulling te geven aan de LEKP-doelstelling van 1 extra boom/inwoner werkte de gemeente een stevig actieplan uit. “In de eerste plaats bekeken we waar we in openbare parken, grasterreinen en andere groenzones nog mogelijkheden hebben om extra bomen te plaatsen. Zo werden al extra bomen aangeplant aan het bufferbekken in de Ambachtstraat, het Zwevezeelse sportpark en de groene rand in Wildenburg. Dit jaar komen onder meer nog het bufferbekken in de Willemstraat en het sportpark in Wingene aan bod”, stelt Warnez.

Daarnaast ontwikkelde het bestuur een uitgebreid aanbod voor de burger: een gesubsidieerde groepsaankoop van 275 loofbomen, een aanbod van 300 gratis wilgenpoten voor tuin en weide en 120 geschenkbomen bij huwelijken, geboortes en voor nieuwe inwoners. Daarnaast werden via de landschapsbedrijfsplannen ook jaarlijks zo’n 50 tot 75 extra bomen geplant.

Met dit actieplan slagen we er in om het aantal gerealiseerde bomen tot maal 10 te krijgen, meer dan 1000 extra bomen” berekent Brecht Warnez. De schepen is er van overtuigd dat de doelstelling haalbaar is als dit tempo behouden wordt.

Er komen ook nog acties voor particulieren in samenwerking met Regionaal landschap West-Vlaamse hart (1 gratis tuinboom) en landbouwers (gratis schaduwbomen). Het gemeentebestuur werkt ook mee aan een kansenkaart voor bijkomende bomen, hagen en houtkanten in bermen in het buitengebied.

“Bijkomende bomen aanplanten is één zaak, we vinden het ook belangrijk dat er een draagvlak is bij de bewoners”, geeft de schepen tot slot mee. Zo werden de inwoners van bepaalde straten betrokken bij de vergroening van hun straat. Ze hadden inspraak bij zowel de boomlocaties als de boomsoort. “Een gesmaakte aanpak die voor herhaling vatbaar is op andere locaties.”

Hagen

Sedert 2021 is in onze gemeente ongeveer 3.700 m bijkomende aanplant van hagen of houtkanten gerealiseerd. Hiermee is ongeveer de helft van de LEKP-doelstelling tegen 2030 ingevuld”, stelt Warnez.

Ongeveer 900 m werd aangeplant op openbaar domein, 1.200 m werd aangelegd in uitvoering van landschapsbedrijfsplannen en 1.600 m werd gerealiseerd via onze gesubsidieerde groepsaankoop. Ook hier blijven we de bestaande acties verder zetten en kunnen we nog een versnelling hoger schakelen eens het West-Vlaamse hart klaar is met de kansenkaart voor het buitengebied.

Natuurgroenperken

Een extra natuurgroenperk wordt in het LEKP omschreven als een bijkomende groenoppervlakte (beplanting of bloemenweide) met een oppervlakte van minstens 10 m². De target binnen dit LEKP is vastgelegd op 1 extra natuurgroenperk per 1.000 inwoners tegen 2030. “Enkel onze bloemenveldjes in beschouwing genomen, zit de gemeente nu al aan 13 bijkomende locaties sedert 2021”, sluit Schepen Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Wingene

Meer dan 400 bomen voor de gemeentelijke bomenactie

Afgelopen weekend haalden inwoners van Wingene maar liefst 348 loof- en fruitbomen op tijdens de gemeentelijke groepsaankoop. Ook landbouwers deden enthousiast mee en bestelden zo’n 60 knotwilgen. “Dankzij de gemeentelijke subsidie kon elk gezin maximaal vijf bomen aankopen voor slechts 7,5 tot 15 euro per boom. Deze bomen worden geplant in tuinen en dragen zo bij aan de vergroening van onze dorpskernen en wijken. Er waren ook gratis knotwilgen die gemakkelijker worden aangeplant in het buitengebied,” zeggen schepenen Brecht Warnez en Stefaan Verhelle.

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.